Calvin Harris má v Británii další singlovou jedničku, v albech stále vede Paolo Nutini

04.05.2014 22:02 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Už pošesté dokázal Calvin Harris do britské singlové hitparády vyslat hit, kterým předčil veškerou konkurenci. Tentokrát sklidil vavříny za píseň "Summer". V albech se držitel nejvyšší pozice nemění, už třetí týden za sebou se na čele drží Paolo Nutini s nahrávkou "Caustic Love".
Calvin Harris - Summer
© facebook interpreta
SINGLY - Ani první květnový týden neutnul taneční hody, které se v poslední době odehrávají v britském singlovém žebříčku. Rovnou na vrcholu totiž startuje DJ a producent Calvin Harris s novinkou "Summer". Třicetiletý Skot navíc není v dobývání nejvyšší pozice tamní hitparády žádným nováčkem, jedná se už o jeho šestý vítězný zářez. Předchozími čísly jedna byly kousky: "Dance Wiv Me" s Dizzeem Rascalem, "I'm Not Alone", Rihannin megahit "We Found Love", "Sweet Nothing" s Florence Welch a "Under Control" (feat. Alesso, Hurts).

Rozdíl mezi možnou hymnou následujícího léta a stříbrným duem Mr Probz a Robin Schulz, kteří se songem "Waves" neobhájili minulé zlato, činil zhruba sedm tisíc kopií. Na následujících pozicích se obecně mnoho zajímavého neudálo - od dvojky do šestky se totiž seřadily skladby, které Harrisovým nástupem utrpěly shodně pokles o jedno místo. Bronz proto putuje do rukou Kanaďanky Kieszy, čtvrtý post obsadil projekt Sigma (obě uvedená jména se taktéž řadí k minulým vítězům). Pětka zbyla na Johna Legenda, jenž na vrchol zatím nedosáhl, přestože jeho hit "All Of Me" už se na předních pozicích pohybuje poměrně dlouho. Podobně (respektive ještě s větší smůlou) je na tom písnička i v USA, kde již dlouho sídlí na druhém místě, ale jedničku ne a ne vybojovat.

Jednu pozici ztratila také dvojice Cash Cash a Bebe Raxha s "Take Me Home", zato "Stay High" švédské zpěvačky Tove Lo poskočil z minulé devítky na číslo sedm. Shift K3Y si s "Touch" hlídá osmičku a za ním najdeme další dva vzestupy: do elitní desítky se vrací australská rapperka Iggy Azalea v doprovodu Charli XCX a devátou "Fancy", desátý stupínek si připisují Chris Brown a Lil Wayne zásluhou "Loyal".

Po dlouhé době zamával první desítce Pharrell Williams s "Happy" (nyní 12.), možná se do ní ale zanedlouho vrátí s rychle stoupající "Marilyn Monroe" (minule devadesátá čtvrtá, nyní už čtyřicátá). Zdá se, že na hit má zaděláno i Justin Timberlake, jehož nejnovějšímu singlu "Not A Bad Thing" se i přes nevýrazný a pro většinu diváků nejspíš nudný klip nevede vůbec zle, z minulé pětatřicítky se vyšvihl už na dvaadvacátý post.

Když už je řeč o novodobém králi popu, jeho duet "Love Never Felt So Good" s Michaelem Jacksonem, jenž v roli pilotu uvádí novou posmrtnou sbírku písní popové ikony minulého století, začíná svou hitparádovou pouť jako sedmadvacátý nejžádanější. To není vůbec špatný výsledek, přihlédneme-li k faktu, že singl vyšel až koncem týdne.

    Top 10 - singly:
  1. N Calvin Harris - Summer
  2. Mr Probz - Waves (Robin Schulz remix)
  3. Kiesza - Hideaway
  4. Sigma - Nobody To Love
  5. John Legend - All Of Me
  6. Cash Cash feat. Bebe Raxha - Take Me Home
  7. Tove Lo - Stay High
  8. Shift K3Y - Touch
  9. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  10. Chris Brown feat. Lil Wayne & Tyga - Loyal

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Paolo Nutini - Caustic Love
© facebook interpreta
DESKY - Třetí týden po sobě tráví na prvním místě albového žebříčku Paolo Nutini. Poprockový zpěvák debutoval na čele před dvěma týdny, když si s cifrou sto devět tisíc prodaných kopií na ostrovním trhu připsal status nejrychleji prodávaného alba roku. V tuto chvíli už celkový prodej nahrávky "Caustic Love" atakuje dvě stě tisíc udaných kousků. Setrvání na vrcholu i v příštím kole však pro Nutiniho nebude jednoduchým úkolem, neboť v dalším týdnu vstoupí do hry mimo jiných třeba novinka Lily Allen.

Na druhý stupínek se vyšvihl první sólový počin "Everyday Robots" Damona Albarna, známého z Blur nebo Gorillaz. Poprvé se na stupních vítězů ocitá irská muzikantka Imelda May, která čtvrtou řadovkou "Tribal" vylepšuje své dosavadní kariérní maximum, jehož dosáhla před čtyřmi lety sedmičkou nahrávky "Mayhem".

Čtvrtou příčku v rukou, stejně jako minule, třímá Paloma Faith, zatímco za ní následují na pětce a šestce další dvě novinky. O tu lépe umístěnou se postarali rockeři Embrace, kteří se s eponymní kolekcí vracejí po dlouhých osmi letech. To je ale pořád jen krátká pauzička v porovnání s Pixies, jejichž předchozí počin "Trompe le Monde" se datuje do roku 1991.Tehdy to v britském žebříčku dotáhl na číslo sedm, jeho nástupce "Indie City" zakotvil o jedno místo výše.

Mezi zbylými členy první desítky už žádné novinkové kousky nečekejte - sedmé až desáté místo se totiž nese ve znamení poklesů. Hned pět příček ztratil John Legend s "Love In The Future", za ním se seřadili Kaiser Chiefs, minule bronzoví The Vamps a Elbow.

    Top 10 - alba:
  1. Paolo Nutini - Caustic Love
  2. N Damon Albarn - Everyday Robots
  3. N Imelda May - Tribal
  4. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  5. N Embrace - Embrace
  6. N Pixies - Indie Cindy
  7. John Legend - Love In The Future
  8. Kaiser Chiefs - Education, Education, Education & War
  9. The Vamps - Meet The Vamps
  10. Elbow - The Take Off And Landing Of Everything

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY