Festival Struny podzimu již zná své hlavní hvězdy

19.04.2014 09:52 - Tisková zpráva | foto: www.strunypodzimu.cz

Mariza
© www.strunypodzimu.cz
Jazz, world music, současná vážná hudba, dávné tradice i nejžhavější současnost - to vše již podevatenácté představí hudební festival Struny podzimu, který proběhne mezi 6. říjnem a 9. listopadem. Ještě před donátorským Jarním Gala, v rámci nějž se představí violoncellista Yo-Yo Ma společně s klavíristkou Kathryn Stott, zástupci festivalu zveřejnili oficiální program. V jeho rámci letos vystoupí takové osobnosti, jako jsou královna portugalského fada Mariza, respektovaný klavírista Ahmad Jamal, legendární komponista Steve Reich, jeden z nejlepších hráčů na mandolínu Chris Thile spolu s fenomenálním klavíristou Bradem Mehldauem, jihoafrický zpěvák a trumpetista Hugh Masekela či první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morente.

Pestrá paleta žánrů, kterou festival rozehraje, postaví modernu vedle pevných kořenů hudební tradice několika kultur. Sofistikovanou rafinovanost najdeme v sousedství spontánní živelnosti, životní moudrost vedle kreativní mladistvé hravosti. "Nesázíme jen na zvučná jména, snažíme se pro české publikum objevovat také nové umělce a přinášet tak našim návštěvníkům nečekané hudební setkání a zážitky," přiblížil letošní program Marek Vrabec, umělecký ředitel Strun podzimu. Předprodej vstupenek začal 15. dubna a podrobný program, místa koncertů a více informací najdete na oficiálních stránkách ferstivalu.

Struny podzimu letos nabídnou pozoruhodný vhled do současné world music i jejích dávných kořenů. Slavnostní zahájení ve Státní opeře bude patřit Marize, ikonické ambasadorce portugalského žánru fado. "Jsme rádi, že Marizu můžeme uvést nyní, kdy se po letech zdařilých inovací a experimentů vrací s pokorou i grácií ke kořenům fada - tohoto portugalského blues, které přivedla do nejprestižnějších koncertních domů po celém světě," líčí Marek Vrabec. Na Pyrenejský poloostrov zavedou po pěti festivalových týdnech posluchače i tóny závěrečného koncertu, jenž bude ve Stavovském divadle patřit královně flamenka 21. století Estrelle Morente, pokračovatelce slavného andaluského muzikantského rodu, jejíž křišťálově čistý, emocemi nabitý hlas a okouzlující šarm dávají žánru nové impulzy.

Napříč staletími bude v Pražské křižovatce znít ohlas dávné perské mystiky ve vystoupení íránského mistra strunného historického nástroje setaru Hosseina Alizâdeha, kterého doprovodí virtuózní perkusista Pejman Hadadi. Další pravidelná festivalová výprava za poznáním tajemství lidského hlasu již tradičně v českém muzeu hudby povede za bezmála devět století starým mystériem gruzínské mužské vokální polyfonie v podání sboru Didgori.

 Hugh Masekela
© www.strunypodzimu.cz
Festival představí ikonu soudobé (nejen) vážné hudby Steva Reicha i mladé tvůrce jdoucí v jeho šlépějích. Steve Reich je jedním ze zakladatelů minimalismu a zároveň jednou z největších osobností moderní hudební historie. Na Strunách podzimu se na Nové scéně Národního divadla aktivně zúčastní uvedení svého raného díla pro dva páry rukou Clapping Music. Kompletní Reichův Drumming zazní v provedení ansámblu bicích nástrojů cenou Grammy oceněného perkusisty Colina Currieho. Jednou z nejrespektovanějších inovátorek na poli současné hudby je mladá izraelská violoncellistka Maya Beiser, která zaujme vytříbenou virtuozitou, šarmem a neotřelým vizuálním pojetím svého vystoupení včetně projekcí, stejně jako zapojením vlastního softwaru. Svůj sólový debut odbude v bývalém kině pod Veletržním palácem.

Každoročně zní Strunami podzimu jazz v jeho nejrůznějších podobách a i letos představí jak matadory světových pódií, tak špičkové hráče nejsoučasnějšího ražení. Šest dekád je na špici jazzové karavany klavírista Ahmad Jamal, kterého počítal ke svým nemnohým inspirátorům i velký Miles Davis. Ikona africké hudby, charismatický muž a jeden z nejlepších jazzových trumpetistů světa Hugh Masekela provede v komorním duu se svým dlouholetým spoluhráčem a přítelem, klávesistou Larry Willisem, posluchače v pražském Rudolfinu napříč American songbook.

Jedním z hudebně nejzajímavějších koncertů pak bude bezesporu společné vystoupení mandolinisty Chrise Thila a klavíristy Brada Mehldaua. Chris Thile zaujal již ve svých skupinách Nickel Creek a Punch Brothers, a především pak loni společným projektem s Yo-Yo Mou, Stuartem Duncanem a Edgarem Meyerem "The Goat Rodeo Session", za který získali cenu Grammy. S Mehldauem, jenž v Česku koncertuje poměrně často, spolupracuje od roku 2012 a jak tvrdí The Boston Globe ve své kritice: "Tihle dva jsou obdivuhodní partneři...".

Pořadatelé samozřejmě pamatují i na nejmladší publikum a na 18. a 19. října opět chystají komponovaný víkend Struny dětem. Na závěrečné afterparty - klubové noci festivalu Struny podzimu Spotlight - se představí 12. listopadu v klubu Roxy mladé výjimečné talenty ze zahraniční i domácí scény. Detailní programy budou zveřejněny později.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY