David Gilmour dnes slaví osmašedesát let

06.03.2014 12:51 - Roman Výmola | foto: facebook interpreta

David Gilmour
© facebook interpreta
Britský kytarista a člen legendárních Pink Floyd David Gilmour dnes (6. března) slaví osmašedesát let.

Gilmour se narodil v roce 1946 v Grandchester Meadows, části starobylé Cambridge. Když mu bylo sedmnáct, jeho rodiče se odstěhovali do New Yorku a zanechali svého syna ve Velké Británii. Po dokončení střední školy se stal členem skupiny Jokers Wild. Ta se snažila prorazit nejen na britských ostrovech, ale později i ve Francii, ovšem v jejím repertoáru byly převážně skladby jen od Jimiho Hendrixe, vlastní materiál jim zatím chyběl. Jejich šanci na úspěch překazila pirátská rádiová stanice, která jejich dvě skladby, které Jokers Wild chystali na své debutové album, vydala sama jako singl.

Novou šanci dostal David Gilmour v okamžiku, kdy se na něho obrátila skupina Pink Floyd. Coby přítel Syda Barretta, se kterým chodil na střední školu a uměl velice dobře hrát na kytaru, tuto nabídku přijal. Syd se v té době začínal psychicky hroutit kvůli přibývající slávě, stresu, duševním poruchám a hlavně nadměrnému užívání drog a nezvládal živá vystoupení. Kolikrát dokázal na pódiu jen nehybně stát s kytarou zavěšenou kolem krku. David postupně převzal jeho roli v kapele a Syd byl z kapely vyhozen. Postupem času bylo skupině líto, jak se k Sydovi zachovali. Deska "Wish You Were Here" je věnována právě jemu. Gilmour také figuroval jako producent dvou sólových alb Syda Baretta.

Za musicserver přejeme Davidu Gilmourovi vše nejlepší a hlavně spousty dalších nahrávek, kterými by mohl těšit své fanoušky, kterých na světě není málo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY