Daughtry na "Baptized" vyměkli. Vezmete je na milost?

12.03.2014 16:45 - Jan Trávníček | foto: daughtryofficial.com

Novinka amerických Daughtry se sice na trh dostala už na sklonku loňského roku, blížící se koncertní svátek všech jejich českých fanoušků ale zapříčinil, že jsme vydání recenze trochu posunuli. A byl to dobrý tah, "Baptized" totiž nějaký čas na vstřebání opravdu potřebuje.
6/10

Daughtry - Baptized

Skladby: Baptized, Waiting For Superman, Battleships, I'll Fight, Wild Heart, Long Live Rock & Roll, The World We Knew, High Above The Ground, Broken Arrows, Witness, Traitor, 18 Years
Vydáno: 18.11.2013
Celkový čas: 44:56
Vydavatel: Sony Music
Daughtry bývali fantastickou kapelou. V našich končinách sice nikdy nešlo o masovou záležitost, doma v Americe ale nejen díky turné s 3 Doors Down, P.O.D. nebo Nickelback platili za hvězdy. Hlavní zásluhu na tom měl charismatický a nesmírně talentovaný frontman Chris, který díky čtvrtému místu v páté řadě American Idol světu ukázal, že z talentových soutěží mohou vzejít opravdu svébytní zpěváci, jejichž hudbu je radost poslouchat. Debut "Daughtry" z roku 2006 dodnes patří k tomu nejlepšímu, co rocková muzika rádiového střihu kdy nabídla, a písně jako "It's Not Over", "Home", "Over You" nebo "Feels Like Tonight" k nestárnoucím hitům.

Dvojka "Leave This Town" už tak kvalitní nebyla a i komerční dopad byl oproti debutu menší. Přesto však stále šlo o solidní kolekci, ze které se sem tam vyloupla podařená písnička. Třetí deska "Break The Spell" z roku 2011 už ale dala jasně na srozuměnou, že nápady docházejí, a i samotní fanoušci nepříliš podařenou recyklaci toho úspěšného z minulosti přijali spíše vlažně.

Chris Daughtry a spol. se tehdy chytli za nos a pochopili, že je třeba změnit kurs. Kapela se nikdy netajila svou snahou dostat se do rádií a hitparád, a když cítila, že o rock s popovými prvky přestává být zájem, jednoduše začala dělat pop s rockovými prvky. Je proto naprosto logické, že novinkou "Baptized" si spoustu dřívějších fanoušků odežene, úspěch formací jako Train, OneRepublic nebo Maroon 5, kteří jsou Daughtry dnes naopak o něco blíže, by jí ale mohl nějaké nové zase přihrát.

Pokud jste měli rádi ranou tvorbu, je dost možné, že vás první poslech "Baptized" znechutí natolik, že už se k ní nevrátíte. Ostatně, jestli si ještě pamatujete, jak se ve starých rozhovorech frontman rozplýval nad kapelami typu Alice In Chains, Soundgarden nebo Smashing Pumpkins, budete si při sledování těch nových, kdy mluví o obdivu ke Katy Perry, Brunovi Marsovi nebo Imagine Dragons klepat na čelo. Člověk je však tvor přizpůsobivý a zvykne si na všechno.

Třeba i na to, že nový materiál zní mnohdy až příliš podbízivě a refrény typu "boom boom boom" ("Battleships") nebo "ú-ú-u-u-u-ú-ú-ú" ("The World We Knew") výslednému dojmu také příliš nepomáhají. Zhusta se využívá i známá muzikantská poučka "když nevíš jak dál, strč tam 'Yeah'" a za uslzenou klavírní baladu "Broken Arrows" by seriálový Arrow komiksovému fanouškovi Daughtrymu prohnal šíp hlavou. Bohužel i texty, za které se kapela před lety nemusela stydět, dnes v drtivé většině střídá nostalgie, vzpomínky na mládí a lamentování nad tím, jak tehdy bylo všechno fajn. A co teprve singl "Long Live Rock & Roll", který, ač pojednává o nezapomenutelných rockových ikonách, sám zní jako každé druhé country? Inu, Daughtry svým příznivcům sžití se s novými skladbami opravdu neusnadnili.

Někdy od desátého poslechu se to ale pomalu začne lámat. Jakmile posluchač překoná úvodní šok a začne šestici muzikantů ze Severní Karolíny vnímat víc jako popovou kapelu, tak pokud s tímto žánrem v jiných souvislostech nemá problém, má šanci nalézt v "Baptized" přece jen trochu zalíbení.

Titulní skladba překvapí použitým banjem, ale i silným refrénem, z "Battleships" se nakonec vyklube solidní, úderná hitovka a za častější poslech stojí i "Waiting For Superman", která má k dřívější tvorbě asi nejblíž a po několika posleších dokáže pěkně zalézt pod kůži. Stejně návyková je také dynamická "I’ll Fight" nebo agresivní tryzna za kamaráda, který frontmana zradil a o které sám zpěvák a fanoušek seriálů "Živí mrtví" a "Perníkový táta" říká, že "'Traitor' je největším úkrokem stranou, který s kapelou dosud vyzkoušeli". Zapomenout bychom neměli ani na naléhavou "Witness", ve které hrdý otec dvojčat zpívá je o nekonečném hledání lásky.

"Baptized" je tak nakonec nevyváženou nahrávkou se sezónní trvanlivostí, která střídá povedené skladby s těmi průměrnějšími, jako celek se ale v lehkém nadprůměru udrží. A i když z tvorby Daughtry pomyslný rockový duch téměř vymizel, pokud pro vás pop a country nejsou sprostými slovy, možná si k desce přece jen cestu najdete. Kdo ví, třeba právě její roztříštěná paleta barev pomůže kapele naživo a koncertům dodá větší šťavnatost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY