When In Rome

14.02.2014 08:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Kapela Muse se po vydání svého posledního studiového alba "The 2nd Law" vydala na doprovodné turné, v rámci kterého se zastavila i u nás. Kdo měl tu smůlu, že se na koncert nedostal, či dostal a chce si zážitek zopakovat, má nyní šanci. A jak záznam jejich loňského vystoupení v Římě dopadl?
6/10

Muse - Live At Rome Olympic Stadium

Skladby: DVD: Intro, Supremacy, Panic Station, Plug In Baby, Resistance, Animals, Knights Of Cydonia, Explorers, Hysteria, Feeling Good, Follow Me, Madness, Time Is Running Out, Guiding Light, Undisclosed Desires, Supermassive Black Hole, Survival, The6 2nd Law: Isolated System, Uprising, Starlight + Stockholm Syndrome (Las Vegas), Unsustainable (Las Vegas), Liquid State (Dallas), The Road
CD: Supremacy, Panic Station, Resistance, Hysteria, Animals, Knights Of Cydonia, Explorers, Follow Me, Madness, Guiding Light, Supermassive Black Hole, Uprising, Starlight
Vydáno: 29.11.2013
Celkový čas: DVD: 116:56; CD: 64:32
Vydavatel: Warner Music
Jen opravdu málo kapel (a to nejen současných) přistupuje k živému hraní, a především k živému provedení skladeb s takovou odhodlaností jako Muse. Jestli jste se rozhodli číst následující řádky, aniž byste tušili, co je tahle devonská trojice muzikantů zač, vězte, že jde momentálně o jednu z nejlepších živých rockových kapel na světě. Pravda a nic než pravda. Kdybyste tohle řekli členům kapely přímo do očí, nejspíš by se pouze potutelné pousmáli, ale stejně by vzápětí dodali, že jejich srdce jednoduše tluče především pro živé hraní. Vezměte si například jejich méně stravitelné songy jako "United States Of Eurasia" nebo "Survival", které byly zahrnuty na nahrávky nikoliv kvůli jejich kvalitě nebo v rámci kontextu alba, ale protože byly speciálně vyrobeny tak, aby fungovaly během živých vystoupení. Mimo to je formace také známa skutečností, že často vyřazuje z playlistů svých alb skladby, jež jsou příliš složité ke koncertnímu provedení (například "Futurism" nedostala své místo na původní verzi "Origin Of Symmetry", ale živého podání se nakonec stejně dočkala).

Pro posluchače, kteří Muse ještě neměli možnost vidět naživo, jsou určeny oficiální živé záznamy, jejichž počet se nyní rozrostl na čtyři. Ten poslední byl zaznamenán během jejich posledního turné "The 2nd Law World Tour", které bylo mnohými považováno za jejich dosud nejextravagantnější. S tímto označením by se ale dalo rozhodně polemizovat, zvláště po vydání videozáznamu "Live At Rome Olympic Stadium", jenž je předmětem této recenze.

Představme si nejprve, co DVD nabízí. Především je to devadesát šest minut dlouhý koncert natočený loni v červnu před šedesáti tisíci rozvášněnými italskými fanoušky. Záznam byl pořízen v rozlišení 4K, v novém formátu, který překonává HD rozlišení a pro vytvoření obrazu využívá 8,8 milionu pixelů. Co se týče zvuku, tak ten je plně prostorový. Kromě samotného koncertu obsahuje nosič také bonusový materiál čítající tři skladby natočené na turné v USA a kratičký dokument. Navíc je přibaleno i CD se zkráceným záznamem. Z toho, co jsem vám doposud sdělil, si ale na zadek nejspíš nesednete.

Jak tedy dopadl samotný koncert? Rozhodně se jedná o vizuální oslavu. Lasery střílejí z kytar během sól, po scéně létají televize, při vrcholech písní exploduje pyrotechnika, a dokonce se občas pozornost odchýlí k hercům, kteří se svým vystoupením snaží skladby zajímavě doplnit. Z jednotlivých členů čiší obrovská energie a nelze přehlédnout, že si koncert opravdu užívají. Jenže dejte veškerou tu velkolepou vizuální podívanou stranou a možná zjistíte, že zase tak mnoho vám toho vlastně nezůstane.

Při letmém prozkoumání setlistu si sami můžete udělat obrázek, jakým směrem se tentokrát Bellamyho parta ubírala. Koho před pěti lety ohromil jejich fantastický živák "Haarp", ten bude nejspíš v rozpacích. Lví podíl na tom má relativně předvídatelný výběr skladeb, jenž nechce nikoho překvapit a spíše se orientuje na fanoušky, kteří se ke kapele dostali díky posledním dvěma albům "The Resistance" a "The 2nd Law". Nové skladby tolik netáhnou a oproti "Haarp" se vytratila dynamika a naléhavost. Zvýšený důraz kladený na novější písně lze pochopit a mohli bychom označit za podivné, kdyby tomu tak nebylo. Přesto může bohužel fáze, v jaké se Muse právě nacházejí, ve skalních příznivcích vyvolávat poněkud rozpačité reakce.

Právě starší materiál ("Hysteria", "Time Is Running Out", "Supermassive Black Hole") působí mnohem lépe než kterákoliv skladba z posledních dvou desek, což o mnohém vypovídá. A jestliže budeme hledat alespoň jeden moment, kdy se Muse snaží být méně předvídatelní, najdeme ho ve skladbě "Guiding Light", která je snad tím nejhorším songem z "The Resistance" a do celého vystoupení nezapadá. A nudu představuje i téměř šestiminutové provedení skladby "Explorers". Kde jsou například "Citizen Erased" nebo "Stockholm Syndrome" (druhá jmenovaná se na DVD dostala alespoň v záznamu z lasvegaského koncertu) ?

V celkovém součtu není DVD "Live At Rome Olympic Stadium" zrovna dokonalým produktem, ale jestli patříte mezi hardcore fanoušky, případně pokud se vaše oblíbená tvorba Muse rekrutuje z posledních dvou alb, nemělo by vám uniknout. Odložíme-li totiž stranou výběr songů, čeká vás dokonalé vizuální a zvukové představení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY