shop.musicserver.cz
Muse - The 2nd Law

Když se míří příliš vysoko...

Vydáno: 08.10.2012 13:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Muse. V minulosti se o nich mluvilo jako inovátorech, spasitelích rocku a patřili mezi jednu z nejlepších kapel na světě. To všechno ale po vydání novinky "The 2nd Law" přestává platit. Musí, protože jestli tohle je to nejlepší, co může současná rocková scéna nabídnout, pak je něco špatně...

4/10

Muse - The 2nd Law

Vydáno: 1.10.2012
Celkový čas: 53:49

Skladby: Supremacy, Madness, Panic Station, Prelude, Survival, Follow Me, Animals, Explorers, Big Freeze, Save Me, Liquid State, The 2nd Law: Unsustainable, The 2nd Law: Isolated System

Vydavatel: Warner Music

S Muse se to má asi tak, že chtějí být tou největší kapelou, jakou může naše galaxie nabídnout. V podstatě už od samých počátků mají tendence stoupat strmě vzhůru mimo naši atmosféru a nutno přiznat, že v jednu chvíli se jim to i dařilo. Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme a Dominic Howard se za ty roky, co se dali dohromady, vypracovali v jednu nejtalentovanějších hudebních formací, co může Británie nabídnout, a je škoda, že jim to velikášství přerostlo přes hlavu. A při tom to po albu "Black Holes And Revelations" vypadalo tak slibně. Každý, kdo přišel do styku s živým záznamem "HAARP", mi musí dát za pravdu, že kolem roku 2008 patřili mezi muzikantskou elitu. Pak přišlo album "The Resistance" a s ním i nepatrné odlepování od země (ono přehnané queenovství tehdy bylo ještě jakžtakž stravitelné), ale na "The 2nd Law" již dochází k totální ztrátě identity, nadhledu, kreativity, originality a tím pádem i kvality.

"The 2nd Law" hraje jako většina filmových snímků z produkce Michaela Baye - na povrchu máte dokonalou produkci, drahé efekty, na projektu pracují kvalitní tvůrci a všechno to působí strašně draze. Když budete ale chtít jít hlouběji, zjistíte, že pod tím vším se nachází jen jedna velká umělecká prázdnota. Samozřejmě pokud na takový film vyrazíte do kina, počítáte s tím, že se budete bavit a ne přemýšlet. A teď je vše jen otázkou vkusu každého jedince, jestli mu to takhle stačí, nebo jestli očekává i nějakou přidanou hodnotu. Pokud je pro vás drahá produkce dostačující, již nemusíte číst dál, protože to, co se chystám napsat, se vám asi těžko bude líbit.

Z hlediska produkce nelze poslednímu albu teignmouthského tria nic vytknout. Stadiónové refrény, bohaté aranže, elektronika (ano, opravdu došlo i na dubstep) a to vše pospojováno tak, aby to působilo pokud možno co nejvíce epicky. Jenomže ani špičková produkce nemůže zakrýt, že se tentokrát vytratily nápady. A co víc, Muse teď pomalu kradou víc, než svého času Oasis. V podstatě si můžete zahrát malou hru a hádat, koho Muse vykradli, s tím že nejčastější odpovědí budou Queen, které Bellamy a spol. začali hodně citovat už na "Resistance".

Album otevírá "Supremacy", která sice má slibný začátek (něco ve stylu "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me"), ale už tady se objevuje přemíra patosu (i když ještě ve stravitelné formě). Následující "Madness" už asi nejspíše každý zná, neboť byla zvolena jako druhý oficiální singl a dostalo se jí dostatečné pozornosti. Názory se různily, ale ať se vám to líbí, nebo ne, není tahle písnička nic jiného než mix "Faith" od George Michaela a queenovské "I Want To Break Free" a to vše okořeněno moderní elektronikou. Když dáme stranou neoriginalitu, zaráží přílišná podbízivost. Popové skladby přece lze skládat i bez toho, aby bylo nutné znít trendy, no ne?

Následuje "Panic Station" (někde mezi "Fame" Davida Bowieho a čehokoliv z "Hot Space" vy víte koho) a poté předehra a oficiální song letošních olympijských her "Survival", po jehož poslechu je jasné, že tohle prostě nikdo nemůže myslet vážně. Tady už se jim podařilo se dostat daleko za hranici kýče a parodie a zvolit tohle za oficiální song prestižní akce, jakou jistě Olympijské hry jsou, jen ukazuje, že onen slavný britský humor dokáže být občas až příliš suchý.

A když už přišlo na dubstep, byl přizván dubstepový producent. Ve skladbě "Follow Me" vypomohli Nero, ale žádnou taneční úleťárnu nečekejte, protože nebýt elektronického podkladu, jsou to U2 jako vyšití (podobně na tom je i "Big Freeze"). "Animals" a "Explorers" pak připomenou Radiohead ještě v době, kdy tolik nepoužívali elektroniku (druhá jmenovaná jakoby z oka vypadla "No Surprises").

Co se také úplně nepovedlo, je Bellamyho zpěv, který je mnohdy až nesnesitelně afektovaný. Když se v posledních dvou písních dočkáme zpěvu basáka Christophera Wolstenholmea, je to hodně příjemná změna. Právě jím zpívanou baladu "Save Me" považuji za vrchol celého alba. Úplně nejhůř nedopadla ani "Liquid State", i když je z ní až příliš cítit snaha přiblížit se Foo Fighters. Závěrečné instrumentálky jen dotahují ono fanatické snažení dosáhnout až ke hvězdám a celek je proto uzavřen dubstepovou symfonií.

Jak jsem již napsal v úvodu, album lze hodnotit podle několika kritérií, a pokud vám pouze stačí bombastická moderní produkce, bude se vám "The 2nd Law" líbit. Nic víc ale nečekejte. Je až skoro k nevíře, že ti stejní pánové mají na svědomí klenoty typu "Hysteria" nebo "Supermassive Black Hole". Snad se v budoucnu rozhodnou vrátit zpátky na zem a natočit album, na kterém budou opět znít jako Muse.

NÁZORY
  • Parádní recenze (HůB, 08.10.2012 13:10) Reagovat

    Konečně pořádná recenze, i když hodnocení je podle mě i tak poměrně konzervativní.

    • Re: Parádní recenze (zidane, 10.10.2012 12:51) Reagovat

      Recenze je vzdy osobni nazor autora. Budiz. Podle mne je to nejlepsi deska Muse, prave kvuli tomu, ze je pestra a to retro je navic super sexy. Neni to stahovani napadu Queen, Muse proste citi hudbu stejne, jako kapely v 80. letech. K tomu pridavaji moderni zvuk, a nekolik zajimavych, neotrelych napadu.


      • Re: Parádní recenze (michal, 16.10.2012 14:35) Reagovat

        Autor docílil toho co chtěl, aby se o jeho jeho počinu mluvilo... sorry ale kolikrát si to Jakube slyšel předtím než jsi vyplodil ten text (recenzÍ bych to nenazýval...) Muse totiž nikdy nebyli a nejsou kapelou na jeden dva poslechy a v tom je právě jejich síla... A odkazy na jiné interprety ? Myslím, že Muse se baví nad recenzemi a čekají jestli někdo dokáže přečíst všechny odkazy, který na tomhle albu zanechali... By mě zajímalo, jestli jsi Jakube v minulosti poznal třeba odkaz na Fredrika Chopina ? ... Poslechni si Muse víckrát a třeba na to přijdeš :)

        • Re: Parádní recenze (Násilník, 21.12.2012 18:45) Reagovat

          ty seš ale idiot. všechno slyšíš nejlíp a recenzentovi se deska nelíbí tak jako tobě, tudíž to slyšel jen dvakrát a neocenil tu krásu jako ty, on přece nezná Chopina! poslouchej dál nejnudnější kapelu na světě (Muse) a ukájej se svojí velkolepě grandiózní skvělostí!

  • nero (jarecek, 08.10.2012 13:24) Reagovat

    vypomohli

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Muse přivezli na Rock For People výpravnou show (12.06.2023 14:49)
- Fotogalerie: Muse na Rock For People v obrazech (12.06.2023 14:20)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Nejvíc nej: Pomíjivost života, pandemie i strach o planetu v nejkrásnějších baladách Muse (26.05.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu