Na Výletě je krásně

27.03.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Nový film Alice Nellis a s ním i hudba k němu zaujal v poslední době nejednoho recenzenta, kteří jej směle označují za předčasný vrchol české kinematografie v roce 2002. Ač může být obdobné tvrzení hodně přehnané či nadnesené, zůstává neoddiskutovatelnou pravdou, že "Výlet" je velice dobrý film s velice dobrou muzikou.
8/10

Různí - Výlet (soundtrack)

Skladby: Some Secrets, Co se mi zdá, Bahno, My Heart Is A Lion, Noc, Bříška, My Dear, Forget Destiny, Fujara, Tráva roste tmou, Pohřeb, Like I Do, bonus: Tráva roste tmou - remix
Celkový čas: 33:24
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Nový film Alice Nellis a s ním i hudba k němu zaujal v poslední době nejednoho recenzenta, kteří jej směle označují za předčasný vrchol české kinematografie v roce 2002. Ač může být obdobné tvrzení hodně přehnané či nadnesené, zůstává neoddiskutovatelnou pravdou, že "Výlet" je velice dobrý film s velice dobrou muzikou.

Ačkoli MusicServer.cz je hudební server, na jehož stránkách bychom se měli věnovat především hudbě, nemohu si pomoci a musím před tím, než se vyjádřím k soundtracku, napsat alespoň pár řádek o snímku samotném. Má totiž několik nápadných paralel s jeho hudbou. "Výlet" je vlastně příběhem ovdovělé matky, která spolu se svými dvěma dcerami (oběma notně zmatenými ze svých ne zcela vyrovnaných partnerských životů), svou vitální matkou, neposedným vnukem a dobráckým skoro-zetěm vyráží v jednom rezavém, emise nesplňujícím Wartburgu (a jednom novém Renaultu, v němž se veze polovina výpravy) na pouť na Slovensko. Za jakým účelem a s jakým rozmyslem se na cestu hrdinové a hrdinky vydávají, neprozradím, naznačím jen, že celý snímek je jakousi studií mezilidských vztahů, které jsou krajně zpřelámané. Film působí dojmem odpočinkové road movie na páteční večer a dokonce takovým snímkem do určité míry i je, ale když se nad ním trochu hlouběji zamyslíte, spatříte v něm několik rovin, které vás donutí zadumat se nad ním, potažmo i nad sebou a svým okolím. Totéž se dá říct i hudbě, která je na první poslech velice jednoduchá, přímočará, ale ve skutečnosti je výrazně složitější a barvitější.

Autorem hudby k filmu je Tomáš Polák, muzikant dobře známý fanouškům Mig 21, jehož je kytaristou a skladatelem. "Výlet" je vůbec tak trošku "migovskou" kolonií, protože na nahrávání se podíleli ještě Pavel Hrdlička, Honza Hladík a Tomáš Kurfürst, tedy všechno členové zmíněné formace. Ptáte se: "A kde je Macháček?" Je tam, jen se neúčastnil hudební stránky snímku, ale té filmové - zahrál si jednu z menších rolí. Polák, resp. torzo Mig 21, však není jedinou zajímavostí soundtracku. Na výsledku se podílela i režisérka, napsala všechny anglické texty a dokonce si v několika skladbách i zazpívala, Tonya Graves, dobře známá američanka z Monkey Business nebo Liquid Harmony, a Pancho, se kterým Alice Nellis spolupracovala již dříve, když mu točila klip. Je patrné, že zvučných jmen se kolem filmu a jeho muziky motalo dost a dost, aby bylo ve finále co poslouchat. Je tomu skutečně tak. Hudba k filmu "Výlet" je velice, opravdu velice povedená. Nese se v lehce popovém oparu, který chvílemi evokuje atmosféru autorova domovského souboru, chvílemi jím probleskují rockovější záchvěvy ("Like I Do"), ke slyšení jsou i instrumentální polohy, které má na svědomí Václav Luks. Na albu jsou minimálně tři písně, které mají výrazně hitový potenciál a snadno by se z nich mohly stát dočasné stálice české rádiové produkce ("Co se mi zdá", "Forget Destiny" a "Like I Do").

Někomu se to nemusí zdát, ale vhodně poskládaná hudba dokáže značně zlepšit výsledný dojem z filmu. Pokud bych toto hledisko aplikoval i u "Výletu", dojem by se nevyhnutelně blížil ke stu procentům. Když se zaměřím pouze a jedině na soundtrack, aniž bych jej jakkoli konfrontoval se snímkem, budu muset v hodnocení poněkud polevit, ale pořád zůstanu na nesmírně příjemné osmičce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY