Soul Machine projela do televize

25.03.2002 12:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Debutové album skupiny Žáha s názvem "Soul Machine" se na MusicServeru stalo Albem týdne, a pokud vás snad stále zajímá, co je na této kapele tak skvělé, přečtěte si i recenzi křestu právě této desky. Ten proběhl ve čtvrtek 21. března v pražském Lucerna Music Baru.
Žáha - live (festival Šumperk)
© Ivan Prokop
Se Žáhou se poslední dobou tak trochu roztrhl pytel. Praha je polepená plakáty anoncujícími vydání desky "Soul Machine" a zvoucími na její křest, ve většině periodik se můžeme dohledat její recenze. A jak je vidno, nenechává tato kampaň diváky chladnými - první jarní večer v Lucerna Baru byl důkazem toho, že ledy, které dělily Žáhu od širší popularity, začínají rozmrzat. Toho večera bylo plno, taneční parket si neodpočal ani na chvilku a co je rovněž důležité, ovace s přibývajícím časem sílily.

Pro pravidelné návštěvníky koncertů Žáhy se nejednalo o zážitek něčím výjimečný. Program večera byl (až na vsuvku s obřadem křtu) prakticky identický s tím, který na těchto stránkách byl už jednou popisován v rámci první Soul Machine Night. Neobvyklá byla návštěvnost - kromě standardní komunity "žáhofilů", kteří se znají křestními jmény, přibyla spousta obličejů dosud neznámých; výjimečná byla i atmosféra v sále, pánům muzikantům se vystoupení - jistě v souvislosti s bohatším kontaktem s publikem - mimořádně povedlo.

V přehraných písních figurovaly převážně ty z aktuální desky - vše začalo stejně - "People Wanna Dance", "Let's Get Groove"... v přeházeném pořadí se nakonec dostalo i na všechny zbylé, novinky byly prokládány stálicemi, které do repertoáru Žáhy v této sestavě patří snad odjakživa, za všechny "Season Of The Witch", "Who Do You Love", "American Woman". Možná, že častější obměny studiových verzí by neuškodily, minimálně diváci, kteří mají už desku naposlouchanou, takové změny zpravidla oceňují (viz. po maceovsku prodloužený závěr s dechařskou smyčkou v "Hold It On").

Jak bylo zmíněno již vícekrát, večírek to byl povedený a doufejme, že tak vyzní i v televizním záznamu, který zde byl pořízen. Vinšování úspěšného a dlouhotrvajícího prodeje desky zástupců vydávajících Sony Music / Bonton bylo vyslyšeno a hned hned na místě se téměř vyprodaly přivezené zásoby (budiž tak alespoň částečné zadostiučinění nedávno zesnulému Karlu Knechtlovi, který "Soul Machine" do edičního plánu vydávající firmy prosadil). Ať půjde rozšiřující se popularita Žáhy podobným tempem dál, nebo se usadí na čemsi jako "klubovém standardu", alespoň v mých očích se už teď stala horkým favoritem na objev aktuálního roku.

Žáha, křest desky, Lucerna Music Bar, Praha, 21.3.2002


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY