Co je nového, Sire?

16.10.2013 08:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po vzpomínkovém výletu do dětství na swingovém albu "Kisses On The Bottom" se největší žijící skladatel populární hudby, jednasedmdesátiletý Paul McCartney, vrátil k původní autorské tvorbě. Výsledkem je deska s jednoduchým a přiléhavým názvem "New". Čeká nás nejedno překvapení!
7/10

Paul McCartney - New

Skladby: Save Us, Alligator, On My Way To Work, Queenie Eye, Early Days, New, Appreciate, Everybody Out There, Hosanna, I Can Bet, Looking At Her, Road
Vydáno: 11.10.2013
Celkový čas: 46:11
Vydavatel: Universal
Zatím poslední původní kolekci Sira Paula "Memory Almost Full" jsme v době vydání mohli vnímat jako shrnutí neuvěřitelné McCartneyho umělecké dráhy a náznak nenápadného loučení se světlem ramp. Tomu přitakávala i následná deska předělávek pamětnických písniček "Kisses On The Bottom", kde Brouk zkomponoval toliko dvě písně a jen zpíval za doprovodu fantastické swingové kapely. Jenže naštěstí existuje jakési umělecké puzení, které myšlenky na odchod do důchodu odsunulo ad acta.

To, že McCartney rozhodně ve svých letech nepatří do šrotu, dokazují nejen jeho veleúspěšná koncertní turné, ale například i vypalovačka "Cut Me Some Slack" nahraná s nirvanovskými pohrobky Grohlem a Novoselicem pro soundtrack "Sound City: Real To Reel" nebo aktivní využívání sociálních sítí ke komunikaci s fanoušky. Album "New" kromě nových písniček, z nichž některé znějí překvapivě moderně, přináší pro Maccu také pár novinek z hlediska přístupu k nahrávání.

"New" je totiž plodem spolupráce se čtyřmi producenty, z nichž Paul Epworth je dokonce spoluautorem tří skladeb. Přesto album nezní nikterak roztříštěně. Noví spolupracovníci dopomohli k modernímu zvuku nahrávky a byli rozhodně důležitým elementem tvorby. Jsou tu typické Paulovy písně: rozvernou titulní "New" jsem vzal na milost až po pár posleších, jak je hrozně mccartneyovská, totéž platí pro "Queenie Eye" inspirovanou hrou z dětského hřiště. "Alligator" svou náladou navazuje na "Memory Almost Full", setkání "starého" McCartneyho s novými technologiemi a přístupy vyústilo ve výborné písně "I Can Bet" a "Everybody Out There". Překrásnou nostalgickou "On My Way To Work" oživuje drsný kytarový bridge - a zní to skvěle.

Posluchač se rozněžní při poslechu vzpomínky na jinošská léta s Johnem ("Early Days"), ale pozor: minimálně k pozvednutí obočí u konzervativních posluchačů může vést poslech písně "Appreciate", nejmoderněji znějící a možná nejlepší nahrávky alba, i díky pozitivně motivačnímu textu. Jistěže se Paul v tomto ohledu může vyřádit ve svém bočním projektu The Fireman, ale kdyby celé jeho album znělo jako "Appreciate", to by bylo teprve něco.

Minulá alba "Chaos And Creation In The Backyard" a "Memory Almost Full" jsou přece jen o chlup silnější než "New", ale přesto je novinka dokladem neutuchajícího skladatelského Maccova potenciálu a hlavně chutě do práce a do života. Ostatně nedávno Paul prohlásil, že bude skládat, nahrávat a koncertovat, dokud mu to zdraví dovolí. Tak ať je to ještě dlouho!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY