Věříme na život po smrti, věříme v HIM!

13.10.2013 12:21 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

His Infernal Majesty už sice nezáří takovým charismatem jako kdysi, přesto má stále ještě dostatek stoupenců, kteří by se mu poklonili. Finská pětice HIM jich včera do Velkého sálu Lucerny dokázala nahnat tak akorát. Jejich love metal má už to nejlepší za sebou, naživo přesto funguje pořád dobře.

Live: HIM

support: Caspian
místo: Lucerna, Praha
datum: 12. října 2013
Fotogalerie

HIM, Lucerna velký sál, Praha, 12.10.2013
© Vojta Florian / musicserver.cz
"Ne, dejte mi i ten svetr. I tu mikinu, jo! Zaručuju vám, že zima vám tam dole fakt nebude." Doporučení šatnářky asi vycházelo z proudících davů míjející její pultík, přesto (nebo spíš naštěstí - všichni víme, jaké v Lucerně dovede být vedro) měla situace k vyprodání sálu daleko. Co překvapilo nejvíce, bylo složení návštěvníků. Čekala se tradiční záplava černé, nepadnoucí korzety s vylézajícími bůčky nebo černě podmalované oči. Ačkoliv černá přeci jen převažovala, do kdysi neprostupného zástupu pohřebníků se letos dokázaly probojovat i jiné barvy. Na HIM totiž dorazili dvacátníci, třicátníci i čtyřicátníci a spousta z nich měla k tradičním metalistům vizuálně daleko, ale co. Vždyť Finové se také změnili a o metalu už moc hovořit nejde.

Jediná věková kategorie, která chyběla, byli současní teenageři. Z toho lze usuzovat, že je nový materiál této formace nebyl mezi konkurencí schopen oslovit. Převážná část fanoušků HIM s nimi beztak drží hlavně kvůli minulým časům, takže to současným "mlaďasům" vlastně ani nelze moc zazlívat. Anebo jen zkrátka nedostali od rodičů peníze...

HIM, Lucerna velký sál, Praha, 12.10.2013
© Vojta Florian / musicserver.cz
Předskokani Caspian se v záři reflektorů potýkali se svým instrumentálním rockem opravdu znamenitě. Niterné a hloubavé melodie linoucí se z jejich kytar sloužily čekajícímu publiku spíš jako podkres pro jejich myšlenky, i tak to ale nebyla ztráta času. Američani měli tu smůlu, že se na jejich vystoupení zvuk teprve piloval (budeme si to myslet), a tak jejich hlavní síla moc nevynikla. V Praze se kapela neukázala poprvé, a dokonce ji na pódiu označila za jedno z nejoblíbenějších koncertních míst na světě, tak snad příště a s lepším nazvučením.

"Unleash The Red" a unleash HIM. Vynikající intro vyhnalo pětici muzikantů na scénu, aby spustila otevírák "All Lips Go Blue" z poslední desky "Tears On Tape". Ville Valo se vymódil jako za starých dobrých časů, tedy černá šála a čapka (zpocení fandové odhadovali, jak dlouho mu to ve výhni vydrží). Obvyklý vágus basák Migé shodil svoji nemytou kštici a ve svém levém rohu střežil jakousi voo-doo panenku, která nebyla nepodobná právě frontmanovi. Bubeníka od spoluhráčů tradičně oddělovala skleněná stěna, Burton nebyl vzadu za svými klávesami téměř vidět, a tak vše musel se zpěvákem utáhnout kytarista Linde. Tradiční rozmístění i funkce pro tradiční koncert.

HIM, Lucerna velký sál, Praha, 12.10.2013
© Vojta Florian / musicserver.cz
"I've been - ?" "Buried alive by love!" odpovědělo Valovi unisono publikum. Ačkoliv nejnovější skladby nezněly naživo vůbec špatně, na ty starší reagovali příchozí vstřícněji a s neochvějnou jistotou. Za odměnu se jim dostalo nějakého toho úsměvu, což se už teď, kdy Ville nedusí v koutku úst jedno cigáro za druhým, stává na koncertech pravidelností. A protože už mezi pauzami zuřivě nevstřebává nikotin, sem tam hodí sám pro sebe nějaký ten brumlavý vtípek a hned působí lidštěji. Češi mají HIM zkrátka rádi, a to zrovna nemusí hrát ani "Join Me". Ale i na to došlo, a to dokonce už v půlce setu. Šlo přitom o jedinou pauzičku, setlist jinak sypal jednu energickou pecku za druhou - "Soul On Fire", "Wicked Game", "Right Here In My Arms" nebo "Passion's Killing Floor". Spát můžete v hrobě.

Nikomu nevadilo, že nešlo o pompézní show, tu ostatně HIM nemívají. Nikomu nevadilo, že kapela už není tak čilá jako kdysi, a nikomu nevadil ani lehce zastřený zpěv. Když ale skupina, která se může pochlubit osmi studiovkami i dalším nepřeberným materiálem, skončí po hodině hraní, vaří se krev. Celá Lucerna zmlkla a tiše poulila oči na Vala, který procítěně a osamoceně zazpíval "Funeral Of Hearts" - vrchol večera. O to více zamrzelo, že následoval jenom jeden přídavek "Love And Death Embrace". Chybělo až spoustu zásadních písní a čekalo se na ně příliš dlouho na to, aby HIM skončili tak brzo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY