Ježíš přijel zemřít do Prahy

08.09.2013 16:06 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

O své hudbě mluví jako o "nihilist suicide popu". V textech se věnují lascivní sexualitě, romantismu, nebo se navážejí do katolické církve. Do Prahy se poprvé přijeli podívat dekadenti Spiritual Front. I když nakonec dorazila jenom hrstka věrných, dá se mluvit o jednom z nejzajímavějších koncertů podzimu.

Live: Spiritual Front

místo: Chapeau Rouge, Praha
datum: 6. září 2013
support: Rány těla
Fotogalerie

Spiritual Front, Rány těla, Chapeau Rouge, Praha, 6.9.2013
© Ondřej Michal / musicserver.cz
Nedá se říct, že by měl neofolk u nás zrovna na růžích ustláno. Větší okrajovku byste v hudbě hledali jen stěží. Příznivci potemnělých melodií hraných většinou na akustické nástroje se u nás počítají sotva na desítky. Přesto si k nám jednou za čas najdou cestu kapely, které se téhle hudební "anomálii" věnují. A nejen to, dokonce v evropském měřítku patří mezi špičky. Když pomineme klasiky Death In June, patří sem třeba lucemburští Rome. Zapomínat nesmíme ani na Italy Spiritual Front. Z neofolku sice čerpají, ale jeho hranice již dávno překročili. Naštěstí pro nás, překonali i hranice České republiky a poprvé vystoupili v Praze.

Kouzlo naší metropole bylo jedním z důvodů, proč si k nám kapela našla cestu. Proto také hlavní persona kapely zpěvák a kytarista Simone "Hellvis" Salvatori se svými kumpány do Prahy dorazili s denním předstihem. Chtěli si užít město co možná nejvíc. Nebo máte dojem, že koncert pro sotva šedesát lidí byl pro kapelu hlavním hnacím motorem? I když se to z našeho pohledu nemusí zdát, Spiritual Front jsou zvyklí hrát v podstatně větších sálech.

Spiritual Front, Rány těla, Chapeau Rouge, Praha, 6.9.2013
© Ondřej Michal / musicserver.cz
Nikde není psáno, že dobrý koncert dělá početné publikum. Skvělá show se dá odehrát i před hrstkou lidí. Jde spíš o to, jak si s tím kapela poradí. Z počátku pražští působili vcelku vlažným dojmem a chvíli to pro kapelu vypadalo na předem prohraný boj. Hned při úvodní skladbě se ovšem situace změnila a pod nízkým stropem klubu okamžitě vyrostl les rukou. Kromě několika přestávek tam vydržel až do konce show zakončeného přídavky.

S charismatem, jaké se kolem Salvatoriho a spol. vznáší, měli hudebníci poloviční práci. Víc než zpěváka Salvatori chvílemi připomínal dekadentního toreadora, jen místo mulety v rukou třímal kytaru. O věhlasu kapely svědčila polština a angličtina, které bylo možné ze sálu zaslechnout. Všechny jazyky se slily v jeden v momentech, kdy kapele vypomáhaly s refrény skladeb "Darkroom Friendship" nebo "Jesus Died In Las Vegas", kterou Salvatori odzpíval jako "Jesus Died In Czech Republic".

Spiritual Front, Rány těla, Chapeau Rouge, Praha, 6.9.2013
© Ondřej Michal / musicserver.cz
Bylo milým překvapením na pódiu znovu vidět Rány těla, svého času jednu z nepřehlédnutelných kapel, které v devadesátých letech u nás působily. Kromě kil navíc a spousty posbíraných hudebních a životních zkušeností se toho u kapely „od těch dob“ zase tak moc nezměnilo. Hank Manchini v roli frontmana strhával pozornost jako kdysi. Očividně udělal dojem i u lidí, kteří Rány těla viděli naživo poprvé. Ironií osudu bylo, že v ten samý večer v Rock Café vystupoval Moimir Papalecsu, Manchiniho spoluhráč z dodnes nepřekonaletných Moimir Papalescu & The Nihilists.

Neofolk nejspíš na věky zůstane hudbou pro úzký okruh zasvěcenců. Pochybuju, že by to někomu zrovna vadilo. Tahle dekadentní subkultura si svoji vyjímečnost střeží a opečovává. Svoje elitářství si uchovává jaksi vnitřně, nepotřebuje ho dávat na odiv celému světu. Přesto i tady jsou celebrity, které si zaslouží plnou pozornost. Spiritual Front mezi ně zcela jistě patří.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY