Jared Leto umí zpívat!

03.07.2013 15:32 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Thirty Seconds To Mars coby headliner prvního festivalového dne vystoupili na Rock For People. A co na to musicserver? Trošku sice brbláme, ale veskrze jsme spokojení. Na jejich poměry totiž šlo o mimořádně povedený koncert, kterému nechybělo téměř nic. Snad jen "From Yesterday". Více v naší reportáži.

Live: Thirty Seconds To Mars

místo: Rock For People, Festivalpark, Hradec Králové
datum: 2. července 2013
setlist: Birth, Night Of The Hunter, Search And Destroy, This Is War, Conquistador, Do Or Die, Depuis Le Debút, End Of All Days, City Of Angels, Pyres Of Varanasi, Hurricane, The Kill (Bury Me), Closer To The Edge, Kings & Queens, Up In The Air

Thirty second to Mars, Rock for People, Hradec Králové, 2.7.2013
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Pokud jste před lety byli alespoň na jednom z plnohodnotných pražských koncertů Thirty Seconds To Mars (předskakování Linkin Park nepočítáme), asi jste tušili, že jejich premiéra na Rock For People nebude bez výhrad. Nejzvučnější jméno letošního ročníku totiž nepředcházela právě nejlepší pověst. Jistě se podobné zkazky donesly i k vám - Jared Leto místo zpěvu hecuje publikum repetitivními pokřiky "jump, jump" a "let's get crazy", kolem vás bude opět plno agresivních pištících děvčat a navíc nová deska "Love, Lust, Faith + Dreams" stojí za houby, tudíž ani hudební stránka nebude stát za moc. Takže bylo se na co těšit? Nepočítáme-li doprovodný cirkus, vlastně ani moc ne.

Jak bláhoví jsme byli! Jakmile doznělo intro "Birth" a na pódiu se objevil Tomo Miliševič s bratry Jaredem a Shannonem Letovými, nespadla jen opona, ale také čelisti. Jared Leto zpíval. Hlasem, který byl silný a čistý, navíc i slušně intonoval. Ba co víc, doprovázel písně z jejich nejsilnější sbírky " This Is War", a tak není divu, že fanoušci byli u vytržení. A dokonce i nechvalně známé novinky jako "Conquistador" nebo "Do Or Die", při které americká kapela natáčela záběry pro nový klip, zněly naživo o třídu lépe než z desky. Proto je trošku škoda, že se v setlistu našlo místo i na umíráček "End Of All Days", který skvělé atmosféře shodil řetěz, a chvíli trvalo, než se publikum zase rozhýbalo.

Thirty second to Mars, Rock for People, Hradec Králové, 2.7.2013
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Nejste-li vyloženě skalní, možná se teď chytáte za hlavu. Mít radost z toho, že zpěvák rockové kapely naživo zpívá? Není to trochu, hmm, uhozené? Vězte, že v jejich případě je včerejší radost opravdu na místě. Při jejich předloňském vystoupení na Prague City Festivalu byl multitalentovaný čávo nemocný, a tak zpívané části většinou převzalo publikum. A i když před třemi lety v Incheba aréně se zdravím potíže neměl, stejně jste si mnohdy museli refrény domýšlet. To letošní vystoupení na Staropramen stage se sice bez několika hluchých míst neobešlo, ale v přímém srovnání s minulostí jich bylo jen pár ("Search And Destroy", "This Is War"). Většinu času se hlavnímu principálovi dařilo koncert ukočírovat a například balada "City Of Angels", přechod z akustické do plně rockové části "The Kill (Bury Me)" a celá řada dalších písní byly opravdovým zážitkem, v jaký i ti nejoptimističtější příznivci kapely už asi ani nedoufali.

Pokud jde o doprovodnou show, skutečně se bylo na co dívat. Začínalo se s obrovskými balony, pokračovalo s mužem točícím se v kruhu a končilo s nafukovacími zvířátky do vody. Vtipná scénka se odehrála i ve chvíli, kdy si Jared Leto vytáhl na pódium svého dvojníka s čírem, kterého po přiznání, že je z polského Krakowa, diváci vybučeli. Trošku podivná situace ale nastala, když pak na jeho místo nastoupila vřele přijatá fanynka z Hlučína. Mnozí jistě čekali, že dojde ke společnému duetu nebo alespoň nějaké scénce, když tu náhle je zpěvák zničehonic zase poslal pryč. Že by mu na scénku už nezbyl čas? Zvláštní. Vůbec nejlepší ale byla dvojice akrobatů, která se na houpačce vzájemně vymršťovala do vzduchu a metala salta. A zapomenout nesmíme ani na silně vygradovanou závěrečnou trojici hitů "Kings And Queens", "Closer To The Edge" a "Up In The Air", při které si kapela vytáhla na pódium asi dvacet příznivců a za výbuchů konfet překvapivě povedený večer ukončila.

V souhrnu platí, že ti, kteří na koncert Thirty Seconds To Mars přišli spíše ze zvědavosti, a samotná kapela je příliš nebere, budou z jejich vystoupení rozpačití i nadále, neboť to nebylo bez chyb. A byť to není úplně fér srovnání, kupříkladu Bloc Party byli strhující daleko více. Tudíž ano, jsou i vymazlenější koncerty, ale to skalní příznivce skupiny vůbec nemusí trápit. Ti totiž dostali téměř vše, co od svých oblíbenců vůbec mohli žádat. Po polovičatých zážitcích z minula tak konečně můžeme říct - Thirty Seconds To Mars odehráli v České republice dosud nejpovedenější a v poměru hudba/show i nejvyváženější koncert.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY