shop.musicserver.cz
Thirty Seconds To Mars - Love Lust Faith + Dreams

Thirty Seconds To Mars = zklamání roku

Vydáno: 04.06.2013 09:10 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook.com/thirtysecondstomars

Z vrcholu až na samé dno. Tak by se ve zkratce dala popsat novinka amerických rockerů Thirty Seconds To Mars, kteří se po čtyřleté odmlce přihlásili s deskou "Love Lust Faith + Dreams". Proč se čtvrté řadovce nepovedlo navázat na předchozí tvorbu a zůstaly po ní jen rozpaky, se dozvíte v recenzi.

4/10

Thirty Seconds To Mars - Love Lust Faith + Dreams

Vydáno: 20.5.2013
Celkový čas: 44:80

Skladby: Birth, Conquistador, Up In The Air, City Of Angels, The Race, End Of All Days, Pires Of Varanasi, Bright Lights, Do Or Die, Convergence, Northern Lights, Depuis Le Debút

Vydavatel: Universal

"Co bude dál?" To byla otázka, kterou si po zaslouženém úspěchu a nekonečném turné k třetí desce "This Is War" kladli nejen fanoušci, ale i kapela samotná. Na rozhřešení se čekalo téměř čtyři roky a nakonec se Jared Leto a spol. rozhodli poměrně očekávaně - ve své snaze o velikost ještě přitvrdili. Média pak brzy zaplavila zpěvákova velkohubá prohlášení typu "nejlepší věc našich životů", "jsme na ni extrémně pyšní", "den, na který nikdy nezapomeneme" a podobně. Nevěřícné krčení obočí ale vzhledem k předchozí práci nebylo úplně namístě, a tak hype mohl růst do výšin takřka vesmírných. Jenže stačilo vypustit první ochutnávku mezi lidi a pečlivě nafouknutá bublina rázem splaskla.

"Up In The Air" je totiž jen prachobyčejná elektro-rocková písnička bez chuti a zápachu, která má k dřívějším hymnám ráže "Kings And Queens" asi tak daleko jako My Chemical Romance k dalšímu albu. Jako nechtěná ironie pak vyzní fakt, že aktuální řadovka je tak špatná, že na ní i tahle mizerná odrhovačka působí ještě jako příjemné zjevení.

Než se do ní ale pustíte, sami pro sebe si zhodnoťte, jak moc jste ochotni se přidat do stáda příznivců jménem Echelon a nekriticky adorovat všechno, co vám Tomo Miličević s bratry Letovými předhodí, a nakolik dáte prostor vašim vlastním uším, soudnosti a prvním dojmům.

Zvolíte-li první cestu, paradoxně to nebudete mít úplně snadné. Budete muset přesvědčit sami sebe o tom, že máte před sebou mistrovské dílo. To s "LLF+D" dost dobře nejde. Samotný poslech nahrávky k tomu nestačí, a tak budete nuceni hledat její vyšší smysl jinde. Třeba v luštění neurčitých náznaků v rozhovorech se znuděnou kapelou, která bude zpoza tmavých brýlí hovořit o tom, co vlastně chtěla světu říct. Přitom se dozvíte spoustu věcí. Třeba že album je rozdělené na čtyři tematické celky podle slov jeho názvu, že obal Damiena Hirsta i klip k "Up In The Air" mají vyjadřovat oslavu, barvy, dynamiku a energii nebo že skupina při skládání poslouchala Cata Stevense, Joni Mitchell, Fleetwood Mac či Led Zeppelin. Nebo... Ale to je vlastně jedno. Jestli si z nich dokážete sestavit obrázek, který povede k přehodnocení kvalit desky, budiž vám to přáno. Moc tomu ale nevěřím.

Mnohem víc než ono velké poselství mě zaujalo vyjádření Jareda Leta pro MTV, kde prohlásil, že Thirty Seconds To Mars nepovažuje jen za kapelu, nýbrž za místo, kde se střetávají i další věci - knihy, umění, krátké filmy, dokumenty a podobně. Samotná hudba pak má fungovat jen jako lepidlo, které to všechno drží pohromadě. Hned je jasnější, proč jí tentokrát nevěnoval dostatek pozornosti.

V podobných prohlášeních bychom se sice mohli pitvat i nadále, ale prohrabal jsem se jimi za vás a mohu vás ubezpečit, že nakonec stejně zjistíte, že většina z nich je o věcech, které by se na albu měly projevit, ale vy je tam neuslyšíte. A co je hlavní - ani poté si nepříjemný dojem z prvního poslechu nezlepšíte. Namísto trpělivého hledání střípků a fragmentů dobrých nápadů, jež závěr stejně nezvrátí, tak doporučuji rovnou naskočit na druhou, mnohem jednoduší cestu, která šetří čas a umožní nahrávku s nálepkou "navoněná nuda" odložit mnohem dřív. Třeba už po prvním setkání.

Koneckonců uznejte sami - k čemu jsou všechny ty odkazy pro hardcore fanoušky, velká slova v jinak bezobsažných textech ("all we need is faith, faith is all we need", "love is a dangerous game to play, hearts are made for breaking and for pain" a podobné perly), nezvykle natočené klipy a další omáčka, když samotné jádro písniček nestojí za zlámanou grešli?

Vždyť novinka nabízí všehovšudy jen osm skladeb. Zbytek tvoří epicky vybubnovaná intra, která nikam nevedou a spolu s nekonečnou baladou "End Of All Days" jsou jen vycpávkou, která čtvrté řadovce zbytečně podráží nohy. Ještě horší je, když se tím balastem prokousáte až ke klasickým písničkám a zjistíte, že jejich potenciál je stejně nerozvinutý jako zbytek alba.

Vemte si třeba takovou "Bright Lights". Ambiciózní skladba, která by se neztratila ani na "This Is War", zde v čase 3:39, tedy přesně v místě, kde by měla příležitost vybuchnout do barevného ohňostroje, zůstane obětí vlastního radio-friendly mustru a ze zajetých kolejí raději nevyjede. Nebo "Northern Lights", příklad číslo dvě. Než se v té utahané a ukňučené variaci na "Hurricane" začne něco dít, je dávno po všem. Příklady číslo tři a čtyři - "Conquistador" a "The Race". Jejich vystavění je sice příjemně gradující, ale hodnotu jim shazují náhražky refrénů v podobě stupidních stadionových pokřiků "oh oh - hey hey", které z posluchačů dělají tupé stádo. Brrr. Podobné prvky bohužel nejsou výjimkou a najdete je i v dalších písních. Jsou totiž jako přes kopírák.

Na druhou stranu je třeba uznat, že pár povedených věcí se přece jen urodilo. Jmenovat lze údernou "Do Or Die" nebo baladu "City Of Angels", což je sympatická óda na americké velkoměsto očima sedmnáctiletého chlapce. Pasáž, ve které Leto zakřičí "I am home", je pak jasným vrcholem nahrávky. Nádhera.

"LLF+D" má ale podobných momentů poskrovnu, a tak zůstává jen smutnou ukázkou toho, kterak dřívější dravost a energii vystřídaly rozmáchlost a ulepený patos, díky kterým se třičtvrtěhodinová stopáž táhne jako smažený sýr nezvlhčeným krkem. Zvyknout si ale lze na všechno a tak, když budete sami sebe dostatečně dlouho přemlouvat, nelichotivé hodnocení třeba časem zmírníte. Jenže pak si jednou pustíte "This Is War" nebo "A Beautiful Lie" a novinka se stejně znovu rozpadne jako domeček z karet.

V závěru mi dovolte se ještě jednou vrátit k výpovědím autorů. Ti tvrdí, že název "Love Lust Faith + Dreams" vznikl z frontmanovy neschopnosti shrnout svůj komplikovaný koncept do jednoho slova, které by vše vystihlo. Já bych o jednom věděl. Ale nechci být sprostý.

NÁZORY
  • Mám opačný pocit (Martin, 04.06.2013 10:22) Reagovat

    Na úvod musím říct, že se mi tvorba 30STM líbí a album jsem očekával, na druhou stranu nejsem žádný Letův nekritický adorista. Když jsem viděl vaše hodnocení, spadla mi sánka. Na mě to album působí přesně opačně. Jako celek uvnitř kterého se střídají pomalejší skladby s vypalovačkami. A že je tam hodně instrumentálek? A co? Pyres of Varanasi je nejlepší skladbou na cdčku, ideální instrumentálka třeba do filmu a příjemné zpestření uječeného alba. Songy na sebe navazují a už na druhý poslech se vám dostanou pod kůži. Ano, album je krátké, slabší než předchozí, ale stále dost dobré.

    • Re: Mám opačný pocit (cMonkeYz, 05.06.2013 06:08) Reagovat

      "Songy na sebe navazují a už na druhý poslech se vám dostanou pod kůži. "
      1) Nenavazují. Tématicky se neustále točí o tom samém a po zvukové stránce jsou konce písně řešeny jako ... neřešeny. Jednoduše to useknou.
      2) I po třetím poslechu jsem si nezapamatoval jediný refrén či slovní spojení. Na druhou stranu nové album Bring Me The Horizon se mi v hlavě točí neustále - "We've been surrounded".

      A abych nebyl nařknut z toho, že to jednoduše není můj styl hudby, tak ti vypíšu má nejoblíbenější alba:
      Linkin Park - A Thousand Suns
      Rise Against - Endgame
      How To Destroy Angels - Welcome Oblivion
      Zack Hemsey - RONIN
      Enter Shikari - A Flash Flood Of Colour
      Susanne Sundfør - The Silicone Veil

  • Výstižné (nineweh, 04.06.2013 11:14) Reagovat

    Souhlas s celou recenzí. Radši si znova pusťte This Is War.

  • aa (john, 04.06.2013 11:32) Reagovat

    Sklamanie je slabe slovo.

  • Recenze (Markéta, 04.06.2013 12:06) Reagovat

    Dobrý den nějak jsem nepochopila narážku na Echelon. Jsem členem už sedm let a uznávám, že i když se jim cd moc nepovedlo neznamená to, že hodím kapelu přes palubu. A taky členství v Echelonu neznamená, že nemáte vlastní názor to jen na vysvětlenou autorovi recenze......
    Jak jsem již zmínila tohle cd mi k srdci rozhodně nepřiroste, i když City of Angles je dobrou skladbou. Ale 4 z 10 mi příjde opravdu málo když 5 z 10 tady mají a to nezlobte i větší hovadiny...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- V květnu do Prahy přijedou Thirty Seconds to Mars (09.11.2023 15:02)
- Recenze: Thirty Seconds to Mars s nahrávkou "It's the End..." nadále zůstávají ve svém stínu (05.10.2023 10:00)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Video: Jared Leto v černobílém klipu "Stuck" kapely Thirty Seconds To Mars exhibuje (16.05.2023 11:12)
- 30 Seconds To Mars mají dvě stě nových písní (27.11.2021 11:14)
- Thirty Seconds To Mars pořádají vlastní festival. Nejlevnější vstupenky stojí 40 tisíc Kč (17.02.2020 15:58)
- Recenze: Thirty Seconds To Mars se na albu "America" definitivně zbláznili (21.05.2018 15:00)
- Naživo: Thirty Seconds To Mars by se už do Holešovic neměli vracet (20.04.2018 08:56)
- Fotogalerie: Thirty Seconds To Mars v obrazech (20.04.2018 08:20)
- Nové desky 14/2018 - od Thirty Seconds To Mars přes Kylie Minogue k poctám Eltonu Johnovi (10.04.2018 13:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu