7 paleb, které neprošvihnout na Mighty Sounds 2013

16.07.2013 08:50 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Festival Mighty Sounds má při devátém ročníku nejvyváženější line-up ve své historii. Do jihočeského Tábora přijedou palby světového punku, melodického hardcoru nebo reggae. A k nim jako bonus i jedna koncertní hvězda. Prozradíme vám, koho rozhodně letos v Čápově dvoře nezmeškat!
Mighty Sounds
© Vojta Florian
Mighty Sounds, který je svou dramaturgií jednoznačným unikem mezi domácími festivaly, otevře 19. července své brány celkově už podeváté. Na okraj jihočeského Tábora, do areálu letiště Čápův dvůr, kam se akce v roce 2010 přesunula z bahňákova v Olší, se sjede velké množství zajímavé produkce z žánrů hardcore punku, punkrocku, ska, reggae nebo indie-rocku.

Přijedou legendy, výborní koncertní interpreti i jména prověřená zatím jen za oceánem. Jaké palby letos určitě nesmíte minout? Musicserver pro vás vybral sedm zahraničních tipů, které jsou řazeny v abecedním pořadí. Jaké jsou ty vaše, nám napište do komentářů.


Anti-Flag | USA | punkrock

wikipedie | facebook | youtube
Palby: Turncoat, The Press Corpse, This Is The End (For You My Friend)

Anti-Flag
Anti-Flag jsou klasici punkrocku. A to nejen po ránu. Do Evropy přijeli slavit dvacítku a jeden z narozeninových večírků zažije i Mighty Sounds. Oslavenci přislíbili, že ke kulatinám zahrají skladby, které fanoušci nemají šanci za normálních okolností slyšet. Ale zazní nepochybně i největší kariérní šlágry, kterých si Táboráci užili dosyta už před dvěma lety, kdy si Anti-Flag odbyli na jihu Čech premiéru.

V mezidobí stihl Justin Sane a jeho kolegium ve svém domácím studiu natočit dlouhohrající album "The General Strike". Zatímco Jarda Jágr se už do jejich rodného Pittsburghu nejspíš nikdy nevrátí, Anti-Flag jsou v Česku znovu. S dvaceti léty v zádech zřejmě oficiálně jako hrající legenda svého žánru, která otázkou "Should I Stay Or Should I Go" stále vzhlíží k The Clash.


Comeback Kid | Kanada | hardcore punk

wikipedie | facebook | youtube
Palby: Wake The Dead, Do Yourself A Favor, G.M. Vincent And I

Comeback Kid
Kanadská HC/punková škola má na Čápově dvoře své zastoupení v Comeback Kid. Dnes už se na jejich koncertní divočinu můžete obléct normálně, ještě před pár lety v Olší byste ale mosh pit bez holínek a starých hadrů absolvovali jen stěží.

Comeback Kid se sice řadí k nepopiratelným zástupcům hardcoru, novější skladby – a zejména pak poslední řadová deska "Symptoms + Cures" – ale už nejsou tolik temné a byly složeny s větším důrazem na melodii, což žánrová kritika kvitovala. V roce 2010 se tak kanadští dřevorubci dostali do výtečné formy. Pokud jim vydržela, může být jejich vystoupení klidně zlatým hřebem devátého ročníku Mighty Sounds. A mimochodem, s Anti-Flag je kromě výtečné muziky také svým způsobem spojují hokejoví Tučňáci. V době kdy si kapela vybírala jméno, narazila v novinách na titulek článku, který se věnoval návratu Maria Lemieuxe do NHL. Comeback Kid se od té doby objevoval nejen na ledě, ale i na pódiu.


Rozhovor s pořadatelem

Přečtěte si o tom, jak probíhaly námluvy s Anti-Flag, kdo letos organizátorům ukrojil největší díl z rozpočtu nebo co vás na Mighty Sounds kromě hudební produkce čeká.


Skindred | Wales | reggae, punk, metal

wikipedie | facebook | youtube
Palby: Nobody, Pressure, Stand For Something

Skindred
Mighty Sounds nehostí jen žánrově úzce vymezené interprety. Hudba Velšanů Skindred je natolik pestře a umě poslepovaná skládanka agresivních kytarových rifů, punku a reggae, že multižánrovější těleso podobných kvalit byste napříč tuzemskými festivaly letos hledali jen velmi těžko. Kapela, která se hlásí ke skupinám ABBA a The Clash zároveň musí být už z principu velkým tahákem.

"Přijedeme v míru, ale necháme vás rozcupované na kousky," prohlásili Skindred před svým tři roky starým vystoupením na festivalu Rock For People. Nechte se roztrhat při "Rat Race", kterou frontman Beni Webbe hraje na koncertech nejraději, nebo velkém hitu "Nobody". A když půjdete skupině na ruku, třeba naťukne i nějakou palbu z připravované desky "Kill The Power", která by měla vyjít ještě tento kalendářní rok.


Suicidal Tendencies | USA | hardcore punk, crossover trash

wikipedie | facebook | youtube
Palby: Institutionalized, Nobody Hears, Possessed To Skate

Suicidal Tendencies
Jestliže Anti-Flag na Mighty Sounds přijedou, aby se po dvaceti letech na scéně zařadili mezi legendy, Suicidal Tendencies jimi už dávno jsou. Mike Muir vede svojí kapelu od počátku osmdesátých let a na hardcore punkové scéně mají tihle odrostlí skejťáci, kteří v pozdějších letech začali bezostyšně koketovat s trash metalem, významné postavení. Jejich zřejmě nejslavnější singl "Institutionalized", jenž vyšel hned na debutovém eponymu, byl první skladbou svého žánru, které se dostalo výrazné pozornosti stanice MTV. A to byla svého času revoluce.

Do Tábora Suicidal Tendencies přijíždějí exkluzivně s novým albem "13", které vyšlo v březnu - neuvěřitelných třináct let po poslední regulérní studiové nahrávce "Free Your Soul And Save My Mind". Otcové crossover trashe se probudili v pravý čas, aby se v Česku představili jako interpret, který měl pro vývoj scény zásadní význam a kterého dnes citují třeba i Green Day, The Offspring nebo Metallica.


The Menzingers | USA | melodický punkrock

wikipedie | facebook | youtube
Palby: The Obituaries, Good Things, Nice Things

The Menzingers
The Menzingers že jsou palba, jo? No jasně. Melodická. Mladý kvartet z amerického Scrantonu si k sobě před dvěma lety přetáhl label Epitaph, kde vyšla poslední ze tří studiovek The Menzingers "On The Impossible Past". Brett Gurewitz z Bad Religion při náboru o skupině řekl: "Tihle kluci hrajou ten čistý punkrock, na kterém jsem vyrůstal. Jsou vážně talentovaní skladatelé."

Dnes už jsou "tihle kluci" vzdáleni agresivnímu projevu, který jim byl vlastní v začátcích. Víc dbají na kytarové melodie a pohybují se v klidnějším tempu. Tenhle zvuk jim sedí náramně a naživo umí svůj repertoár prodat. V Lucerna Music Baru po boku The Bouncing Souls to loni v květnu klapalo. Na Mighty Sounds rozbalí svůj melodický punkrock venku a až skončí, bude vám chybět.


The Subways | Anglie | indie rock, post-grunge

wikipedie | facebook | youtube
Palby: Shake! Shake!, We Don't Need Money To Have A Good Time, Rock & Roll Queen

The Subways - Praha 2011
Billy Lunn, Josh Morgan a Charlotte Cooper sice v jednom ze svých zásadních kariérních hitů zpívají "We Don't Need Money To Have A Good Time," organizátorům Mighty Sounds přesto ukrojili největší díl z rozpočtu pro letošní ročník. To je mi ale paradox...

Pokud se jako zarytí punkáči dokážete přenést přes fakt, že vám z pódia bude hudební moudra přednášet mainstreamově docela úspěšná kapela, můžete se náramně bavit. Určitě už jen tím, jak bezprostředně a zábavně je angličtí rock'n'roloví umělci dokážou p(r)odat. Temperamentní The Subways, které pro svět velké hudby objevil legendární festival Glastonbury, jsou díky množství klubových i festivalových vystoupení dokonale ověřenou značkou i v Česku. Pokud vás až dosud míjeli, vězte, že přímý kontakt s nimi si užijete. A je docela jedno, která palba ze tří dosavadních studiových alb bude zrovna znít. Funguje "Rock & Roll Queen", "Oh Yeah", "Alright" i další.


Your Demise | Anglie | hardcore punk

wikipedie | facebook | youtube
Palby: Miles Away, The Kids We Used To Be, Life Of Luxury

Your Demise
Slovo demise v Česku zdomácnělo. Hlavně teda v posledních týdnech. Your Demise tu už vlastně taky zdomácněli a nechtějte po mně, abych všechna jejich vystoupení u nás v posledních letech počítal. Byla jich pěkná řádka a to na Mighty Sounds bude dost možná úplně poslední. Anglická skupina totiž oznámila, že nástroje pověsí na hřebík přesně v březnu příštího roku.

Do té doby ale funguje naplno, a to jak na koncertech tak ve studiu. Letos ještě narychlo vydala extended play "Cold Chilin'" a pokud se nic nečekaného nestane, zakončí kariéru s bilancí čtyř dlouhohrajících nahrávek a třech EP. Zůstane po nich zástup fanoušků, ty tuzemské čeká v Táboře sbohem a šáteček. Kapela, která začínala s předělávkami Suicidal Tendencies a za deset let stihla vystřídat hrubým odhadem tisíc dvě stě patnáct členů, končí. Prý definitivně.


Jaké palby letošního Mighty Sounds máte v harmonogramu vy?

Podělte se s námi o ně v komentářích a doporučte je ostatním!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY