shop.musicserver.cz
Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-4.7.2010

Král festivalů kraluje dál - díl 1.

Vydáno: 08.07.2010 17:32 v sekci Naživo - Petr Adámek a Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Královéhradecký Festival Park se na čtyři dny proměnil v ráj dobré muziky a ještě lepší zábavy. Na festival Rock For People sem dorazilo bezmála třicet tisíc natěšených lidí. Označení největší festivalová událost roku dostalo konkrétní rozměr - letošní ročník snad nemohl dopadnout lépe.

Live: Rock For People

místo: Festival Park, Hradec Králové
vystoupili: The Prodigy, Muse, NOFX, Skunk Anansie, Tricky, Suicidal Tendencies, Billy Talent, Editors, Morcheeba, The Subways, Skindred, Juliette Lewis, Archive, Jello Biafra And Guantanamo School Of Medicine, Disco Ensemble, Does It Offend You Yeah?, Dreadzone, Death By Stereo, Kryštofa, Horkýže Slíže, Vypsaná fiXa, Aneta Langerová a další
datum: 3.-6. července 2010

Skunk Anansie, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Šestnáctý ročník největšího českého festivalu se dmul pýchou již měsíce dopředu. Sliboval nejdražší line-up v historii (Muse prý stáli tolik, co zbytek zahraničních jmen dohromady), desítky zahraničních interpretů a několik opravdu velkých hvězd. Myslel však i na organizaci a mimohudební aktivity. Tedy lepší zázemí (více tekutin, více toalet, více stínu a více bezpečí), dále ekologický program třídění odpadu, loutkové divadlo, dětský koutek, jeřábem vyzdviženou plošinu, z níž jste mohli sledovat veškeré festivalové dění z výšky padesáti metrů... Jak slíbil, tak splnil. A vlastně mnohem víc.

Večírek pro nedočkavé

Mindway, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Festival Park v Hradci Králové je pro podobné monstrózní akce jako stvořený. Dostatečně rozlehlý, abyste našli vše, co potřebujete, a zároveň dostatečně kompaktní, abyste cestou od jedné stage k druhé neprošlapali podrážky. Tak třeba Cool Stage a Evropa 2 Stage: stojíte deset metrů od pódia, s Mandrage hledáte ženu a když ji společně najdete, jen se líně otočíte o sto osmdesát stupňů a chvíli počkáte. Dříve než stihnete své partě vylíčit, jak je skvělé, že rozlehlý stan větrá a že je země pokrytá gumovou podestýlkou, a tak se uvnitř vůbec nepráší, zvukaři už na protilehlém pódiu doladili těch pár potřebných drobností. Po slabých deseti minutách už sledujete, jak sympaticky se Viktor Dyk (pozor, záměna s Vojtou Dykem je nepřípustná!) adaptoval do čela Gaia Mesiah a že Marka Rybin už vlastně tolik nechybí. No není to skvělé?

Občas tady docházelo k zajímavým kontrastům - třeba když okamžitě po setu poetických Psích vojáků nastoupili do latexu oblečení Cocotte Minute se svým řízným (a velmi povedeným) SadoDiscem. Nebo když poslední den zpívali Skyline v "Kick The Gig" "We bring sunshine," a naproti se chystali Sunshine. Kromě téhle vychytané "double stage" byla během nultého dne v provozu ještě Rock&Pop stage, kterou během celého festivalu okupovaly téměř bezvýhradně české klubové kapely. Nedočkavcům, kteří dorazili na startovací večírek, zde do noty zahráli třeba šikovní akustičtí Goodfellas nebo taneční Le Pneumatiq. Pestrost stylů pak ilustrovali třeba těžkotonážní Mindway, toho dne s jasně nejdivočejší show i image.

Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pravda - dříve, než jste mohli poprvé nasát atmosféru areálu, svlažit žáhu některým ze čtyř druhů piv nebo upustit slinu při pohledu na bublající, smažící se a vařící se dobroty u stánků s občerstvením (a že jich letos bylo!), museli jste si odbýt první (a naštěstí i poslední) nepříjemnost. Odbavovací fronta na barevné náramky se totiž během odpoledne, kdy byl nával návštěvníků největší, natáhla do nesnesitelné délky, a tak mnozí rezignovaně odešli rozvalit se k nedalekému rybníku. K večeru už situace u brány vypadala o mnoho lépe, a bez problémů jste tak mohli stihnout hodinový set Mňágy a Žďorp, která již první den naplnila hudební stan k prasknutí.

Praskání se ozývalo i v noci, tentokrát ovšem praskání zlostí, které mohlo lehce přejít k praskání kostí. "Mládeži, říká vám vůbec něco pojem respekt?" ozve se kempem někdy ve tři ráno postarším hlasem, když z otevřených dveří auta hučí do noci regulérní diskotéka. Inu i takové nástrahy přinášejí letní festivaly.

První festivalový den

Tricky, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
První festivalový den ráno všichni utíkali k vodě, jelikož letištní plocha doslova vřela. Naštěstí šlo poměrně dobře doplňovat pitný režim vodou a pivem, někteří v 35 °C zvládali i rum. Po sobotním večírku pro nedočkavé přijel další nápor lidí a pracovníkům na parkovištích opravdu nebylo co závidět. A co teprve když několika neukázněným museli přijít popáté sdělit, že na parkovišti se stanovat nesmí a jestli stan okamžitě nezabalí, sundají ho sami. Několik slabších povah se sice vylekalo a narychlo se vydalo zakempovat do placeného stanového městečka, většina vychytrálků však nehla brvou ani stanem.

Sanitky měly plná kola práce už předchozí den a se stoupajícím počtem lidí a rtutí teploměru zásahů přibývalo. Zdaleka nejvíce jich zdravotníci měli večer při koncertu The Prodigy, kdy kmitali u kotle, co jim nosítka stačila. Jinak celý festival zdatně křísili omdlévající, bojovali proti hmyzu a kousnutím o velikosti mexické tortily, přišívali ukopnuté palce, pofoukali vám spálená ramena, rozdávali ibáče na kocovinu a ještě se u toho zvládli tvářit příjemně. Organizačně vše proběhlo v naprostém pořádku a žádné větší kiksy se nekonaly. Možná vám jen při vstupu do areálu zabavili keksy.

Skindred, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Došlo i na slibovanou ekologii, přesněji řečeno na projekt "Čistý festival". Věříte tomu, že na festivalu se vytřídilo osmdesát procent všech odpadků? Velkou zásluhu na tom mají takzvaní "plastici", což byli běžní účastníci festivalu, kteří chodili, sbírali plastikové kelímky od piva a odevzdávali je za peníze ve sběrně. Padesátník za kus! Dokonalý systém, kdy vydělají všichni. Některé kelímkové komíny se tyčily i do výšky dvou metrů. Velké plus získaly i všudypřítomné koše na tříděný odpad a pracovníci ekotýmu, kteří od časných ranních hodin každý den festival uklízeli. Ostatně čistota a pořádek - největší strašák většiny festivalů - na Rock For People nestrašily. A dokonce nestrašily ani obávané toi-toiky - tedy za předpokaldu, že jste je vnímali spíše jako poloprázdné než poloplné.

Hvězda podle Tomáše Tenkráta

Anna K
Anna K se po delší pauze způsobené onemocněním rakoviny prsu objevuje v letošní festivalové sezóně znovu na pódiích. Na Rockforu ji přivítal naplněný stan, který po první písni dlouho burácel nadšením. Zpěvačka s momentálně vynuceným účesem podle vzoru Skin si atmosféru užívala, bylo na ní vidět, jak jí nadšený dav dobíjí, a dávala do toho všechno. Ačkoliv její hlas nebyl logicky v úplně optimální formě, tak se hecovala slovy jako: "Já to dám, nebojte se! Já to prostě odzpívám!" Příchozí jí připravili atmosféru, jaká se neodmítá, a když po poslední písni zazněl obrovský aplaus, neskrývala Anna K dojetí a před narvané obecenstvo se vrátila a ještě jednou se projela na vlně euforie při megahitu "Nebe". Bylo to mrazivé a silné, z její strany navíc obdivuhodně frajerské. Výborné publikum jí dalo jasně najevo: Anno K, ty to dáš, držíme ti všichni palce! K tomuto vzkazu se samozřejmě připojuje i celá redakce musicserveru!

Hudební den se nesl z velké části ve znamení tance. Jitka Charvátová alias JI předvedla povedený set (přesto by jí více slušel menší, intimnější a komornější prostor), v němž zavzpomínala i na Mejlu. Skindred zase zkušeně roubovali reggae na metal (ještě aby nezkušeně, když je to jejich výmysl) a zpěvák Benji Webbe se stejně jako před nedávnem v Praze potil ve své uniformě. Zato Tricky se s tím moc nepáral. Prostě si přijel užít fesťáček, zahulit, pobavit se. V půlce písničky si vzpomněl, že vlastně přijel jako účinkující, takže se konečně objevil i na pódiu. Pro jistotu zády k lidem. Však co, pozve na pódium padesát lidí a bude švanda. Ale raději si dát ještě na stagei pár špeků, dělat vtípky se šňůrou od mikrofonu a taky si dát ještě špeka...

The Prodigy, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
V hangáru (který jim byl tak nějak malý) úřadovali Atari Terror, zpěvák si dal stagedive, druhý chvíli po něm, řvalo se, skákalo se, litry potu, paroháče ve vzduchu, znáte to. Co byste ovšem na Rock For Poeople rozhodně nečekali? Marii Rottrovou! Pozor, tahle dáma s velkým D - jakkoliv by si mohl kdokoliv ťukat na čelo, co tu pohledává - vystřihla jedinečné představení, nezapomněla na hitovky typu "Lásko, voníš deštěm" a po právu sklidila bouřlivý aplaus od generace mladší, generace ještě mladší a také od té své. Vždyť těsně u pódia poslušně sedělo a poslouchalo nějakých pět desítek důchodců, kteří sem údajně dorazili z Hradce Králové právě na Marušku. Vypsaná fiXa nahrála živák (k mání měl být již druhý den, ale celkem předvídatelně se vše zdrželo) a pomalu se blížila první zatěžkávací zkouška v podání setu The Prodigy. Ztráty: security 0, civilisté cca 40. Na to, jaký to byl mazec, je to vlastně slušné skóre.

Hvězda podle Terezy Vavrouškové a Petra Adámka

Na holky nejsem, ale Skin bych z postele nevykopla. Tak nějak to ve "Vlasech" od Formana bylo, že? Vlasů Skin sice moc nemá, ale hudební orgasmus vám zaručeně způsobí. A ani nemuseli zahrát "Secretly". V rozhovoru se skupinou (již brzy na musicerveru!) uvedl bubeník Mark Richardson, že vždy hrají na sto dvacet procent. Řekla bych spíše tisíc sto dvacet. Tohle byl jeden z koncertů, při kterých si užíváte každou sekundu a nechápete, jak je tahle nádhera vůbec možná. Vrchol přišel se skladbou "Hedonism", kdy refrén "Just because of you" museli slyšet až v Hradci. Skin prostě umí zařvat, až vám naskočí husí kůže, zpívat něžně, až vám vyhrknou slzy, i rozskákat publikum metr nad zem. Zazněl i singl "My Ugly Boy" z připravovaného alba, které by mělo vyjít letos na podzim. Skunk Anansie se stali naprostou hvězdou festivalu. Sice s méně pompézní show, než měli Muse, ale rozhodně s většími emocemi.

Skunk Anansie, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nezbývá mi než naprosto souhlasit s Terezou Vavrouškovou. Se Skunk Anansie jsem již měl tu čest loni na podzim ve Vídni a přesto (nebo spíš právě proto) pro mě byli již dopředou hvězdou n°1. A nadchnuli mě stejně jako minule. Skin si totiž vždycky vymyslí nějaké psí kusy. Tentokrát regulérně nakopala do zadku kytaristu Ace a cloumala s ním takovým způsobem, že měl problém trefit se prsty na správné pražce. Potvora jedna! A co teprve když seskočila na plošinu ke kameramanovi a začala se k němu necudně lísat? Tahle divoženka vás prostě neomrzí. Ale nejde jenom o ni. Vedle zpěvaččina charismatu a energické show na pódiu je tu precizní hudební stránka, výbušnost, emoce... To nejde popsat, to se musí zažít!

Pak ještě Dreadzone a jejich pohodové a rozjuchané zakončení nedělního večera na t-music stagei. Sedět se nedalo a pánové už sice nejsou nejmladší, ale na pódiu se ochomítají jako zamlada. Jeden ze členů, Greg, ten den v areálu ztratil telefon, takže pokud jste někdo našli mobil s podezřele moc anglickými jmény či číslem na Robbieho Williamse, tak už víte, odkud vítr vane.

The Prodigy, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 3.-6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Co dál? Zvukovody nasyceny, teď ještě žaludek. Klasické nezdravé festivalové jídlo (když si ovšem dá nejmenovaná redaktorka nudle a langoše v jedenáct večer a pak je jí z toho špatně, tak to opravdu není chyba stánkařů), v průměru okolo sedmi pětek. Potěšil i Fair Trade stánek a kocovinové fresh džusy. Ještě více potěšila informace o fotbalovém výklepu Argentinců. Tedy především přítomné Němce. Méně potěšil (tedy především ty, co se snažili usnout) noční rambajz číslo 2 zase z jiných koutů kempu, třeba spontánní párty u stánku s pizzou. Inu takové nástrahy letní festivaly opravdu přináší...

NÁZORY
  • festival OK ale... (abc, 08.07.2010 18:47) Reagovat

    Sorry, byl jsem tam, ale nechapu ty Muse(obycejna kytarovka tak proc tolik penez????????????????) jinak fajn Prodigy forever!!

    • Re: festival OK ale... (Roman, 09.07.2010 00:14) Reagovat

      co prosim?:D

  • abc (fx, 08.07.2010 20:56) Reagovat

    To stejné bys mohl říct třeba o Rolling Stones.. Že je to jen obyčejná rocková skupina, tak proč tolik peněz.. Prostě když se něco hodně líbí (a MUSE se teď ve světě líbí z festivalových skupin absolutně nejvíc), cena vystoupá.. Osobně je považuju za naprosto geniální muzikanty a neznám žádnou jinou kytarovku srovnatelné kvality.. A hlavně bych neřekl, že je to obyčejná kytarovka.. :-)

    • Re: abc (Jan, 12.07.2010 14:44) Reagovat

      Hm - tak to ja jsem si naopak to, že za moc nestojej a že opravdu jsou "obyčejná kytarovka" na RFP jen potvrdil. Obrovská show - a hudebně nuda resp. instrumentální onanie. Což se mimochodem o Stones nedá říct ani po 40ti letech. Ale když to někoho baví, tak proč ne...

  • 1. den (Chico, 08.07.2010 22:33) Reagovat

    Marie Rottrová mě taky překvapila. Šel jsem na VF a koukám, celý stan zpíval s Maruškou. Velice příjemná atmosféra.

    Zaujali mě The Mahones, příjemné, pohodové vystoupení. Ale možná to bylo díky tý krásný holce, co jim hrála na akordeon.:-)

    The Prodigy na mě působili rozporuplně. Zavzpomínal jsem na dobu cca 12 let zpět. Ale trošku mě vadili ty jejich hlášky, což zpomalovalo koncert. Taky trošku horší zvuk. Ale stejně jsem si to užil..byl to hukot.:-)

    Těším se na další reporty, protože 2.a 3. den byly mnohem lepří..:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Před pěti lety zemřel Keith Flint. "Jsi pořád s námi," vzkazují The Prodigy (05.03.2024 13:32)
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- Naživo: The Prodigy v Praze své umění rozmělnili, vzpomínka na Keitha Flinta mohla být emotivnější (08.12.2023 17:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu