shop.musicserver.cz

Výsledky II. ročníku Hudebních cen Vinyla a Pražské ozvěny Vinyly

Vydáno: 22.02.2013 15:46 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Vinyla (2012)
© vinyla.cz
Vítězové II. ročníku Hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni včera (21.2.2013) v průběhu slavnostního večera v brněnském klubu Fléda. Ocenění byla udělena ve třech kategoriích. Za desku roku kritici zvolili nahrávku Bílé včely od skupiny Květy. Objevem roku se staly slezské Planety. Počinem roku pak Vydavatelské aktivity Polí5.

Slavnostním večerem provázeli moderátoři Radia Wave Veronika Ruppert a Tomáš Turek. Oceněním pro vítěze se stal vinyl, který vyšel v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Obal vytvořili výtvarníci David Böhm a Jiří Franta a exempláře určené jako ocenění navíc autorsky dotvořili a signovali. "Vinyl vyšel především díky podpoře společnosti GZ Media, která se stala partnerem ceny a vinyl vyrobila," dodává k artefaktu Tomáš Grombíř za koordinátory ceny, občanské sdružení Goliart.

Ocenění předala Rada hudebních ceny Vinyla, která funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny. Rada je pro ročník 2012 složená z Jany Kačurové (Full Moon), Antonína Kocábka (Týden), Karla Veselého (nezávislý publicista) a Petra Ference (His Voice). Samotné vyhlášení bylo součástí komponovaného hudebního večera, během něhož odehráli plnohodnotné koncerty Federsel & Mäkalä, Papalescu, Vložte kočku, Zrní a Illex Aside.

Slavnostní vyhlášení, stejně jako minulý rok, proběhlo v Brně. "Praha již dávno není centrem hudebního dění, periferie hraje v současné domácí scéně důležitou roli, ostatně důkazem toho jsou i letošní výsledky – brněnské Květy natočili dle odborné poroty desku roku, objevem roku jsou pak Planety ze severní Moravy," upřesňuje za koordinátory ceny Pavel Uretšlégr.

Letošní novinkou jsou Pražské ozvěny Vinyly, které proběhnou 5. března od 18:00 ve velkém sále NODu. Program zahájí diskuze hudebních publicistů a muzikantů (Antonín Kocábek, Karel Veselý, Jiří Špičák, Martin Kyšperský) nad stavem a vývojem české scény v roce 2012 – "Jaký byl rok 2012 na české hudební scéně?“. Následovat budou tři živé koncerty kapel nominovaných v letošním ročníku Vinyly – vítěze v kategorii Deska roku skupiny Květy a dvou kapel, které se objevili v užší, respektive i v širší nominaci v kategorii Objev roku – The Pololáníks a DIAkritika. "Dramaturgie celého večera přirozeně vychází z nominací letošního ročníku Hudebních cen Vinyla a vstupné je stanoveno na symbolických 99 Kč," dodává k pražským ozvěnám Tomáš Grombíř.

Komentář k výsledkům od Rady ceny Vinyla:

Karel Veselý k ocenění skupině Květy za její desku Bílé včely (Deska roku): "Bílé včely skupiny Květy jsou syrovou výpovědí o generaci dnešních třicátníků ztracených mezi rozpadlými vztahy a nulovou životní perspektivou. Místo zvukové hravosti a folkem nasáklé poetiky předchozích nahrávek se tentokrát Květy vydaly rockovějším směrem a společně s producentem Ondřejem Ježkem připravily drásavou nahrávku, která odráží ducha naší nervózní doby. Frontman Martin E. Kyšperský na Bílých včelách navíc znovu potvrzuje svoji pověst výjimečného textaře - nikdo jiný z jeho současníků nedokáže říct věci tak zhuštěně, přesně a přitom neotřele."

Jana Kačurová k ocenění skupiny Planety (Objev roku): "Achtung, české texty, vesmírná hudba, galaktický zážitek, pekelná vášeň a ke všemu odhodlaný talent zliskat se tak akorát, jak to uměl jen Oldřich Nový. Na to, jak krátké narostly členům Planety zobáky, mají je nevymáchané ažaž. Nový vítr české tzv. indie scény. Hurá kytary! Krochmalný, Babiš, Maliniak, Michalík - zdánlivě nicneříkající kvarteto příjmení slibuje odhalení: co znamená být milovníkem na poli rokenrolu? Debutové album Peklo, peklo, ráj vydal label Máma mrdá maso a všech devět, nečekaně lehkých a svěžích, a přesto vážných a chytrých písniček pověsil ke stažení zadarmo. Už sklízí zasloužené uznání, nově také ceny i lehké úklonky. Jak to uměl jenom Oldřich Nový."

Antonín Kocábek k ocenění Polí5 (Počin roku): "Label Polí pět, který provozuje Josef Jindrák – tak trochu jako boční aktivitu vedle spoluprovozování obchodu Rekomando, dnes už jednoho z mála míst v Praze, kde se dá koupit hudba – začal své aktivity poměrně nenápadně. Jako značka vydupaná osudu navzdory. Vznikl v době, kdy postupně všichni vydavatelé postupně začínali hořekovat nad snižujícími se počty prodávaných nosičů, a stále častěji výběr vydávaného podmiňovali opatrnými rozhodnutími koho vydávat a čí titul už raději neriskovat. Josef, který navázal na dlouholeté zkušenosti, které získal coby zaměstnanec labelu Black Point, vše naopak rozjel proti proudu – s odhodláním zaměřit se na solitéry a tvůrce na okraji. Podobně jako slovenské Slnko records začínal s jinde vysmívaným formátem CD-R a realizováním titulů spíše kamarádům. Odhodlání a urputnost se vyplatily – dnes mezi „nezávislými“ patří k nejaktivnějším a k nejrespektovanějším. To vše by jistě bylo obdivuhodné, ale důvod toho, proč získal letošní Cenu Vinyla v kategorii počin roku, tkví někde jinde: v naprosto přesvědčeném výběru toho, co vydal. Titul po titulu se na značce Polí pět objevuje hudba se značným žánrovým záběrem, a která na světlo vytahuje klenoty, jinými ignorované. Zůstává už jedním z mála vydavatelů, kde je ze soupisky realizovaných jasně patrné nejen to, že je tu hudba na prvním místě, ale i takových, který mají takový „nos“, že se jim úspěšně daří se vyhýbat balastu. A skutečnost, že hned několik loňských titulů, které na Polí pět vyšlo, patří k tomu nejlepšímu, co se u nás objevilo vůbec, anebo fakt, že už někteří interpreti považují setkání s touto značkou za zásadní okamžik jejich tvorby, je toho důkazem."

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
Iron & Wine - Light Verse 9/10
Recenze: Iron & Wine na "Light Verse" odlehčuje působivé příběhy humorem Dosud poslední řadové album "Beast Epic" vydal Iron & Wine před sedmi lety, dokonce ho později živě představil českému publiku. Poté následovaly společná deska "Years to Burn" s indie partičkou Calexico a EP "Weed Garden". Nyní... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Výsledky třináctého ročníku hudebních cen Vinyla: Toyota Vangelis, Klara Wodehn a iniciativa Nadšením nájem nezaplatíš (06.03.2024 22:31)
- Na slavnostním večeru cen Vinyla zahrají Toyota Vangelis, Petra Hermanova, Anna Vaverková a Klara Wodehn (22.02.2024 14:37)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Třináctý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace (06.01.2024 15:33)
- Vinyla hledá talentované elektronické producenty*ky a hudební publicisty*ky (24.11.2023 07:53)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- XIII. ročník cen Vinyla expanduje do dalších regionů, kurátoruje dvě desítky koncertů a vzdělávacích akcí (19.09.2023 19:53)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu