shop.musicserver.cz
Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil, O2 arena, Praha, 8.2.2012

Sluneční cirkus uchoval odkaz Michaela Jacksona dalším generacím

Vydáno: 09.02.2013 21:02 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: michaeljackson.com

Šedesát čtyři umělců, artistů, muzikantů a tanečníků ze světoznámého cirkusu Cirque Du Soleil dalo v pražské O2 areně vzpomenout na dílo Michaela Jacksona. Taneční a akrobatická čísla se sice neodehrála bez výhrad k dramaturgii, technika provedení a umělecký dojem však převažovaly nad všemi neduhy.

Live: Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil


místo: O2 arena, Praha
datum: 8. únor 2013

Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil (O2 arena, Praha, 8.2.2013)
© guardian.co.uk
Úhel pohledu a očekávání, s jakým divák přistupuje ke specifickému druhu představení, jakým "Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque Du Soleil" bezesporu bylo, je pro výsledné hodnocení zásadní věc. Ujasněme si tedy pojmy.

Zaprvé: Tohle nebyl koncert Michaela Jacksona. K tomu mu chybělo spoustu věcí. Předně hlavní protagonista. Pochopitelně nehovoříme o zesnulé hvězdě, nýbrž o ústřední postavě, na kterou by se divákovo oko soustředilo nejčastěji. Na dvouúrovňovém pódiu s ostrůvkem uprostřed arény se předváděli mnozí – akrobaté, tanečníci, hudebníci, hadí žena, mim nebo tanečnice u tyče, avšak osoba, která by ztělesňovala samotného Krále popu a jako červená nit spojovala jednotlivé scénky do komplexního celku zde chyběla. Všichni dohromady tak tvořili sice téměř bezchybná čísla, nicméně když to trochu přeženeme, zůstávali v pozici křoví. Opravdový Michael Jackson k publiku pouze pomrkával z obrovských projekcí ve formě videoklipových sestřihů.

Samotný hudební doprovod, jak už soundtrack napověděl, byl tvořen zkrácenými verzemi Jacksonových hitů, případně jejich remixy. Sluší se dodat, že v rámci show tyto upravené písně zněly lépe, než při poslechu bez vizuálních vjemů, nicméně kdo si šok z jejich zpracování neodbyl už před lety, kdy deska "Immortal" vyšla, mohl být poněkud rozčarován. Třeba ve chvíli, kdy "You Are Not Alone" odezněla jen zpoza projekce.

Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil (O2 arena, Praha, 8.2.2013)
© theabaaagency.com
Zadruhé: Tohle nebyla klasická show Cirque Du Soleil. Důraz na taneční složku zapříčinil úbytek akrobatických čísel a wow momentů s tím spojených. Nejvíce ale zamrzela absence laskavého humoru, který známe například z představení "Alegría" téže společnosti.

Kde scházela duše, tam se dostávalo produkci. Rozpačitě nenápadný začátek večera rychle přebila světelná show Martina Labrecquea, pohyblivé části pódia, brána do Neverlandu a pyrotechnika. V tomto směru tedy bez výhrad. Zvláště působivé to bylo v reinkarnaci skladby "Earth Song", kdy vizuální efekty a trpící Jackson na projekcích působili na publikum silněji, než živí umělci na pódiu. Oči přecházely i z pestrobarevných kostýmů Zaldy Goca, přičemž mnohé z nich byly rovněž součástí propracované světelné show. V přímém srovnání se španělskou poctou "Forever: King Of Pop: The Show", kterou jsme u nás mohli vidět loni, vychází díky financím a způsobu provedení kanadská verze podstatně lépe.

Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil (O2 arena, Praha, 8.2.2013)
© tsar-events.com
Tanečníci Slunečního cirkusu imitovali ikonické pohyby Krále takřka bezchybně, za vidění stály především oživlé momenty z klipů "Beat It", "Smooth Criminal", "They Don't Care About Us" a pochopitelně hřbitovní scéna "Thrilleru". Proč ale došlo i na čísla, která s popovou legendou nemají nic společného (např. zmíněná hadí žena převalující se na knize nebo polonahá tanečnice u tyče), zůstává záhadou.

Dlouhý potlesk si od diváků vysloužil také jednonohý tanečník, který s berlemi předváděl dech beroucí gymnastické kousky. Pozornosti neunikly ani rudá srdce, které umělci rozzářili po stranách arény za doprovodu "Heal The World"/"Will You Be There".

K nezapomenutelným momentům se však zařadila až čísla na popruzích. Artisté létali všemi směry, zavěšeni byli mnohdy jen jednou končetinou, případně na krku. Rychlá akční čísla plná přemetů střídaly scénické obrazy vesmíru, ve kterém levitovali lidé - hvězdy. To všechno ale překonala až dvojice milenců, která na lanech stoupala a klesala za doprovodu "I Just Can’t Stop Loving You", držíce se za ruce, chodidla (!), či kolem pasu. Krásnější balet jen tak neuvidíte. Končilo se roztancovaným mixem největších hitů a balada "Man In The Mirror" pak posloužila coby závěrečná promenáda všech účinkujících.

Jednatřicáté představení Slunečního cirkusu ztrácí body díky několika hluchým momentům (např. přehnaný důraz na roztleskávání publika) a fanouška lačnícího po náhradě za koncert legendy nejspíš neuspokojí. Chvílemi z něj divák cítil, že režisérská ruka Jamieho Kinga nebyla tak přísná, jak by si možná výsledný produkt zasloužil. Navzdory tomu se však jednalo o příjemný večer, který divákům připomněl, že Král popu byl jen jeden. A díky Cirque Du Soleil jeho odkaz žije dál.

  • Kráľ zomrel, nech žije kráľ.... (Braňo, 10.02.2013 16:08) Reagovat

    ... od júna 2009 zažil celý svet doslova novú vlnu Jacksonmánie, a myslím, či skôr som presvedčený, že šou Immortal je posledná možnosť ako zažiť skutočnú, ale poslednú živú, prežívanú, autentickú atmosféru, ktorá nie je len pre samotných fanúšikov Michaela Jacksona, ale aj tých, ktorí chcú zažiť niečo iné, nové, a pritom osvedčené, umelecké, také ako to dokázal iba Michaela Jackson s celou tou hystériou...

    Nič už viac tak veľkolepé, celosvetové nebude.

    Smrťou Michaela sa ukončila určitá éra umelcov, ktorí patria do kategórie ikon. Tých pár ostatných, ktorí sú stále nažive (nové akosi nikde nie sú, a nemajú ani potenciál, najmä pre prepchaný trh a net), vplyvom veku už nemôžu dokazovať to, čo pred rokmi a žiaľ pomaly ale isto vymierajú, ale ťažia zo svojej minulej kariéry (vypichnem tých najúspešnejších: Madonna, McCartney, U2, RS....), a noví umelci, následovníci, v podstate sa už len nesú na svojich idoloch, s ničím novým neprichádzajú, prevažne ťažiaci len z YouTube (Michael Jackson dokázal všetky tie svoje úspechy a megalománie bez internetu).

    Mnohí si ale neuvedomujú stratu, ktorú vždy odchod ikon ako Michael Jackson spôsobí, nech sa to vôbec nezdá.

    Aj v tej celosvetovej jacksonmánie vznikli nové možnosti, ktoré by bez smrti neboli, mnoho vecí by sa celkom inak vyvíjali, a jeho smrťou si paradoxne Michael zabezpečil obrovské množstvo nových fanúšikov, najmä mladých ľudí, a mnohí starší ho objavili až po rokoch.

    Táto šou je posledná, nič iné veľkolepé nebude, žiaden album akože nevydaných skladieb už nikdy nebude dostatočnou náhradou za Michaela.
    Ten ostane - Forever Young, Forever King.

    Treba si ju, aj Michael vychutnávať, bez kontroverzie, odosobniť sa, a vidieť umelca, tanečníka a kreatívnu bytosť, ktorá zmenil nielen populárnu hudbu 20 storočia, nastavil vysokú úroveň umeleckej hudobnej tvorivosti, vytvoril nové možnosti pre mnohých ostatných umelcov a prekročil dimenziu hudby na celosvetový rozmer posolstva lásky, mieru, boja za spravodlivosť.

    • Re: Kráľ zomrel, nech žije kráľ.... (Jarda, 11.02.2013 11:30) Reagovat

      pekny komentar

  • ... (Greg, 10.02.2013 17:38) Reagovat

    Braňo, pls go

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aurora - What Happened to the Heart? 9/10
Recenze: Bojovnice ve stříbrné zbroji Aurora se ptá: "What Happened to the Heart?" Kvalitou se novinka vyrovná zpěvaččinu debutu Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to... čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 00:00 v sekci Recenze
Yungblud, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 15.6.2024
Naživo: Nezastavitelný Yungblud na Rock for People dokázal, že i nejmladší generace má své velké rockové hvězdy Poslední den, poslední headliner. Další ročník festivalu Rock for People je u konce a v jeho závěru dostala prostor možná překvapivá hvězda - šestadvacetiletý Yungblud, který se do Česka vrátil po dvou letech. Jak se s touto úlohou... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 11:28 v sekci Naživo
DIIV - Frog In Boiling Water 9/10
Recenze: DIIV se na velice povedeném a temném albu "Frog In Boiling Water" ptají, zda jste taky žába ve vroucí vodě Americká čtveřice DIIV se po pěti letech tvůrčího mlčení vrátila, aby posluchačům naservírovala svůj dosud nejtemnější počin. Ponurá deska "Frog In Boiling Water", plná metafor a shoegazeového zvuku, v mnohém následuje... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 09:46 v sekci Recenze
Rock for People - Den třetí, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Třetí den se na Rock for People loučili Sum 41, davy přitáhl herec Keanu Reeves Rock for People se sice přelomil do své druhé půlky, přesto nebyl důvod ke smutku. Páteční program totiž nabídl skutečně silnou sestavu plnou velkých hvězd, ale i celé řady žhavých jmen. Kdo potěšil a kdo naopak zklamal?... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 15:51 v sekci Naživo
Bring Me The Horizon, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Bring Me The Horizon si na Rock for People spravili reputaci Vyzbrojeni ani ne měsíc starou sedmou studiovkou s názvem "POST HUMAN: NeX GEn" se Bring Me The Horizon vrátili po skoro roce a půl do Česka, aby ukázali, co nového ve svých dílnách ukovali. Někdejší metalcoreové ikony už dávno... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 13:22 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cirque du Soleil se vrací do Prahy, tentokrát s jednou z nejoblíbenějších inscenací "Corteo" (28.11.2023 12:40)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Audio: Charlie Puth útočí singlem "Girlfriend" na dívčí srdce (28.06.2020 10:10)
- Johnny Depp produkuje muzikál o Michaelu Jacksonovi z pohledu jeho flitrové rukavice (03.12.2019 17:42)
- Publicistika: 5 (+ 2) koncertních filmů na Netflixu s českými titulky (27.11.2019 14:00)
- Michael Jackson se posmrtně dočká filmu i broadwayského muzikálu (25.11.2019 18:41)
- Michael Jackson je opět nejvíce vydělávající mrtvou celebritou (04.11.2019 18:51)
- Makrorecenze: Makrorecenze filmu "Leaving Neverland" Dana Reeda (19.03.2019 08:00)
- Michael Jackson kvůli dokumentu "Leaving Neverland" přestává znít z rádií. "Klid," vyzývá jeho dcera Paris (12.03.2019 16:44)
- Na nedožité šedesátiny Michaela Jacksona vzpomenuli Janet Jackson i Mark Ronson (02.09.2018 11:08)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 17.06.
Alice Cooper (US) (enteria Arena, Pardubice)
Po 17.06.
Ty Segall (US) (Roxy, Praha)
Čt 20.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (SaSaZu, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Parkway Drive mp3.com Sia Rush Bono Bring Me The Horizon Taylor Swift Kabát Avril Lavigne Beyoncé Mirai Lucie Vondráčková Billie Eilish Queen Lady Gaga Adele
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe