John Fogerty vydá nově natočené staré písně Creedence Clearwater Revival

04.02.2013 13:33 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

John Fogerty
© Julie Fogerty
Písničkář John Fogerty sfoukl prach ze starých notových záznamů a rozhodl se opětovně natočit některé z hitů své bývalé kapely Creedence Clearwater Revival. S producentem Bobem Clearmountainem je momentálně zavřený v nahrávacím studiu v kalifornském Pacific Palisades (jak ostatně můžete i sami vidět na aktuálním snímku) a dokončuje toto album. Dostalo název "Wrote A Song For Everyone".

Jak napsal server rollingstone.com, je to deváté album Fogertyho od rozpuštění CCR, ale zároveň první, které skutečně čerpá z dědictví této kdysi slavné kapely. Nové verze klasik od "Fortunate Son" až po "Born On The Bayou" mu pomohli zpracovat kolegové Kid Rock, Foo Fighters, Bob Seger a další.

"Není to festival nostalgie," říká producent Clearmountain. "Zní to, jako by to byly úplně nové písně." Práce na desce trvají už dva roky a Fogerty je nahrávání stále osobně přítomen. "Nechtěl jsem jen odmailovat lidem seznam písní, protože pak by každý chtěl dělat jen 'Proud Mary'."

V jistém slova smyslu je tato nahrávka způsobem, jak se po dlouhých občanskoprávních sporech znovu dostat ke starému hudebnímu materiálu. "Byla to dlouhá doba, během které proběhlo mnoho bolestivých věcí. Napsal jsem všechny tyto písně, jsou zpátky doma se svým tatínkem, jak by to mělo být."

Málokdo ví, že Fogerty s touto kapelou vystupoval na legendárním festivalu ve Woodstocku roku 1969. Skupina totiž své vystoupení zpackala, a proto její frontman odmítl, aby se jejich vystoupení stalo součástí dokumentu o festivalu. Zatím posledním Fogertyho albovým počinem je nahrávka z roku 2009 s názvem "The Blue Ridge Rangers Rides Again".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY