"The Messenger" naváže na The Smiths, říká o svém sólovém debutu Johnny Marr

22.01.2013 09:40 - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Johnny Marr
© johnny-marr.com
Byť v průběhu devětadvacetileté hudební kariéry debutoval již třikrát, sólová inaugurace ho teprve čeká. Legendární kytarista Johnny Marr vypustí svou novinku "The Messenger" 25. února. O zvuku desky se rozhovořil v interviewu pro deník "The Guardian". A mnohokrát padlo slovo "The Smiths".

Marr například připustil, že pokud bude mít někdo tendence spojovat Poslíčka s tvorbou éry "The Smiths", souhlasně přikývne: "Cítil jsem, že albu chybělo něco z popu. Když s kytarami správně zatočíš, můžeš dosáhnout živosti a energičnosti a lesku. Pokud budou lidé říkat, že části desky znějí jako The Smiths, bude to v pohodě, protože doufám, že má tu samou jiskru." Na Marra poněkud překvapivé doznání - doposud se totiž při skládání snažil analogii s osmdesátkovou ikonou úzkostlivě předcházet. Časté pendlování mezi kapelami zpětně vidí jako prevenci proti smithovské nostalgii.

O zásadním postavení "The Smiths" v kontextu tehdejší i následují hudební scény ovšem nepochybuje: "Položili jsme základy indie a tak ho známe dodnes." V kontrastu s nablýskanými synthpopovými interprety počátku desetiletí rozptýlili do prostoru jistou dávku svobody a přirozenosti, kterou už ale v původní sestavě zřejmě nikdy nevytvoří. S Morrisseym se definitivně rozkmotřili: "Upřímně nemáme žádný důvod se spolu bavit," konstatuje trochu rozmrzele. Přitom ještě před několika lety se příležitostně setkávali.

Johnny Marr se tedy stane po Morrisseym druhou samostatnou jednotkou ex-tělesa "The Smiths". Sólové debutové album "The Messenger" vyjde 25. února. Nakolik se bude / nebude shodovat s tvorbou v osmdesátých letech, mohou příznivci posoudit zatím poslechem debutového singlu "The Right Thing Right".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY