Noční můry na půl plynu

22.01.2013 09:11 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Fenomén "Stmívání" byl završen závěrečným, pátým dílem, kdy se celý příběh konečně mohl uzavřít. Samotné filmy kritika příliš nešetřila pro jejich sterilnost, jak si v tomto kontrastu vedl třeba písničkový soundtrack k druhé části "Rozbřesku"? Nedopadl nejhůře, avšak kult z něj rozhodně, zdá se, nebude.
5/10

Různí - The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 (Soundtrack)

Skladby: Passion Pit - Where I Come From, Ellie Goulding - Bittersweet, Green Day - The Forgotten, Fiest - Fire In The Water, The Boom Circuits - Everything And Nothing, St. Vincent - The Antidote, Pop Etc - Speak Up, Iko - Heart Of Stone, A Boy And His Kite - Cover Your Tracks, James Vincent McMorrow - Ghosts, Paul McDonald & Nikki Reed - All I've Ever Needed, Reeve Carney - New For You, Christina Perri - A Thousand Years (Part 2) (feat. Steve Kazee), Carter Burwell - Plus Que Ma Prope Vie
Vydáno: 13.11.2012
Celkový čas: 56:32
Vydavatel: Warner Music
Jedna sága nám skončila, další určitě brzy přijde, těšíte se? Možná se i dočkáme celého remaku "Stmívání". Samotné filmy se sice staly hybným elementem zájmu nejedné slečny, kritika však jednotlivé díly povětšinou strhala a po závěrečných titulcích druhé poloviny "Rozbřesku" si mnoho donucených diváků rozhodně ulevilo. Podivná domněnka, zápletka byla sice rozmotána, zůstala však jakási vyumělkovaná a protahovaná pachuť. Hudební doprovody naštěstí dopadly v nemálo ohledech o nemálo chlupů lépe (v rámci možností).

Vsadilo se vždy na písničkový formát a v sestavě se objevilo pro neznalého Evropana nejedno nové jméno. Mladšímu publiku byla případně servírována známější star (se speciálně napsanými písněmi) - tento efekt pomohl třeba Muse, kdy při jejich zdejší první návštěvě už u pódia stála skupina početných fans "Stmívání". Nestane se z něj žádný kult jako z dvojdílného soundtracku k "Trainspottingu", případně v porovnání k výběru písní z "Lásky nebeské", v druhé polovině "The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2" se jaksi zadrhnul všechen vnímaný pohyb, čas. Celý komplet stojí totiž na baladách, jejichž cukernatostí dojde celkem rychle k přesycení.

Passion Pit, St. Vincent nebo Feist s "Fire In The Water" neklamou a stojí pevně v kramflecích své tvorby. "Bittersweet" Ellie Goulding je pozůstatkem produkce Skrillexe a vedle povedené desky "Halcyon" zůstala drobet ve stínu, stále však patří k tomu lepšímu, co zde zaslechnete. Green Day měli hodně rušný rok, nejenom díky své trilogii, ale "The Forgotten" nakonec našla místo i na "¡Tré!". Vytrhnutím ze zaběhlé rutiny je romance "A Thousand Years (Part 2)", ve které Christina Perri zbytečně neklame a nebalancuje nad kýčem za pomoci Steva Kazee.

Stejně jako samotný film, i hudební doprovod druhé části "Rozbřesku" zůstal pouze v závěsu, zahnán do kouta a místy se dost utápí v monotónnosti. Samotný disk je poskládán zvláštně a to povedenější se vtěsnalo hned na kraj. Do závěrečných taktů "Plus Que Ma Prope Vie" (Carter Burwell) je třeba posbírat hodně sil a noční můry se vám po tuto dobu spíše rozplynou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY