První album The Beatles bylo prodáno v dražbě za téměř půl milionu

04.01.2013 13:25 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

The Beatles
© thebeatlesyearsgold.blogspot.com
Sourozenci Chris Collins a Liz Chambers byli majiteli alba "Please Please Me" kapely The Beatles. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby deska nebyla opatřena originálními podpisy všech členů kvarteta z Liverpoolu. Dvojice se proto rozhodla vzácnou relikvii zpeněžit a utržila necelý půl milion korun.

Album, které vyšlo před padesáti lety, si cenili na ještě vyšší sumu, ale za patnáct tisíc liber si ho před pár týdny v Sussexu na dražbě nikdo nekoupil. Proto ze svých plánů slevili a akceptovali i sumu o tři tisíce levnější. Vzácnost desky je jak ve skutečnosti, že sloužila legendární kapele jako podložka při hraní karet, tak i v tom, že se jedná o jednu z prvních verzí desky. Běžné kopie alba měly černé a žluté písmo, ale první verze nahrávky byly osázeny písmem černým a zlatým.

O legendárních broucích toho bylo napsáno už mnoho a mnoho, proto jenom vzpomeňme namátkou na hity z tohoto počinu "Please Please Me", "Love me do", nebo "Twist And Shout". Majitelé osmi cen Grammy a od roku 1988 členové Rokenrolové síně slávy už je ale bohužel naživo nikdy nezahrají, neboť John Lennon, ani kytarista George Harrison, jak je známo, už nejsou mezi živými.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY