Pavel Dobeš nahrál po letech novou píseň

09.12.2012 08:48 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pavel Dobeš
© paveldobes.cz
Pavel Dobeš, známý folkový písničkář a autor hitů jako "Zpátky do trenek", "Něco o lásce" nebo "Zátiší s červy", ukončil po několika letech svoji tvůrčí pauzu a natočil novou píseň s vánoční tematikou s názvem "Hradecká zima". Hudebník totiž v tomto městě žije.

Ke vzniku nového songu Dobeš uvedl: "'Bydlíš tady už přes dvacet let,' říkal mi ustavičně kamarád, když jsem přišel večer na pivo, 'a ještě jsi o Hradci nenapsal žádnou písničku. O Ostravě jsi jich udělal tolik!' A já mu říkám: Kostelíček jsem napsal..., a on na to: 'Ale není to tam napsáno(!), že je to o Hradci, udělej takovou, kde je to napsáno(!!!)' Tak vznikla 'Hradecká zima'. V podstatě proto, abychom si mohli v klidu vypít to pivo, alespoň o Vánocích."

Zatím poslední studiové album nesoucí název "Banány" Dobeš nahrál před šesti lety. V mezidobí mu vyšla platinová trojalbová kolekce největších hitů a letos v září vydal label EMI v rámci svého projektu "Archivy se otevírají" jeho koncert z roku 1984. Na onom koncertu zaznělo mnoho Dobešových evergreenů ("Jarmila", "Zum zum", "Blažek") a také několik povídek, které autor originálně odvyprávěl ("Milá Sally", "Sloupek důvěry").


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY