Rihanna a One Direction zazářili v USA

22.11.2012 18:32 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Rihanna se nově s "Diamonds" blyští na prvním místě singlové hitparády, kam se dostala už podvanácté. Pod ní skončili Maroon 5, Ke$ha a Bruno Mars. V albech byla nálož novinek, kterým vévodili půlmilionoví One Direction před soundtrackem z "Twilight", The Weekndem, Soundgarden, Aguilerou, Green Day a Lanou Del Rey.
Rihanna - Diamonds
© facebook interpreta
SINGLY - Rihanniny přírůstky minulý týden výrazně naznačily, že "Diamonds" může být singlovou jedničku už tento týden, a opravdu se tak stalo. První singl ze sedmé desky "Unapologetic" dosáhl prvenství během pouhých osmi týdnů a jedná se o její již dvanáctý #1 hit, což znovu podtrhuje to, že je jednoznačně nejúspěšnější zpěvačkou posledních let (a na rozdíl od třeba Lady Gaga nebo Taylor Swift se na první místo probojovává a nevítězí stylem "první týden prodám půl milionu downloadů a čau"). Stejně zlatých hitů má mimochodem Madonna, o jeden víc má Michael Jackson, rovné dvacítky dosáhli zatím rekordní The Beatles. "Diamonds" si jinak polepšilo opět o téměř dvacet procent v rádiích i downloadech, v downloadech a streamech vede, v rádiích je píseň zatím druhá za Maroon 5, jejich "One More Night" tedy ale po devíti týdnech v celkovém vedení skončilo až na dvojce.

Ke$ha se z trojky nepohnula, ve všech měřítkách, v rádiích nejvíce, si však polepšila. Bruno Mars si polepšil na čtyřku a Ne-Yo na šestku, zatímco fun. se o místo propadli a Psy rovnou o pozice dvě stejně jako Taylor Swift. Flo Rida s "I Cry" zůstal na desítce a jedinou novinkou v Top 10 je folkrocková skladba The Lumineers "Ho Hey", což je jejich úplně první singl a vyšel na dubnovém eponymním debutu. Do druhé desítky se už dostal Justin Bieber a Nicki Minaj s "Beauty And A Beat" a "Va Va Voom" rapperky tam má též nakročeno.

Nejvyšší novinky měly na svědomí albové starty, One Direction se umístili s "Little Things" a "Kiss You" v páté, respektive desáté desítce, kde debutovala i Christina Aguilera s "Just A Fool" s hostujícím Blakem Sheltonem a na šedesát sedmičce odstartovala Christina Perri s "A Thousand Years (Part 2)", což je píseň pro "Twilight".

    Top 10 - singly:
  1. Rihanna - Diamonds
  2. Maroon 5 - One More Night
  3. Ke$ha - Die Young
  4. Bruno Mars - Locked Out Of Heaven
  5. fun. - Some Nights
  6. Ne-Yo - Let Me Love You (Until You Learn To Love Yourself)
  7. Psy - Gangnam Style
  8. The Lumineers - Ho Hey
  9. Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together
  10. Flo Rida - I Cry

One Direction - Take Me Home
© facebook interpreta
DESKY - Skupinou One Direction už je stejně jako domovská Británie poblázněn i celý svět včetně České republiky. V roce 2010 vznikla, když pěti neúspěšným sólistům Nicole Scherzinger navrhla, aby pokračovali v X Factoru jako skupina, kde nakonec skončili třetí, ale Simon Cowell si je upsal na vlastní label. Před rokem v listopadu jim vyšlo debutové album "Up All Night", v USA se začalo prodávat ale až v březnu, i tak dosáhli prvenství se 176 tisíci prodanými kusy (s debutovou nahrávkou zvítězili jako první britská kapela v historii). To bylo před půl rokem. Nyní jejich druhé album "Take Me Home" už vyšlo souběžně všude a, teď se podržte, v prvním týdnu si ho domů odneslo 540 tisíc Američanů. Neskutečné.

Taylor Swift se ve svém čtvrtém týdnu musela spokojit se stříbrem "Red", prodej ale padá velmi pomalu a příští týden asi překoná dva miliony. Na bronzu se umístil soundtrack z (doufejme, že) posledního dílu "Twilightu" "Breaking Dawn Part 2", kde zazpívali také Ellie Goulding, Passion Pit nebo Green Day. Prachy jsou všechno, že. Suma 93 tisíc je nejhorší z celé série, i když "Part 1" mělo horší umístění, čtyřku.

Na čtyřce prodal The Weeknd zázračných 86 tisíc kusů debutu "Trilogy". Zázračných především z důvodu, že 27 z 30 tracků je volně ke stažení na třech mixtapech z loňského roku. Fanoušci ale konečně mohli excelentního zpěváka reálně ocenit a deseti dolarů určitě nelitují. Výborný comeback po šestnácti letech se povedl Soundgarden, partička Chrise Cornella prodala přes osmdesát tisíc šestého alba "King Animal".

Novinky v první desítce tímto nekončí, na sedmičce skončila Christina Aguilera, pátá regulérní řadovka "Lotus" tak dopadla ještě hůř než dva roky staré "Bionic". Nedařilo se ani Green Day, "¡Dos!" dosáhlo polovičního prodeje "¡Uno!". Naopak Lana Del Rey musí být se sedmašedesáti tisíci prodanými kusy "Paradise" spokojená, navíc když přidala 16 tisíc "Born To Die - The Paradise Edition".

Jedenáctku obsadili metaloví Deftones se sedmou řadovkou "Koi No Yokan", o místo níže skončila pěvkyně Susan Boyle se "Standing Ovation: The Greatest Songs From The Stage", počtvrté za sebou tedy v listopadu vydala desku. Čtrnáctku bralo "I Will Always Love You: The Best Of Whitney Houston" Whitney Houston a další výběrovka byla na devatenáctce, "GRRR!" Rolling Stones k padesáti letům kapely.

A pozor! Příští týden se Rihanna snad konečně dočká svého prvního albového prvenství. "Unapologetic" může dosáhnout v prvním týdnu až čtvrt milionu. Její pozici můžou ohrozit leda šílené slevy na Thanksgiving a Black Friday (Taylor Swift?, Rod Stewart?), žádný jiný debut tak vysoko nesahá, přes sto padesát tisíc by se ale měli dostat Kid Rock s "Rebel Soul" a Phillip Phillips s "The World From The Side Of The Moon" a Led Zeppelin by měli s "Celebration Day" překročit sto tisíc.

    Top 10 - alba:
  1.  N One Direction - Take Me Home (540)
  2. Taylor Swift - Red (145, -26 %)
  3.  N Různí - The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 Soundtrack (93)
  4.  N The Weeknd - Trilogy (86)
  5.  N Soundgarden - King Animal (83)
  6. Rod Stewart - Merry Christmas, Baby (80, +8 %)
  7.  N Christina Aguilera - Lotus (73)
  8. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 44 (70, - 29%)
  9.  N Green Day - ¡Dos! (69)
  10.  N Lana Del Rey - Paradise (67)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY