Progresivnější Bieber z Británie

04.10.2012 09:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Conor Maynard prý nemá rád, když ho porovnávají s Justinem Bieberem. V jeho neprospěch ale hraje fakt, že debut "Contrast" toto srovnání přímo nabízí. Může ho jen těšit, že jeho produkční team byl o trochu odvážnější než ten Bieberův. "Contrast" tak má širší pole působnosti.
6/10

Conor Maynard - Contrast

Skladby: Animal, Turn Around (feat. Ne-Yo), Vegas Girl, Can't Say No, Lift Off (feat. Pharrell), Mary Go Round, Take Off, Better Than You (feat. Rita Ora), Another One, Pictures, Glass Girl, Just In Case
Vydáno: 30.07.2012
Celkový čas: 41:25
Vydavatel: Parlophone
Onu historku o tom, jak kdysi zavěšoval videa s covery svých oblíbených písniček na YouTube.com, asi všichni znáte. Nebýt však jedné z nich - "Beautiful Monster" - pravděpodobně by si ho Ne-Yo vůbec nevšiml (nakonec se stal i jeho jakýmsi mentorem). Posléze už přišlo objevování talentů na MTV a tolik potřebná nahrávací smlouva. Conor Maynard se postupně vypracoval do povědomí a díky dvojici singlů "Can't Say No" a "Vegas Girl" se "Contrast" překvapivě vyškrábalo až na vrchol britského albového žebříčku. Justin Bieber má tak chtíc nechtíc konkurenci.

"Contrast" stojí na práci producentského tria The Invisible Man, jehož součástí jsou Jason Pebworth, George Astasio (z kapely Orson) a Jon Shave (bývalá součást teamu Xenomania), ti dali dohromady většinu. Nemalou úlohu tu ale mají i Stargate nebo Pharrell Williams, který kočíroval vznik songů "Glass Girl" a "Lift Off", v němž i zpívá. Ne-Yo figuruje v hitově nevýraznější "Turn Around", ta by měla být třetím singlem, Rita Ora hostuje v "Better Than You". Všeho všudy se zde dočkáte chytlavé kombinace electropopu s r'n'b a třeba Pharrellova "Glass Girl" přímo koketuje s tím, na čem svá poznávací znamení vystavěl mistr Justin Timberlake. V "Pictures" se jej dokonce Conor snaží hlasově napodobit, ve výškách mu ale drobet dochází dech.

Pokud Bieberova "Believe" sází na jistotu a jakákoli progrese zůstala zapomenuta kdesi v zákoutí, The Invisible Man Maynarda popostrčili do výraznějšího laborování se současnými trendy a díky tomu sbírá plusové body. Zmíněné singlovky nebo závěrečná cosi jako balada "Just In Case" jsou výraznou linií, která zaujme hned na první poslech. Na druhou stranu zde chybí nějaký patrný element (kontrasty z názvy desky), který by rozjetý tok hudebních prvků a chytlavých melodií pročesal natolik, aby se vám místy nestalo, že vám "Contrast" splyne do jednolité masy skladeb, které se na vás hrnou z rádií ze všech stran.

Conor Maynard na "Contrast" pokukuje po vavřínech, několik hitů k dobru se počítá. Ale patrná šablonovitost jednotlivých písniček boří slibný náběh a prozatím předčasně uzavírá finální resumé, kam tohoto mladíka nejenom muzikálně nasměrovat. Na první signální nabízí více možností než Justin Bieber, na druhou je potřeba tento potenciál propříště pořádně uchopit a výsledný produkt dopilovat. Takto je výsledek jen trochu za půlkou cesty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY