shop.musicserver.cz

Hudební festival Hrady CZ navštívilo nejvíce lidí v osmileté historii

Vydáno: 04.09.2012 07:42 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
David Koller
© facebook interpreta
Uplynulý víkend skončil hudební festival Hrady CZ a návštěvnost tohoto osmého ročníku se zapíše do historie. Zatímco vloni přišlo na festival na českých a moravských hradech čtyřicet osm tisíc návštěvníků, letos přišlo ještě o dalších deset tisíc lidí více. Celkem putovní hudební festival zaměřený na rozvoj turistiky navštívilo téměř šedesát tisíc lidí, konkrétně se jedná o 59 500 návštěvníků. Festival se představil dohromady v osmi českých a moravských regionech. Organizátoři festivalu začínají s koncem festivalu připravovat dramaturgii příštího ročníku.

Festival Hrady CZ představuje veřejnosti aktuální české kapely, které vyhrávají hudební ankety a zároveň vydávají nové desky, program okořeňují interpreti ze Slovenska. Tedy to nejlepší z české a slovenské poprockové scény - taková je základní dramaturgie festivalu, již tvoří roky Viktor Souček. "Každoročně se snažíme dávat prostor i takovým kapelám, které nezní v rádiovém éteru, a zvát takové kapely, které u nás ještě nehrály," říká Souček, jeden z organizátorů v současné době největší hudební přehlídky v zemi.

Letos na Hradech CZ vystoupili například Tomáš Klus, David Koller, Mandrage, Monkey Business, Mig 21, Nightwork, ale také prvně Visací zámek a Buty. V méně atraktivních časech si zahráli kapely Dilated nebo Mother's Angels, ze Slovenska přijeli tentokrát No Name a dále na festivalu vystoupili například Chinaski, Ewa Farna, Horkýže Slíže nebo Polemic.

Organizace festivalu v prostředí osmi historických památek je náročná z technického hlediska, kdy se osmkrát staví a bourá areál, a to v často náročném terénu. "Festival například začíná na hradě Točník, který stojí na velmi strmém kopci. Dohromady na hradech postavíme zhruba 2 000 metrů čtverečních pódií, což trvá více než 200 hodin, jde o téměř 1 600 metrů konstrukcí a použití dohromady 720 světel. V provozu jsou celé léto tak tři plné kamióny techniky," říká Jan Erle z T Servisu, který technicky zajišťuje celou akci.

Festival Hrady CZ probíhal od roku 2005 jen na českých hradech, o pět let později se rozšířil i na Moravu. Do budoucna budou tento koncept organizátoři držet a po letošní ohromné návštěvnosti se nabízí úvaha nad rozšířením areálů. "O zahraničních interpretech zatím není reálné přemýšlet, snažíme se držet ceny vstupenek na přijatelné úrovni a zároveň si neumíme představit atraktivního interpreta z venku, který by cestoval přes léto po českých památkách," doplňuje organizátor Michal Šesták.

V předchozích letech se párkrát obměnila lokalita, k čemuž došlo pod vlivem různých technicko-organizačních důvodů, každoroční obměna míst ale není cílem organizátorů. "Není jednoduché vybrat správnou lokalitu. Hrad musí vyhovovat prostorově, být dopravně dostupný a být v nějaké rozumné vzdálenosti od větší aglomerace," doplňuje Michal Šesták. Organizátoři se snaží zároveň vybírat zajímavé a něčím unikátní hrady, hlavními partnery pro vyjednávání na jednotlivých hradech jsou pro ně kasteláni, festival také spolupracuje s Národním památkovým ústavem. Součástí vstupného jsou prohlídky jednotlivých hradů, které návštěvníci hojně využívají.

V současné době už probíhají jednání o programu na příští rok. Z kapel, které chystají nové desky, se tak mohou například příští rok na hradech objevit kapely Kryštof, Monkey Business nebo Nightwork. Úplně poprvé si možná na festivalu zahrají Anna K., Miro Žbirka nebo Mňága a Žďorp. Příští rok by neměl na Hradech CZ chybět opět ani Tomáš Klus a festival by měl opět zavítat na tyto památky: Točník, Švihov, Kunětická Hora, Rožmberk nad Vltavou, Veveří, Hradec nad Moravicí, Bezděz a Bouzov.

NÁZORY
  • letos Rožmberk nad Vltavou (roma, 22.10.2012 12:43) Reagovat

    Byla jsem s dcerou,
    navštívili jsme i hrad, ale průvodkyně i pokladní byli nepříjemné (prostě Jižní Čechy) a neochotné, museli jsme 2x absolvovat cestu na hrad a zpět do areálu, což jsou 2 dost náročné výstupy. Jinak festival výborný až na pivo - jen jedna značka a 35,- Kč.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu