shop.musicserver.cz
Masters Of Rock, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012

Oslavy metalových kulatin

Vydáno: 16.07.2012 22:15 v sekci Naživo - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Svátek všech pravověrných rockerů a metalistů je za námi! Vizovice a tamější areál likérky Rudolfa Jelínka mají za sebou jubilejní desátý ročník festivalu Masters Of Rock. Za hlavní hvězdu platili Nightwish, kterým však směle konkurovali Within Temptation, a velkou show přivezli i naši Arakain.

Live: Masters Of Rock

vystoupili: Nightwish, Sabaton, Within Temptation, Edguy, Thin Lizzy, Gotthard, Arch Enemy, Unisonic, Kamelot, Stratovarius, Deathstars, Korpiklaani a další
místo: Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice
datum: 12.-15. července
Fotogalerie

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." Přesně tak by mohlo znít motto velkých letních festivalů, které jindy docela nevybíravě a bez ostychu vystavují své návštěvníky nabroušeným slunečním jehličkám a co nejmenšímu množství oblečení. Po nevydařeném Rock For People stihl déšť (pravda, v poněkud menší míře) také vizovický festival Masters Of Rock.

Den první, čtvrtek 12. července
Atmosféra, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Čtyřdenní formát metalového festivalu v půli července velí následující: nabalit málo oblečení a hodně peněz! Bohužel v případě letošního ročníku, který byl pro pořádající agenturu Pragokoncert vzhledem ke kulatému numeru 10 docela důležitý, jste museli do uzlíčku přidat ještě pár slušivých gumáků, neděravou pláštěnku a teplé fusekle. Ano, po tolika parných ročnících, kdy se černooděnci pařili na betonovém place a pravidelně sponzorovali areálové výčepy, se i nad Masters zatáhlo. Mrholení a lehký déšť na předpovědi ale nesměly pokazit žádnou pařbu, a tak už na Horkýže Slíže byl kotel nacpaný k prasknutí. Máničky vyměnily metalcorové Rakušáky The Sorrow za skočnou muziku a pořádná jízda mohla začít!

Kamelot, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Stejně úderně se snažili pokračovat i Kamelot. Ne, nejsou to ti folkáči z Brna... Je to americká formace, která se během posledních pár let začala těšit přízni i u českého publika. Škoda že ne dříve. Skupina totiž přijela i s novým zpěvákem, což bohužel v publiku málokdo tušil. Tím pádem na míle vzdálená interpretace kousků jako "Center Of The Universe" vůbec nikomu nevadila. Kamelot si tak užili parádní show, kterou si fanoušci budou mít možnost určitě zopakovat. Velký aplaus si koncertem vysloužili i Thin Lizzy. Vsadili na jistotu a do publika pumpovali osvědčené kousky a úplná extáze přišla s "Whiskey In The Jar". Takhle to má znít!

Within Temptation, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Při pohledu na zaplněný areál bylo jasné, že Within Temptation mají odehrát opravdu velkou show. Na zadní stěně stage vyrostla projekce, na které se kapela nechala doprovodit videoklipy a krátkými filmy, jež tematicky korespondují s poslední deskou "The Unforgiving". A konečně i Sharon den Adel, usměvavá, milá, přívětivá, skromná a neuvěřitelně charismatická dáma, zapěla z plných plic "Shot In The Dark". Jak mi kytarista Robert Westerholt řekl v jednom z rozhovorů, "i když jsou nové skladby trochu 'jiné', budou ty starší střídat bez problémů - vše záleží na tom, v jakém pořadí". Měl naprostou pravdu: Publikum skvěle reagovalo na "Angels" i "Where Is The Edge" a po skončení velkolepého představení bylo jasné jediné: Nightwish to budou mít velice těžké!

Den druhý, pátek 13. července
Freedom Call, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Po chladném večeru, kdy tamější meteostanice nenaměřily víc než dvanáct stupňů Celsia, bylo zapotřebí nezapomenout na nezbytné sibiřky a holínky, doplnit nádrže a vyrazit třeba na Visací zámek. Páni doktoři nastoupili na scénu po Vitacitech, a tak jejich úlohou bylo pod kotlem neustále přihřívat, což zvládli bez nejmenších obtíží. Jinak tomu nebylo ani u happymetalistů Freedom Call. Ti dokázali s publikem ještě navíc vtipkovat a pořádně ho rozeskákat. Dav nešetřili ani Exodus, od kterých se čekala pořádná thrashová jízda. Očekávání splnili a máničky mohly pořádně roztočit bohatě vzrostlé pačesy.

Edguy, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Unisonic předstoupili na scénu a ve vzduchu bylo cítit velké napětí. Dlouho to ale netrvalo a Michael Kiske ukázal, že je ve skvělé formě, a společně s fanoušky si začal užívat našlapanou show každým coulem. Repertoár postavený hlavně na skladbách z první (a jediné) desky stejného názvu oživily kousky z arzenálu Helloween a bezpochyby můžu říct, že takhle skvěle provedou "March Of Time" nebo "Future World" jsem už dlouho neslyšela. Není divu, že show Edguy působila oproti takové porci jiskřivého metalu jako chudý příbuzný. Tobias Sammet se ze začátku snažil dělat opičky, jenže to se publiku za chvilku omrzelo. Jeho omezený hlasový fond museli čím dál častěji vyplňovat fanoušci, které vybízel ke zpěvu. Ke konci to snad i vypadalo, že Edguy nemají co předvést: Frontman poslední kousky zbytečně protahoval tlacháním.

Den třetí, sobota 14. července
Arakain a Lucie Bílá, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Program prvního víkendového dne čítal především dvě hlavní čísla: Arakain s hostující Lucií Bílou a finské Nightwish. Ještě než ale fanoušci mohli začít nostalgicky vzpomínat s jednou z nejvýraznějších kapel tuzemské scény, roztahoval se na scéně cirkus jménem Kissin' Dynamite. "A to je chlap, nebo baba?" vyslovil jeden statný metalista otázku, která v ten moment zajímala všechny. Daleko víc než "Money, Sex & Power" v textech dvacetiletých výrostků. Ne, tuto show skutečně nešlo brát nijak vážně, ale s pořádně velkou nadsázkou. Naštěstí Arakain si z publika srandu dělat nechtěli a hned ze začátku spustili pěkně zostra. Honza Toužimský se za mikrofonem vybičoval k perfektním výkonům a publikum ho náležitě odměnilo potleskem a bouřlivým aplausem. Když se však na scéně objevila Lucie Bílá, nadšení metalistů neznalo mezí. "Takhle ti to stejně sluší nejvíc!" křičel jeden z fanoušků tak nahlas, že předčil i jásající dav. Taky frontman Arakainu vzhlížel k Lucce jako k nadpozemské bohyni. A když společně pěli "Zimní královnu", skoro se až červenal.

Stratovarius, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Řečtí Firewind dostali do rukou pořádně bublající kotel a uměli toho využít. Tak energickou show možná příliš mnoho posluchačů nečekalo, zato další Korpiklaani předvedli přesně to, co se od nich čekat dalo. Zpěvák se na scéně motal tak, že se chvíli poválel po pódiu, a kytarista během show zvládl litrovku vodky na ex. O poznání profesionálněji se k návratu před české metalové publikum postavili Stratovarius. Z nové desky "Elysium" zazněly především singlovky "Darkest Hour" a "Infernal Maze", z těch starších pak publikum smeklo při klasice "Black Diamond" nebo "Hunting High And Low". Timo Kotipelto si sice většinu písní musel transponovat o pár tónů níž, ale ani tak nemůžu jejich setu nic vytknout. Snad jen to, že co do projevu byli daleko lepší než tolik očekávaný headliner.

Nightwish, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Když se Nightwish rozloučili s Tarjou Turunen, fanoušci se rozdělili na dva proudy: jedni Anette Olzon nějak přijali, druzí jen nechápavě kroutili hlavou. A když se Fini s novou zpěvačkou předvedli Česku poprvé, hloubala jsem nad tím, jak se tato dáma do takové skupiny mohla dostat. Pokoušet se v jejím případě zpívat skladby po operní pěvkyni je holý nesmysl a nedokázala jsem (stejně jako spousta dalších) pochopit, proč Nightwish opakují stejnou chybu i letos. "I Wish I Had An Angel" a "Nemo" jsem nikdy neslyšela v horší verzi. Naštěstí kousky z "Imaginaerum" zněly dobře a bylo jasně slyšet, že byly Anette ušité přímo na míru. Jenže stejně... Při pohledu na neforemnou zpěvačku, která se naživo nedokáže prezentovat, bavit s publikem a hlavně prodat tu muziku, mi bylo docela smutno. O charisma ani nemusíme diskutovat, že. Na druhou stranu nebýt Anette, tak asi neuvidíme tak zábavné pyro efekty a projekci (které měli muzikanti při koncertu sotva polovinu z toho množství, jež běžně při vystoupení používají). A proč? Jednoduše by ji kapela nepotřebovala. To i show Deathstars působila méně teatrálně a groteskně, i když frontman švédské kapely nezapomněl ani na make-up a la Joker.

Den čtvrtý, neděle 15. července
Atmosféra, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Nedělní program máničky zřejmě ignorovaly. Podle zabalených stanů bylo jasné, že hlavní show je za námi, a na place se shromažďovalo o poznání méně návštěvníků. Ti si určitě nenechali ujít teatrální show Hell. Muzikanti z ostrovní formace vyjádřili svůj názor na křesťanské hodnoty docela jasně a samozřejmě nahlas. V každém případě dokázali publikum pobavit víc než Paul Di'Anno. Iron Maiden revival? Asi tak nějak. Naneštěstí pro zpěváka se v kotli už docela brzy srocovali fandové Tiamat. Sice předvedli show, kterou ocenili hlavně skalní fanoušci, ale i tak dokázali přimět pár ostatních zvednout hlavu od klobásky a natočeného géčka.

Atmosféra, Masters Of Rock Festival, Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 12.-15.7.2012
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Kdyby se na festivalu vyhlašovala soutěž o nejlepšího nového frontmana, vítěz by byl jednoznačný: Nic Maeder z Gotthard. Na rozdíl od Kamelot a Tommyho Karevika se Nic nemá potřebu stylizovat do svého předchůdce, ale zcela přirozeně s úsměvem dokáže publikum strhnout. Kapela zaslouží také pochvalu za výběr skladeb, mezi kterými našlo své místo pár docela starších kousků (jako třeba "Mountain Mama"), ale hlavně skladby z novinkové "Firebirth". Nemohla chybět ani vzpomínka na Stevea Leeho s půvabnou "One Life, One Soul". Všechna krása a jemnocit se jako mávnutím kouzelného proutku rozplynuly s nástupem Arch Enemy a šlachovité Angely Gossow. Ale pařilo se pořádně, to se musí nechat! Před Sabaton, poslední kapelou čtyřdenního maratonu, tak stál opravdu nelehký úkol. Tím ale nebylo odehrát nejlepší show. Museli se rozloučit s nadšeným publikem a jinak než s "Ghost Division", " 40:1" a novinkovou "Carolus Rex" to prostě nešlo. K tomu přidaly pár ohníčků a písničku o českém letci Karlu Janouškovi "Far From Fame", načež nadšený dav kapelu za obrovského potlesku vyprovodil ze scény.

Jubilejní desátý ročník festivalu Masters Of Rock je za námi. A další před námi a snad pětidenní, jak zamlžil šéfredaktor magazínu Spark Karel Blačirák při předávání peněžité výhry vítězi sčítání metalistů. Pokud by se ale festival měl skutečně o jeden den rozšířit, chtělo by to následovat kroky jiných velkých hudebních svátků (třeba právě Colours Of Ostrava, kde v Ostravě letos pařili ve stejných dnech jako my na Masters) a vyšperkovat festivalový areál. Zálohované kelímky jsou sice super, ale skutečně je stále co zlepšovat!

NÁZORY
  • PCHE (Iris, 17.07.2012 15:25) Reagovat

    WITHIN TEMPTATION BYLI 100KRÁT LEPŠÍ,NEŽ CELÍ NIGHTWISH !!!!!!!

  • Nightwish (lemralina, 17.07.2012 22:05) Reagovat

    Nesouhlasím s názorem autorky, Anette se dost posunula vpřed a její interpretace starších písní byla dle mého názoru povedená. Zvláště Come cover me a Planet hell v jejím podání zní velmi dobře. Ani Wish I had an angel nebo Nemo nijak nezaostávaly. Je to sice něco jiného, než v podání operní zpěvačky, ale posluchač, který na koncert jde s otevřenou myslí a vědomím, že Anette nezpívá operně, v tom jistě neviděl takový problém. Že by to byla hrůza jsem si nevšimla. A dodatek, že nové písně jsou odzpívané dobře, jenže stejně je smutné, jak se zpěvačka chová na podiu? Autorka je evidentně zaujatá proti nové zpěvačce, takže jakýkoliv nalezený klad musí být okamžitě vyvážen nějakým záporem. Kdo chce psa být, hůl si vždycky najde... Co se prezentace na stage týče- na Anette bylo vidět, že si koncert užívala, a to je hlavní. Když si koncert užívá kapela, pak pohodu přenesou i na publikum, což bylo znát- alespoň tedy v místech, kde jsem stála a lidé okolo byli nadšení. Co na zpěvačce bylo neforemného? Komunikace s publikem byla podle mě v pořádku- žádné zbytečné tlachání, valili jeden song za druhým, je to koncert, ne talkshow... Nu což- haters gonna hate

    • Re: Nightwish (FmF, 28.07.2012 20:11) Reagovat

      Vy to vidíte příliš zaujatě, protože jste podle toho co píšete tzv "fanatický fanoušek" který neslyší, protože prostě nechce slyšet.
      Vystoupení bylo neskutečně odcizené, nejde o to jestli Anette nekomunikovala. Ona celá skupina se chovala jako by si tam přišla odehrát svoje a rychle odešla - kdyby tam pouštěli nějaké jejich klipy, tak by to vyšlo úplně na stejno a to mi jako jejich fanouška přišlo jako kdybych je vůbec nezajímal.
      Vedle Within Temptation (a to je fakt nemusím) mi NW připadalo jako vyložená katastrofa.

  • Nightwish? Bomba! (OndwaK, 18.07.2012 18:17) Reagovat

    Souhlasíms lemralinou, na NW jsem měl to štěstí dostat se do první lajny a celý koncert a ještě několik před ním si užít naprosto naplno, nechápu proč u představení legendární pětičlenné skupiny Autorka komentuje jen Anettiny "chyby"? Budu citovat basáka skupiny, mistra Hietalu: "je dobře, že při prezentaci druhého alba už většina fanoušků přestala porovnávat Anette s Tarjou, a skutečně začala poslouchat hudbu samotnou" Bohužel pro hodně lidí tohle pořád neplatí... Co takhle Tuomasův headbanging, Marcovy naprosto úžasné a mystické úvody do některýho songů (Ghost River) nejenergičtější bubeník na světě a okouzlující malý, ale šikovný Emppu? Ne, napíšu tam, že Anett to neumí prodat... FACEPALM
    Ale v jednom máte pravdu, na moru jí to moc neslušelo... (v Praze v dubnu ale neuvěřitelně)

  • Nightwish (Frenkie, 22.07.2012 11:55) Reagovat

    Nejsem žádným skalním fanouškem Nightwish. Ale to co předvedli na MORu bylo fantastické. Z textu autorky to vypadá, jako kdyby to zpěvačka zbytku kapely nějakým způsobem kazila, což není pravda. Odzpívané i odehrané to bylo parádně. Skvělá show, hodně ohňů. Mělo to koule!
    Já si to užil, autorka šla na fest zřejmě s tím, že bude čekat na jakoukoli chybu zpěvačky a když se zjevně nenašla, tak to zaobalila slovy "hůř jsem zazpívané neslyšela" s tím, že jí to její kamarádi, zřejmě taky odpůrci této zpěvačky, odsouhlasí. Nebuďte jak důchodci, co si neustále stěžují, že dřív bylo líp...ach jo :o)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)
- Recenze: Within Temptation se na "Bleed Out" dusí pod tíhou symfonické epičnosti (27.11.2023 15:30)
- Video: Within Temptation se v klipu k songu "Ritual" zakusují ostrými zuby do krků sexuálních predátorů (26.10.2023 14:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- Album "Hvězdy jako hvězdy" Lucie Bílé vychází po 25 letech v reedici (14.06.2023 12:14)
- "Apage Satanas" od Arakainu vychází po čtvrtstoletí ve výpravné reedici (07.06.2023 12:45)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu