Letní polibek z ráje

18.06.2012 23:01 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Americký zpěvák Usher o své sedmé řadové desce prohlásil, že se jedná o "revoluční pop". Sice přeháněl, ale to vůbec nevadí. Nahrávka "Looking 4 Myself" se mu opravdu povedla a po světě sbírá jednu pochvalnou recenzi za druhou. Musicserver.cz nebude výjimkou.
8/10

Usher - Looking 4 Myself

Skladby: Can't Stop Won't Stop, Scream, Climax, I Care For U, Show Me, Lemme See (feat. Rick Ross), Twisted (feat. Pharrell), Dive, What Happened To U, Looking 4 Myself (feat. Luke Steel), Numb, Lessons For The Lover, Sins Of My Father, Euphoria
Vydáno: 12.06.2012
Celkový čas: 56:48
Vydavatel: Sony Music
Podívejte se na obal deluxe edice "Looking 4 Myself". Světle modrá barva může signalizovat letní nebe, mořskou hladinu nebo taky všeobjímající pohodu. A právě takové je nové album Ushera. Americký zpěvák vás tentokrát zve na dovolenou na tropický ostrov. Budete celé dny polehávat na pláži, popíjet mojito, koupat se ve sluncem vyhřáté vodě a večery strávíte na místní diskotéce. A při tom všem vám bude do uší proudit sedmá řadovka vynikajícího performera a tanečníka, který na ní svým feelingem dokáže vykouzlit přesně takovou atmosféru. A to i v případě, že místo ostrova sedíte třeba jen v kanceláři.

Lehkost, uvolněnost a pohoda. To jsou slova, která vás při poslechu "Looking 4 Myself" budou napadat nejčastěji. A že už Usher potřeboval novou vzpruhu. Po předchozích dlouhých a ospalých deskách "Here I Stand" a "Raymond v. Raymond", které patřily k tomu nejhoršímu, co za téměř dvacet let zpěvák vytvořil, bylo na čase přijít s něčím, co se bude blížit jeho dřívější tvorbě. Myšleno kvalitativně, nikoliv žánrově. Všestranný umělec totiž nadále zůstává poplatný dnešním trendům, a tak i když stále zpívá r'n'b, taneční sound je cítit mnohem silněji. Kupodivu to ale není na škodu. Po posledním singlu z minula, který stál za zmínku - "DJ Got Us Falling In Love" - přichází s jeho následovníky, kteří mu rozhodně ostudu dělat nebudou. "Scream", "Numb" nebo "Show Me" coby vůbec nejuvolněnější skladba ve zpěvákově kariéře by se mohly bez problému stát celosvětovými hity.

Houpavým rytmům Usher ale vale rozhodně nedává a svému vzoru Michaelovi Jacksonovi se přibližuje třeba v "I.F.U." A nezapomínejme ani na vynikající balady. Kromě "I Care For U", "Dive" nebo "2nd Round" je důležité zmínit také falzetem vyzdobený singl "Climax". Právě v něm se naplno ukazuje jeden z mnoha skvělých nápadů, kterých je novinka plná. Postavit písničku tak, aby plynula celou stopáž v jedné rovině a přitom ji už v polovině vyvrcholit husí kůži nahánějícím "at all", to už tady dlouho nebylo. A kdy naposledy jste slyšeli v mainstreamu housle? Usher jimi vyskládal již zmíněnou skladbu "I.F.U." a opět je to krok správným směrem. Kompletní seznam producentů čítá přes dvacet jmen, namátkou zmiňme Dipla, Danju, will.i.ama nebo dokonce Swedish House Mafia. Navzdory tomu ale celé album drží krásně pohromadě. A vy rozhodně zainvestujte do deluxe edice, kde některé zde zmíněné skladby najdete.

Deluxe edice...

Usher - Looking 4 Myself (Deluxe Edition)
...nabízí ke čtrnáctipoložkové kolekci další čtyři skladby. "I.F.U." a "2nd Round" už jsem vychválil v textu, kromě nich tu najdete ještě poměrně nevýraznou "Say The Words", ve které zahostoval Surahn Sid, a energickou "Hot Thing" s nadějným nováčkem A$ap Rockym. Připlatit si se v tomhle případě rozhodně vyplatí.

"Looking 4 Myself" je osvěžujícím počinem nejen ve zpěvákově kariéře, ale v současné populární hudbě vůbec. S koncem léta jeho sláva zase pomine, ale vzhledem k tomu, že máme týdny horka teprve před sebou, těžko najdete vhodnější doprovod do vašich přehrávačů. Je nejlepším Usherovým dílem od dob "Confessions" a dosud i nejzábavnějším mainstreamovým albem roku 2012. Chris Brown musí rudnout vzteky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY