Bene, řekni prdel, máš na to?

14.05.2012 19:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Nadužívání slovního spojení česká malost považuju za největší českou malost. Jsme mistři světa v komentářích a diskuzích na netu, ale pro pochopení legrace abychom si zaletěli na jinou planetu. Rozhořčené reakce, které vyvolal Ben Cristovao se svým novým super(s)hitem "Prdel", budiž toho důkazem.
Ben Cristovao
© facebook interpreta
Termín česká malost je tentokrát na místě. Arbitři jediného správného vkusu nezastavili začátkem května v komentářích - ať již na musicserveru nebo kdekoliv jinde - pusu. Jaký je ten Ben Cristovao pozér! Vlastně vůbec nemá styl a ten styl, co má, jenom si hraje na to, že ho má. Taky vůbec neumí zpívat, přece za něj zpívá počítač. No jo, celá ta "Prdel" je dost na hovno, protože vůbec nezní jako Kabáti nebo Morčata na útěku, spíš je to zremixovaná znělka Family Frost. Hm, vlastně bych se vůbec nedivil, kdyby byla Benymu vyčítána i barva kůže, jasně, že je ve skutečnosti bílej, černá pleť je jen maskování, přetvářka, ten kluk ze SuperStar jen převlékl dres, aby byl zajímavej. No tak určitě...

Samotná píseň Bena Cristovao "Prdel" se stejnojmennému počinu Jiřího Schmitzera hodnotově zdaleka nepřibližuje, plichtí spíše s holubí hymnou "V hajzlu" nebo Rytmusovým "Jebe", což je ale neméně příjemným měřítkem kvality. Podobně jako v těchto případech dokazuje i Benova legrácka autorův smysl pro humor a nadsázku. Navíc prokazuje velkou službu tuzemské elektrifikované popové scéně. Myslím té její neškodné části. Díky podobným kontroverzím nabírá zájem o české variace na světový hip hop/r'n'b na obrátkách. Na video, kde se ztrapňuje nějaký nýmand, se přece rád podívá každý, kdo si tu a tam poprdí do vany.

Ben Cristovao
© facebook interpreta
Ben Cristovao se v tom svém nikterak neztrapňuje, naopak. Přestože je smířen se svou úlohou v českém šoubyznysu ("Různý lidi v týhle zemi budu srát, dokud nebudu mít podle Čecha všeho akorát."), vtipně glosuje situaci, do které se po vydání svého druhého alba dostal. "Prdel" měla sloužit jen jako epilog letošní snowboardové sezóny a odpověď na projevy haters a diskuzních velmistrů, nakonec ovšem v praxi ukázala míru negramotnosti tuzemského hudebního publika. Navíc dokázala, že s Benem se musí počítat jako s jedním z předních zástupců mladé generace.

A nejde o to, že je jediný, kdo tu dělá r'n'b, ale protože je vážně osobitý a progresivní. Jedinečný a výjimečný. A má na to, aby říkal prdel. "Mám se skvěle, mám se skvěle, mám se skvěle, mám se skvěle, a že se ti nelíbím, je mi u prdele."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY