Kolem světa za 57 minut

16.05.2012 09:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Carlos Santana zažil velký návrat na hudební scénu v roce 1999 s ohromně úspěšným albem "Supernatural". Od té doby se držel osvědčeného schématu spolupráce s hostujícími pěveckými hvězdami. Až do teď, kdy vydává (téměř pouze) instrumentální desku "Shape Shifter".
8/10

Santana - Shape Shifter

Skladby: Shape Shifter, Dom, Nomad, Metatron, Angelica Faith, Never The Same Again, In The Light Of A New Day, Spark Of The Divine, Macumba In Budapest, Mr. Szabo, Eres La Luz, Canela, Ah, Sweet Dancer
Vydáno: 14.5.2012
Celkový čas: 57:28
Vydavatel: Sony Music
Brian May, Mark Knopfler, Chris Rea, Jeff Beck... Je jich pár, co jen hrábnou do strun a hned je poznáme. Ten zvuk, styl a virtuozita jsou jejich poznávacím znamením. Jedním z těchto unikátních ostrostřelců je i Carlos Santana. Na svém šestatřicátém albu se po pár letech vrací pouze k hlasu své kytary a až na jednu výjimku ("Eres La Luz") se prezentuje pouze v instrumentálních skladbách. Samozřejmě v doprovodu elitních muzikantů, kteří také dostali prostor pro své rejdy.

Model Santanova kytara plus velké hvězdy sice fungoval docela slušně i na dalších albech po "Supernatural" (i když už se neopakoval tak masivní úspěch), ale přišel čas návratu k tomu, co šlo Carlosovi vždy nejlépe. Ruku v ruce s tímto hudebním restartem jde i Santanovo dlouhodobé angažmá v Las Vegas (konkrétně je to House Of Blues v Mandalay Bay) či společné koncerty s Allman Brothers Bandem.

Album "Shape Shifter" vznikalo několik let sběrným způsobem - skladby čekaly na to, až celý projekt dozraje ve smysluplný celek. Tématem je hudba jako společný jazyk všech lidí světa, což u Santany není zdaleka poprvé. Vždyť on je jedním z největších průkopníků míchání žánrů a popularizace latinské hudby (nebo world music, chcete-li) v rocku. A speciálně je aktuální album věnováno původním obyvatelům, myšleno nejen v Americe či Austrálii, ale vůbec prvním lidem té které země univerzálně.

Rozeznít tu emocionální strunu, jež je v každém z nás, se Santanovi daří pomocí pestré hudební palety. Je něžný i monumentální (viz fantastická titulní skladba), uctivě tichý i nezkrotně temperamentní. Jeho album je výletem nejen po různých zemích světa - příznačné je, že nejvíc latino skladba alba je umístěna do maďarské metropole ("Macumba In Budapest") -, ale hlavně je to výprava do našeho vnitřního vesmíru. Je úžasné, jak si dokáže jen na pár tónech pohrát s nostalgickou náladou (jmenujme třeba "Dom" nebo "In The Light Of A New Day") nebo to ve skvělé souhře s kapelou rozbalit do plnokrevného rockového odvazu či vyzvat do živelného tance.

"Shape Shifter" je především pestré album plné nálad a barev. Také je to oslava života a věčných metamorfóz bytí, která i z velkého cynika alespoň na pár chvil udělá krásného naivního snílka a optimistu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY