Slyšeno v předstihu: Václav Neckář - Dobrý časy

13.04.2012 11:19 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Václav Neckář - Dobrý časy
© facebook interpreta
O chystané desce Václava Neckáře jsme již několikrát psali, naposled třeba tady. Od té doby se její přípravy posunuly do závěrečné fáze. Autorsky se na nahrávce podílela dvojice Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth. Jejich společnými silami byly pečlivě za poslední roky sesbírány skladby, které sem tam byly již i ke slyšení na akustických koncertech této dvojice. K nim byly posléze dopsány písně zbrusu nové, které již pasují přímo na tělo Václavu Neckářovi. Hudební složka byla původně zamýšlena pouze s použitím minima nástrojů, postupně však přibývaly další vrstvy a stopy. V tuto chvíli je již vše hotovo, včetně prvního masteru, nahrávka vyjde přesně v pátek 27. dubna, a to digitálně a na CD.

"Půlnoční", která bude "Dobrý časy" uzavírat, byla jen prvotním hybným manévrem, jak tuto legendu české muziky posunout do nových vod a zrestartovat její kariéru. Z prvotního náslechu celé novinky (uspořádané Supraphonem) je patrné, že Neckář na sobě zapracoval - jasně rozpoznáte rozdíl mezi oblíbenou "Půlnoční" a nově natočenými devíti písničkami. Nevytratila se však civilnost a naléhavost jeho projevu, která na "Dobrých časech" hraje velký prim. Na vzniku se podílela velká skupina lidí, včetně Václavova bratra Jana Neckáře. Nechybí však ani sbor Doubravánek nebo Lenka Dusilová, která vnesla svou osobitost do písně "Na Rafandě" (pojmenované podle dnes již neexistující hospůdky v Jeseníku).

Václav Neckář
© facebook interpreta
Texty jsou výlučně dílem Jaromíra Švejdíka, jeho lyrická poetika našla v pojetí Vaška Neckáře zcela nové rozměry. V úvodní trojici "Tajemství", "Rybník" a "Tohle není píseň o lásce" zažijete takovou menší fata morganu: Neckář se natolik položil do Švejdíkových slov, že skoro nabudete dojem, že je doopravdy zpívá právě sám Jaromír. "Dobrý časy" se nesou spíše v pomalém tempu, nikam nechvátají a naplno odhalují nenapodobitelný, téměř šansonový hlas hlavního aktéra. V mnoha skladbách zaslechnete vlivy libozvučné country a dostaví se i takový výrazný cashovský odér, který dokonale ladí a s tímto vším krásně souzní. Toto mezigenerační spojení rozjelo velká očekávání. V tuto chvíli je však již patrné, že vzniklo něco, co na naší scéně není k mání každý den a co posluchači přinese nejedno překvapení.

"Dobrý časy" Václava Neckáře, jak již bylo řečeno, vyjdou 27. dubna a přesně o měsíc později budou pokřtěny na koncertě v pražském Švandově divadle. Kromě downloadu a fyzické podoby na cédéčku by tato kolekce měla vyjít i na u nás čím dál populárnějším vinylu. Pokud vám stačí digitální verze, album si již nyní můžete přeobjednat na Supraphonline za zvýhodněnou cenu (179 Kč místo 199 Kč). Na stejném místě si můžete i poslechnout ukázky ze všech skladeb.

Na závěr ještě finální podoba tracklistu: Tajemství, Rybník, Tohle není píseň o lásce, Bejvávalo (Dobrý časy), Hledal jsem Tě Pane, Ráno, Na Rafandě, Čaroděj, Noční vlaky, Půlnoční.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY