Zasezpátkyjenomkytarovka

24.03.2012 11:30 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Od osmého března se v tuzemských kinosálech promítá nový, kritikou zatím poměrně nevlídně přijatý snímek "Čtyři slunce". Režisér Bohdan Sláma se tímto filmem vrací po čtyřech letech, Vypsaná fiXa se soundtrackem připomíná sotva po půl roce od vydání poslední studiové nahrávky. A jak stejnojmenné EP funguje?
7/10

Vypsaná fiXa - Čtyři slunce EP

Skladby: Fogiho Mantra, Bolesti, Benzínka, Cesta, Čtyři slunce, Potřebuju klid
Vydáno: 8.3.2012
Celkový čas: 22:47
Vydavatel: vlastní náklad
"Proč, kam, kudy a jak máme jít?" ptá se Márdí v "Bolestech". Vypsaná fiXa se vydala přesně tam, kde by ji staromilci a staromilky chtěli mít ze všeho nejraději - zpátky do minulosti. Kluci ze San Piega ale nedošli až k úplnému cíli na startu, nedošlo k restartu a nevrátili se k demu pankáčů, panku demáčů a prvních dvou alb, protože Lennonovi kluci už se nikdy nevrátěj.

Po předchozích elektronických albech se Márdiovci vrací jako zasezpátkyjenomkytarovka. Má to své duhy, má to své neduhy. Ale tohle cyklení se je naprosto přirozeným vývojem. Kdyby kluci dodnes zůstali plechoví a garážoví, uvěřil bych jim to asi hůře, než když jsou zasnění, Márdi jedinečně vyčeštěný a zvuk je vyčištěný. Stejně tak ale rozumím, že někomu může produkce fiXy - od "Fenoménu" dál - znít jako elektrifikovaný Mňága a Žďorp revival.

A právě ti po zasezpátkyjenomkytarovce bažící by měli zpozornět. Teze o mašinkami uhlazených detailech byla "Čtyřmi slunci" vyvrácena. A co je dobře, Márdi se vypořádal s přeměnou ze zpěváka-baviče na zpěváka-vypravěče se ctí, totiž nezfialověl. Písně z aktuálního EP působí zcela samonosně, a kdyby nebyly prokládány filmovými dialogy, všem by se nám výrazně ulevilo. Přestože se jedná o soundtrack k filmu, fungují jednotlivé songy i s vizuálem, který si sami vyfantazírujete před očima.

Vypsaná fiXa a film

Už dávno předtím, než vydala "Čtyři slunce", pracovala fiXa u filmu. Vzpomenete si ještě na zombie komedii "Chooking Hazard" a vesnické drama "Václav"? Nikde ale VF nedostala takový prostor jako právě v aktuálních "Čtyřech sluncích".

V "Bolestech" - s jednoduchým festivalovým sloganem "Taky tě miluju!" - nalezla Vypsaná fiXa koncertní hymnu par excellence. I kadence "Fogiho mantry", která vygraduje v psychedelii, bude naživo fungovat. Eponymní singl "Čtyři slunce" jsem vzal vlivem infekčního textu už také na milost. Slovně i hudebně zajímavá je ale především "Cesta", ta dokazuje návrat back to the roots ze všech songů nejcharakterističtěji. Je dobře, že si fiXa most přes minulost nespálila úplně a že i dnes dokáže nahrát kvalitní ryze kytarovou písničku.

V závěrečném výčtu je třeba zmínit i ušního červa, "Benzínku" - taková ta kategorie otravných věcí, co rozezpívaj' i spící pozvracenou fatálku na toitoice; taková ta kategorie otravných věcí ala "Dezolát" nebo "Antidepresivní rybička". "Benzínce" ale naštěstí přes hluk projíždějících aut není ani na .flacu rozumět. Škoda, že fans už znají slova, takže k probuzení šestnáctek v létě stejně dojde. Tak mě napadá, že vlastně jedinou chybou "Čtyř sluncí" je fakt, že mi už nikdy nebude šestnáct.

P.S.: Nové EP Vypsané fiXy "Čtyři slunce" stahuj tady.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY