Adele, Whitney a Kelly jsou královny amerických žebříčků

02.03.2012 07:37 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V týdnu s opadlým účinkem Grammy se Kelly Clarkson vrátila se "Stronger (What Doesn't Kill You)" na první místo singlové hitparády, nejvyšší novinku měl B.o.B. Deskám dominovala Adele, v první desítce se objevily hned tři desky Whitney Houston, které doplnily debuty fun., Tygy a Chiddy Bang.
Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
© facebook interpreta
SINGLY - Grammy jsou už relativně dávno za námi, a tak se hitparády vracejí do normálu. Na vrcholu je zpět Kelly Clarkson, Adele se ze stříbrného stupínku nepohnula, o místo níže jsou fun.. "Part Of Me" Katy Perry očekávaně spadlo, až na čtyřku. Velké překvapení je pro mě páté místo The Wanted. Od debutu "Glad You Came" před šesti týdny jsem si totiž jejich stálého postupu vzhůru nějak nevšiml a najednou 23. místa vyskočili na pětku. Gratulace do Británie! Samozřejmě to nebylo jen tak, prsty v tom má seriál Glee, kde si střihli cover a sami se s ním umístili na devadesátce. Glee novinek bylo ještě mnohem více, můžete je prozkoumat v kompletním přehledu na odkazu na konci.

Z první desítky vypadly Whitney Houston a starší singly Adele a uvolnily místo předchozím stálicím Rihanně, Flo Ridovi a Snoop Doggovi. Podobné návraty se pochopitelně konaly i níže. Hned na jedenáctce najdeme nejvyšší novinku, B.o.Bho singl "So Good" se 164 tisíci downloady. Přes sto tisíc stažení dosáhla i Carrie Underwood, s novinkou "Good Girl" se umístila na dvacet čtyřce. Na 38. příčce debutuje účastnice Canadian Idolu Carly Rae Jepsen se singlem "Call Me Maybe". Protože jsme ji v americké hitparádě ještě neměli, dáme jí šanci i videoklipem.

Na 63. pozici jsou Rihanna a Chris Brown s "Birthday Cake Remix", na 81. místě Usher s "Climax". Skladby ještě určitě uvidíme mnohem výše. V poslední desítce najdeme Jasona Aldeana ("Fly Over States" - 92) a Young The Giant ("Cough Syrup" - 95). Vydání desek (viz níže) pak způsobilo umístění několika skladeb i v singlovém žebříčku, konkrétně "Some Nights" fun. (62) a "Muthafucka Up" a "Make It Nasty" Tygy (74/91).

    Top 10 - singly:
  1. Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
  2. Adele - Set Fire To The Rain
  3. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  4. Katy Perry - Part Of Me
  5. The Wanted - Glad You Came
  6. Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love
  7. Flo Rida - Good Feeling
  8. David Guetta feat. Nicki Minaj - Turn Me On
  9. Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars - Young, Wild & Free
  10. Nicki Minaj - Starships

Adele - 21
© facebook interpreta
DESKY - Adele chce asi mít i nejprodávanější album roku 2012, dalších tři sta tisíc prodaných kusů "21" letošní číslo posunulo už na 1,8 milionu. 22. týden na jedničce si užila se slušným náskokem před výběrovkou Whitney Houston. Tu se už retailerům povedlo naskladnit, a proto několik desek zaznamenalo vysoký růst fyzického prodeje, "The Bodyguard Soundtrack" a eponymní debut se dokonce dostaly do první desítky a hodní statistici Billboardu spočítali, že se ještě žádné ženě nepodařilo tam mít hned tři alba. Výsledek rozhodně ovlivnil návrat katalogových desek do hlavního žebříčku, před třemi lety nebylo možné, aby se stará deska objevila v Billboard 200.

V první desítce máme tři zajímavé novinky. Druhá deska fun. "Some Nights" dosáhla na bronz, přitom debut "Aim And Ignite" byl nejvýše sedmdesátý první. Děkovat můžou Chevroletu a Glee. "Rack City" rapper Tyga se s druhou řadovkou "Careless World: Rise Of The Last King" umístil o příčku níže, prodej mohl být přitom ještě větší, fyzické kopie však musely být staženy a předělány, když se zjistilo, že sampl proslovu Martina Luthera Kinga nebyl vyclearovaný. Velmi trapný krok od dědiců MLK, měli by být rádi, že černoch posílá jeho myšlenky dál. Na osmičce jsou pak Chiddy Bang, jejichž LP debut "Breakfast" byl ke stažení pouze na iTunes. A připomenu, že hiphopovou dvojku jsme přestavili na úplném začátku jejich slávy zde.

Níže jsou ještě Sleigh Bells s druhou deskou "Reign Of Terror" (12), tradiční irská kapela The Chieftains s "Voice Of Ages" (17) a soundtrack k válečnému filmu "Act Of Valor", na kterém najdeme country interprety jako Keitha Urbana, Sugarland nebo Lady Antebellum. Příští týden uvítáme novinky například od The Cranberries nebo Estelle.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 21 (297, -59 %)
  2. Whitney Houston - Whitney: Greatest Hits (174, -1 %)
  3.  N fun. - Some Nights (70)
  4.  N Tyga - Careless World: Rise Of The Last King (61)
  5. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 41 (54, -43 %)
  6. Whitney Houston - The Bodyguard Soundtrack (47, +176 %)
  7. Adele - 19 (39, -56 %)
  8.  N Chiddy Bang - Breakfast (31)
  9. Whitney Houston - Whitney Houston (30, +72 %)
  10. ▼ Různí - 2012 Grammy Nominees (29, -66 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY