Na Měsíci je vzduch! Nevěříte?

20.02.2012 00:00 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Hudba francouzského dua Air měla vždycky blízko k filmu. Aktuální desku "Le Voyage Dans la Lune" lze považovat za jejich vysněný projekt, v němž mohou naplnit svou lásku k mistrům minulosti, fantastice, vesmíru i hudební abstrakci. Jak se jim povedl soundtrack k filmové klasice Georgese Mélièse?
8/10

Air - Le Voyage Dans la Lune

Skladby: Astronomic Club, Seven Stars feat.Victoria Legrand, Retour Sur Terre, Parade, Moon Fever, Sonic Armada, Who Am I Now? feat. Au Revoir Simone, Décollage, Cosmic Trip, Homme Lune, Lava
Vydáno: 6.2.2012
Celkový čas: 31:15
Vydavatel: Parlophone
Jejich debutová deska z roku 1998 se jmenovala "Moon Safari", složili soundtrack k filmu "Smrt panen" od Soffi Coppola a přispěli hudebně k několika dalším filmům. Celou kariéru navíc pravidělně odkazují ke space rocku a vědecké fantastice. Věřte tomu, že soundtrack k francouzské filmové sci-fi klasice z roku 1902 o bláznivé cestě na Měsíc nemohl být svěřen do vhodnějších rukou. Zatímco původní film byl přelomovým triumfem lidské kreativity, od desky v poslední době poněkud rutinérských Air však šlo stěží něco podobného čekat. Fanoušek zvyklý na vysoký standard dvojice Nicolas Godin a Jean-Benoît Dunckel však může zůstat při poslechu tohoto převážně instumentálního díla klidný.

Kdo by neznal otřepanou "legendu o návratu"? Ke kořenům se většinou vrací kapely, které už nemají moc co říct, a tak volí pohodlnou cestu na území, kde mají své fanoušky jisté - výsledek pak působí jen jako popovější odvar nebo senilní křeč. Čest výjimkám. Tohle návratové klišé by se dalo do jisté míry použít i na novinku Air. V epičtějších kusech jako "Sonic Armada" nebo "Cosmic Trip" se hodně přibližují svým prog-rockovým hrátkám z desky "10 000 Hz Legend", ale využívají je ve svůj i posluchačův prospěch. Velice úspěšně navozují pocit daleké cesty ke hvězdám, čemuž napomáhá i časté použití majestátních tympán a množství pravěkých elektronických nástrojů a udělátek, které stihli za ty roky nasbírat. Vydáváme se tak nejen na cestu prostorem, ale také zpět časem, na místa, kam nás ještě tahle dvojice nevzala.

Vznik alba

Air složili soundtrack pro obnovenou premiéru nově restaurované ručně kolorované verze "Cesty na Měsíc" na loňském festivalu v Cannes. Album je její rozšířenou verzí (snímek má 14 minut, deska 31), s přidanými dvěma zpívanými skladbami a v přeházeném pořadí. Limitovaná edice obsahuje i film s novým soundtrackem.

Air nechtějí a možná ani nedokáží pozměnit své skladatelské postupy a dá se říci, že všechno, co najdeme na "La Voyage...", už jsme od nich někdy slyšeli, nikdy však jejich retro přístup nebyl tak sveřepý a poctivý. Ocitáme se ve zvukových souvislostech, které jsou podstatně starší než doposud jejich tak oblíbená šedesátá či sedmdesátá léta a Godin s Dunckelem čerpají z elektro-akustických experimentů poloviny minulého století, které byly inspirací právě jejich předchozích vzorů . Jdou o další generaci zpět. Vzniká tak ještě kontrastnější alternativní realita, v níž posluchač ve výsledku uvěří, že snad syntezátory existovaly už v době, kdy Mélièse točil své opus magnum.

Nebylo by však spravedlivé označovat "Le Voyage Dans de Lune" pouze jako triumf formy, ačkoli preciznost a poučenost byla vždycky silnou stránkou Air. Třeba temně snílkovská píseň "Seven Stars" s hostující Victorií Legrand z indie-popových Beach House náleží do jejich zlatého fondu a baladická instrumentálka "Moon Fever" jakbysmet. Nejpodstatnější je však zjistění, jaká kouzla Air stále ovládají, když najdou téma a koncentraci. Cinematický zážitek ve formě zvuku!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY