Príbeh Iného Kafe má grády

24.09.2001 21:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Slovenská kapela Iné Kafe se doma řadí mezi největší hvězdy. Právě i u nás vydala své čtvrté album "Príbeh", a pokud máte rádi chytlavé poppunkové písničky, je to deska právě pro vás. Na dalším albu by jejich úspěšná formule mohla začít trochu nudit, ale nyní stále ještě nabízejí pořádně nadupanou nahrávku.
8/10

Iné Kafe - Príbeh

Celkový čas: 61:12
Slovenští neopunkáči Iné Kafe jsou doma hvězdami velkého kalibru. Předchozího alba "Je tu niekto?" se tam prodalo okolo třiceti tisíc kusů, což by u nás odpovídalo (vzhledem k přibližně dvojnásobnému počtu obyvatel) šedesáti tisícům kusů, o čemž se i těm největším hvězdám české hudební scény může mnohdy jen zdát. 5. září vyšla na Slovensku jejich už čtvrtá deska nazvaná "Príbeh", u nás měla oficiální datum vydání až 20. září, zato však česká verze obsahuje čtyři bonusové skladby.

Novinka se nese ve stejném duchu jako minulá deska a člověk si může jen říkat, zda je to dobře nebo špatně. Jinak kvality "Príbehu" bude posuzovat člověk, který má podobné poppunkové vypalovačky v oblibě a naprosto jinak ten, kdo při vyslovení názvů jako Offspring či Green Day pohrdlivě odfrkne. Vzhledem k tomu, že já patřím do první skupiny, můžu novou desku Iného Kafe jen chválit.

Chlapci ze skupiny totiž mají i na nové desce velký cit pro chytlavé melodie a výbušné refrény, což je u hudby, kterou produkují, snad nejdůležitější ingredience. Po hudební stránce sice nic nového neobjevují, ale slyšet občas kapelu, která si prostě stále hraje to své a navíc tím baví spoustu fanoušků, je hodně příjemná věc. Zvláště pokud jde o podobné hitovky, jaké produkuje Iné Kafe. Ačkoli základní verze obsahuje alba celkem šestnáct skladeb plus jeden bonus ("Kašovité jedlá" - přitom se jedná o pilotní singl na Slovensku), nebudete se ani chvíli nudit, protože při stopáži jednotlivých písniček to ani dost dobře nejde. Můžete si celou dobu jen podupávat do rytmu, zpívat refrény a vůbec si celou desku užívat. Začít můžete hned v úvodním "Príbehu", pokračovat třeba přes "Akvárium", "Telefónne číslo", a tak by se dalo pokračovat téměř až do konce desky. Kapela občas naštěstí ukročí od svého stylu a třeba v písničce "Biely hotel" se dostane do trošku jiných rockových vod, "O čom to je?" je zase v podstatě veselé reggae a bonusové "Kašovité jedlá" by snad některým mohly připomenout nevšední poetiku Vidiek.

Nové album Iného Kafe je nabité poppunkovými hitovkami, které vás určitě budou bavit. Česká verze obsahuje navíc i čtyři singly z minulého alba "Je tu niekto?", což jejich nové fanoušky určitě potěší, protože se logicky jedná o čtyři největší hity z onoho alba. No nic, jdu si to pustit znovu...

P.S.: A booklet je opravdu mimořádně vychytaný!

CD k recenzi poskytla firma Panther a.s.

Album: Iné Kafe - Príbeh
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 61:12
Skladby: Príbeh, Akvárium, Ďakujeme vám, Biely hotel, Telefónne číslo, Toto leto, Ružová záhrada, Hra na diaľku, Termíny, Záverečná, Spoločné?, Prečo je to tak?, Masky, O čom to je?, Plán, Obkreslený na chodník, Kašovité jedlá, Kto na to príde?, Úspešne zapojení, Ráno, Mám pocit...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY