Nerez v Orlové a Betlémě

09.02.2012 11:30 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Máte rádi skupinu Nerez a litujete, že už ji nemůžete slyšet se zesnulou Zuzanou Navarovou? Díky objevenému magnetofonovému pásku máme možnost vrátit se do roku 1985 a se zavřenýma očima se importovat do hlediště v Orlové. Dvojalbum přináší právě koncert v Orlové a polozapomenuté album "Nerez v Betlémě".
8/10

Nerez - Koncert v Orlové, Nerez v Betlémě

Skladby: CD1: Kolovrátek, Samba v dešti, Javor, Tisíc dnů mezi námi, Naruby, Na dně, Za poledne, Písmenka, Kočičí hlavy, Kytička, Hlava v krupobití, Kočky, Kočky (Stará láska Nerez a vy), Kočky (pocta Z. Navarové) / CD2: Kristus Pán se narodil, Štědrýho dne o půlnoci, Štěstí, zdraví..., Dost jsem si dnes ráno přivstal, Pláč Jeţíškův, Poslechněte lidé, Pastouškové, vstávejte, Myšlenka a skutek, Aj, vánoce nastaly, Mlynářská, Snídání Panny Marie, Čas radosti, veselosti, Vím já kostelíček, Na den svatého Martina, Ach, já ubohý, Štěstí, zdraví, pokoj svatý, Hopsa, pacholátka, Šel jsem na koladu, Křestění Jeţíšovo, V Betlémě se svítí
Vydáno: 11.11.2011
Celkový čas: 81
Vydavatel: Parlophone
I přesto, že Nerez v polovině osmdesátých let ještě neměli vydanou žádnou desku, byli již známou kapelou a na koncerty si vozili také vlastního zvukaře. Ten měl k dispozici cívkový magnetofon značky Tesla a díky němu se koncert zachoval. "Zvukaře jsme si hýčkali, ale jen do té chvíle, než jsme zjistili, že umožňuje za drobnou úplatu připojení magnetofonů diváků přímo do zvukového pultu," popisuje v bookletu jeden z členů kapely Zdeněk Vřešťál. Vydání desky oslavuje i třicetileté výročí založení kapely.

Pásek ležel dlouhá léta u zvukaře ve skříni a členové skupiny jej slyšeli až na jaře roku 2011. Následně se jej bez přílišných úprav rozhodli vydat. Do rukou tak dostáváme autentický materiál, který není zvukově čistý, ale o to poetičtější. Koncert otevírá hitový "Kolovrátek". Následuje jedna z kmenových písní souboru "Samba v dešti". Právě atmosféra této skladby sluší Navarové nejvíce. Jedním z nejlepších momentů na desce je píseň "Tisíc dnů mezi námi", která otvírá i klasické album "Masopust". Dokonalá souhra, dobrý text i skvělý zpěv, to vše z ní dělá jeden z klenotů. Tím dalším je pak známý song "Naruby", ve kterém Navarová přechází z klidné polohy do svižného refrénu.

Jeden z největších hitů kapely "Kočky" tu najdeme rovnou ve třech verzích. "Pro porovnání jsme zařadili jako bonusy po verzi písně "Kočky" z koncertu v Orlové nahrávku stejné písně z alba "Stará láska Nerez a vy" a také zajímavou verzi z desky "Pocta Zuzaně Navarové", kde pěvecký part zpívá Klára Vytisková," popisuje Vřešťál.

Druhý nosič nabízí album skupiny "Nerez v Betlémě", které vzniklo v roce 1993. Jak už název napovídá, jedná se o soubor různých koled, ale i liturgických písní, které zaranžovali Navarová s Vítem Sázavským. Nahrávku doprovázel i televizní pořad, který se vysílal vždy o Vánocích. Na albu se objevuje řada hostů, jako je kytarista a písničkách z Kolumbie Ivan Guiérez či v té době ještě málo známá Radůza. Členové Nerez na albu jen zpívají.

Nového alba Nerez se Zuzanou Navarovou se již nikdy nedočkáme. První disk tak nabízí pohled na jednu z nejlepších českých kapel ve výborné formě a představuje skladby i v trochu jiných aranžmá, než je nalezneme na budoucích albech. Druhý disk je pak připomenutím skupiny v trochu jiné poloze. Milovníkům Nerez by tak album nemělo ve sbírce chybět.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY