Banditi di Praga - okradli taky tebe?

05.12.2011 14:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Druhá koncertní nahrávka ve dvou letech? K tomu musí být nějaký důvod, říkám si, drže v ruce CD s vychytaným obalem, z něhož vystupuje plastický nápis Kabát - "Banditi di Praga: Turné 2011", a vzpomínaje na koncert, který je zde zaznamenán a na kterém jsem se (Kabát koncertní obvykle oblibuji) nebetyčně nudil.
5/10

Kabát - Banditi di Praga: Turné 2011

Skladby: CD1 - Banditi Di Praga, V pekle sudy válej, Buldozerem, Don Pedro, Dávám ti jeden den, Malá dáma, Dole v dole, Piju já, piju rád, Kávu si osladil, Na sever, Go Satane Go, Kalamity Jane, Wonder, Shořel náš dům / CD2 - Stará Lou, Starej bar, Bum Bum Tequila, Ebeni, Kdeco nám zachutná, Lady Gagarin, Šaman, Bára, Porcelánový prasata, Kdo ví jestli, Burlaci, Žízeň, Pohoda, Moderní děvče
Vydáno: 14.11.2011
Celkový čas: 47:25 + 56:18
Vydavatel: Pink Panther
Loňské album "Banditi di Praga" považuji osobně za jedno z nejslabších v celé diskografii Kabátu. Přesto jsem byl na tuhle živou nahrávku zvědav, a to hned ze dvou důvodů: jednak pro možnost porovnat vedle sebe několik skladeb z téhle desky, která mi k srdci nepřirostla, s léty prověřenými osvědčenými peckami; druhak, zklamán z koncertu z pražské O areny, zejména kvůli otřesnému zvuku vysoko pod střechou, mne zajímalo, jak tenhle koncert vyzní se zvukem kvalitním. A výsledek? Vydání tohoto záznamu nerozumím. Vlastně pardon: rozumím, vidím ale jen jeden jediný důvod, a to ekonomický.

Ve srovnání se šlágry "Dole v dole", "Go Satane Go" nebo "Šaman" znějí nové písně jako chudé příbuzné (čest jediné výjimce, kongeniálním "Ebenům"). Potíž je v tom, že jak ty nové povětšinou nudí, tak ty staré už byly na živých nahrávkách uvedeny, předloňský "Po čertech velkej koncert" nevyjímaje. Navíc promluvy typu "Á... tady jsi! Chechecheche..." možná mají své kouzlo na DVD v doprovodu obrazu, na CD ale jednoznačně překážejí.

Ano, zvuk kvalitní, výkon kapely tradičně profesionální, ale proč to protahovat - koncertní sourozenec "Banditů" je pro změnu jedním z nejzbytečnějších alb v celé diskografii Kabátu. Za sebe doufám, že velkolepou oslavou dvaceti let fungování se kapela nevyčerpala příliš.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY