shop.musicserver.cz
Makrorecenze alba "Letíme na Wenuši" Wanastowích Vjecý

Makrorecenze alba "Letíme na Wenuši" Wanastowích Vjecý

Vydáno: 07.12.2011 14:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Skupina Wanastowi Vjecy vydala počátkem listopadu svou sedmou studiovou desku "Letíme na Wenuši". Slovo skupina je v tomto případě potřeba zdůraznit víc než dřív - po personálních změnách se totiž WV prezentují jako čtveřice. To ale možná není až tak podstatné. Podstatné je, jestli ty změny stály za to.

Wanastowi Vjecy - Letíme na Wenuši
© facebook interpreta
O desce "Letíme na Wenuši" jste toho mohli číst docela dost o tom, jak málo toho o ní můžete číst. Například. Po letech zdánlivého ticha následovaného odchodem "té druhé výrazné postavy Wanastowek" P.B.Ch. vydává "staronová" sestava, čítající tentokrát čtyři členy, své sedmé studiové album bez velkého vydavatelství v zádech. I to se možná podepsalo na slabší propagaci. Nicméně, důležité pro fanoušky je to, že album nakonec vyšlo a že by se jim mělo líbit. Nebo nemělo? Honza Průša v recenzi neskrýval rozpaky. Podle něj nahrávce chybějí především nosné silné písně typu "Sbírka zvadlejch růží", "Andělé" nebo "Kouzlo". "Paradoxem ale je, že největší personální změna ve skupině vedla k nejmenší změně v jejich tvorbě. Aneb každá deska Vjecý je jiná, jen 'Wenuši' chybí její vlastní duše," napsal a albu udělil pět z deseti. V následné makrorecenzi ovšem tentokrát panuje vzácná shoda - Wanastowi Vjecy nedoporučují čtyři z pěti hudebních publicistů. Dvaapadesát procent.


Honza Balušek - Snad vydechnutí před nadechnutím (6/10)
Vztah ke kapele: Už od debutu jsem skalní fanoušek, vždyť mám doma dokonce i "Divnoalbum" a "Divnoknížku".

"Letíme na Wenuši" rozhodně není špatná deska. Jen je krátká, je tam pár nudných písniček, je moc jednoduše rokenrolová, taková, kterou si párkrát poslechnete a vrátíte ji zpátky do poličky. Pár pecek z ní určitě bude dobře fungovat na koncertech, některé by vydržely i neustálé omílání v rádiovém éteru (hlavně "Krew a stopy čarodějných bylin" a "Veronika"). Ale osobně mi dost vadí ten návrat ke kořenům. Tam se podle mě Wanastowky vrátily už na "Andělech" a teď se měly v nové sestavě spíše obrátit do budoucnosti. Takhle ze všech deseti skladeb a všeho okolo (obal, to proklaté W odkazující na debut snad nejvíc...) kape jen nostalgie a snaha o návrat tam, kam už čtyřicátníci nemohou, místo toho, aby těm mladejm ukázali, zač je toho loket. Jako fanda se těším na turné a beru desku jako vydechnutí s načerpáním nových sil před nadechnutím, které pro mě bude představovat moderní proaranžované album plné silných písní. Btw. - největší trapnost je pro mě cover "Ca plane pour moi", u něhož jsem až v půlce pochopil, že Kodym nezpívá česky...

Miroslav Böhm - Deset zapomenutelných pro nostalgiky (5/10)
Vztah ke kapele: V době, kdy jsem dospíval, nikdo lepší u nás nezpíval...

Kruh se uzawřel. Kodym již neúnavně nepřikládá další a další netradiční nástroje a zvuky pod svou zapálenou hudební geekovost, se kterou byl v Lucii neúnavným solitérem, Wanastovky hrají poctivý český bigbít (pro dnešní generaci mladých to už je oficiálně sprosté slovo, ne?) a zvukově má jejich Wenuše nejblíže asi k nandávacímu debutu. Kodymovy za vlasy přitažené, ale pořád ještě relativně vtipné texty (až na výjimky typu: "Buchty třeste se / železnej muž běhá po lese / žere štrúdl z konopí / když je plnej sémě, tak ho vyklopí...") jsou stále brutální devizou, ale krom apetitu experimentovat jako by ztratil i hitový potenciál - na albu totiž zoufale chybí písnička, která by zapadla do koncertního setlistu, a přitom by v něm... nezapadla. Wanastovky tak na Wenuši servírují desítku zcela zapomenutelných písniček pro nostalgiky. A v tom spočívá můj hlavní problém s touhle deskou - je pro čerstvé třicátníky, kteří se v pětadvaceti rozhodli přestat sledovat aktuální scénu a už jen nostalgicky vzpomínají na kapely svého mládí. Supr, ale pak nejde o desku pro mě. Návraty ke kořenům jsou v mých očích jen výmluva pro ty, kterým ujíždí vlak.

Marek Odehnal - Kapela, jejíž čas už vypršel. Ale kdo přijde dál? (5/10)
Vztah ke kapele: Wanastowi Vjecy jsem vždycky bral až jako ty druhé po Lucii. Zatímco Kollerovci dokázali hlavně na pozdějších deskách skvěle pracovat s moderním zvukem a aranžemi, a tvořili tak umělecky velmi kvalitní materiál, Kodymovci vždycky hráli formálně obyčejný bigbít, ač s neobyčejným citem pro to napsat hitovou věc.

Wanastowi Vjecy
© Wanastowi Vjecy
Doba "Wanastowek" byla jasně daná v 90. letech a písničky jako "Sbírka zvadlejch růží", "Andělé" nebo "Kouzlo" zná skoro každý. Od přelomu milénia už ale P.B.Ch. a Robert Kodym (a teď už jen on sám) nedokázali natočit žádnou silnou desku. Pravda, předposlední "Torpédo" sice nabídlo několik komerčnějších rádiových hitů, novinka už ale spíš připomíná nevýrazný počin "Hračky" z roku 2000. Najdeme tu pár povedených věcí jak melodiemi, tak textovými obraty, bohužel ale ani jedna z nich nemá sílu a potenciál zařadit se mezi ostatní kapelní nesmrtelné klasiky. "Letíme na Wenuši" kolem vás tak nějak propluje, aniž by zanechala nějaký dojem, a tím nemyslím vyloženě pozitivní, ale ani negativní. Prostě nijaký a to je něco, co je na rockové desce to nejhorší. Každému hitmakerovi zkrátka jednou dojde šťáva. Stalo se to Davidu Kollerovi nejpozději na poslední sólovce a došlo už i na Roberta Kodyma. Po tolika letech a deskách se tomu nelze divit. Problémem ale je, že česká scéna nemá za tyto zasloužilé pardály schopné přirozeně napsat hitovou, ale inteligentní písničku nástupce. Bohužel.

Jan Trávníček - Nuda, nuda, zábava, nuda... (5/10)
Vztah ke kapele: Jediní praví rockoví velikáni, kteří by na scéně chyběli.

Wanastowky jsem měl odjakživa raději než napudrovanou Lucii, a to pro jejich hříšnost, zašpiněnost, občasnou trefnou vulgaritu a opravdové chlapáctví, které dávalo jejich tvorbě tu pravou šťávu. Robert Kodym i po letech zpívá stylem "je mi to všechno u pr…", což je bohužel jedna z mála pochváleníhodných vlastností nového alba. Zdá se, že odchod P.B.Ch. měl na kapelu fatální vliv. Jak jinak si vysvětlit, že ještě předchozí řadovka "Torpédo" měla vše, co má správná rocková nahrávka mít: silné vypalovačky plné stadiónových refrénů (například "Mašinführer"), pořádná kytarové sóla, skvělé texty a balady, které měly čím zaujmout ("Slečna Anna"). Novince bohužel vše zmíněné schází. Místo rozmáchlých eposů s názorem, jakým byla "Kde je český král?", zde najdeme trapnou variaci na "Pěšáky" od Tata Bojs v podobě skladby "Elektrický kytaristi" nebo úplně zbytečnou "Ca plane pour moi". Celá deska si tentokrát jen tak plyne, aniž by zanechala výraznější otisk. Jednookou mezi slepými je "Veronika", která má skutečný hitový potenciál. Zůstává však zcela osamocena. Doufejme, že to příště bude lepší.

Martin Wipplinger - Desítka potenciálně zajímavých písní (5/10)
Vztah ke kapele: S jejich hudbou se ztotožňuji raději než s Kabáty.

"Tak mi to teda nandey", "Sbírka zvadlejch růží", "Andělé", "V princeznách" i "Otevřená zlomenina srdečního svalu". Wanastových Vjecí si vážím nejen kvůli jejich smyslu pro hitovost, ale hlavně pro určitý kvalitativní odstup, který si od zbytku českého rockového mini světa drží. Už bez P.B.Ch a s poměrně značným stupněm utajení připravila kapela, tentokrát prezentovaná jako opravdový čtyřčlenný band, novinku "Letíme na Wenuši". Nemít ve své sbírce takovou škálu silných skladeb, překvapila by albem, k němuž se sluší nějaký čas vracet (třeba jen z toho důvodu, že je tu od nich konečně zas něco nového). Dvacet let kvality mu ale podobnou výsadu nedovolí a v rámci diskografie WV bude hrát navždy podřadnou roli, bohužel. Na jaře vyjedou Wanastowi Vjecy na turné, aby nové album podpořily. Pokud mi slíbí, že pořádně provětrají i starší materiál, dorazím. Kvůli "Wenuši" jsem ale rozhodnutý koncert oželet.


Album: Wanastowi Vjecy - Letíme na Wenuši
Průměrné hodnocení: 5,2/10
Celkový čas: 36:29
Skladby: Letíme na Wenuši, Kulomet, Korálky z karneolu, Sereblity, Krew a stopy čarodějných bylin, Veronika, Sběratel polibků, Pod zemí mám swůj ráj, Elektrický kytaristi, Ca plane pour moi

NÁZORY
  • díky! (pupkoun, 07.12.2011 21:21) Reagovat

    Veškerá textová hodnocení a logicky i jejich průměrový součet myslím naprosto přesně odpovídají desce. Díky za makro!

  • chyba (Karel, 09.12.2011 11:13) Reagovat

    aspoň si opravte tu "hrubku" v úvodním odstavci, když už je tak drbrete - Wanastowi se píšou s i, ne s y!!!

    • Re: chyba (David Věžník, 11.12.2011 19:33) Reagovat

      My češtináři s nima měli vždycky problém...

  • Hoši... (Petr, 10.12.2011 21:21) Reagovat

    Tak především jste parta zamindrákovaných chlapců, kterým nedošlo, že jste se především změnili vy sami. Ne Wanastowi Vjecy ve svých mimořádných kvalitách. Prosím vás o pokus o vaší sebereflexi. Přečtěte si ty své trapné cancy za dva tři roky a styďte se do hloubi vaší mělkosti a zaslepenosti. Vím, že právě vaše mindráky vás pohánějí ke zviditeňování vašich připitomělých názorů ve vašem médiu..
    Vy sami nejste hloupí a dobře víte, že lidé kteří se v hudbě orientují podle názorů ne svých, ale vás "odborníků" jsou politováníhodní idioti. Ono v tom zaostalém česku je celkem snadné založit průměrny internetový časopis o hudbě. Stačí vydržet deset let a už ten amatérismus vydělává spousty peněz. A pýcha vám hned nasadí klapky na oči, aniž by vás o tom laskavě informovala. Zamyslete se jestli není smysluplnější při vašich reálně nadprůměrných IQ mířit sdělení jinam něž do ovcí, které jsou tak hluché, až potřebují vaši "odbornou pomoc".
    Prosím. Neurážejte se na mé podněty a pracujte na sobě.

    Srdečně vás zdravím.

    Petr D.

    • Re: Hoši... (Greg, 10.12.2011 22:25) Reagovat

      butthurt?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Hollywoodští vampýři v Brně pohledem fotoaparátu (16.07.2023 23:37)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Na vánočním večírku Wanastowejch Vjecý zpíval Robert Kodym koledy i "Modlitbu pro Martu" (23.12.2022 15:45)
- Rozhovory: Wanastowi Vjecy - "Alchymie" je jako parní lokomotiva, co má hroznej výkon, syčí z ní pára a stříká olej (13.12.2016 09:00)
- Nové desky pro 49. týden (12.12.2016 13:44)
- Recenze: Wanastowi Vjecy uvařily za pomoci "Alchymie" slušnou desku. Chybí jí však výrazný hit (06.12.2016 12:53)
- Wanastowi Vjecy přicházejí s novinkou "Alchymie" (22.11.2016 13:45)
- Fotogalerie: 49. ročník Vizovického Trnkobraní v obrazech (21.08.2016 21:37)
- Naživo: Vjecy, Nůž, Páka, Ikska: pro každého něco (23.07.2013 10:23)
- Fotogalerie: Třetí den v ostravských barvách (21.07.2013 11:31)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia U2 AC/DC Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu