Rockové bukkake po slovensky

17.11.2011 09:00 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Zoči Voči. Mladí muzikanti z Nitry, kterým distributorské společnosti zatím nevěnují pozornost. Vlastními silami uvedli na trh nové album "Nikto z nás nie je bez chýb" a věřte nebo ne, vytvořili opravdu vyspělý produkt ve stylu západních kapel. Budiž naší peticí za sanaci CZ/SK pop-punku.
8/10

Zoči Voči - Nikto z nás nie je bez chýb

Skladby: Intro, Nikto z nás nie je bez chýb, Mám tu vás, 2012, Prehrať a zmiznúť, Otvor si oči, Stratený - intro, Stratený, 3:00, Na sever II, Ak niesi moja, Jeden dôvod - intro, Jeden dôvod, Asi som divný, Chcem byť iná, Neverím v zázraky (akusticky), Jeden dôvod (akusticky), 3:00 (alternativní verze)
Vydáno: říjen 2011
Celkový čas: 44:18
Vydavatel: vlastní distribuce
Na Rock For People letos jeli na zkušenou. Zoči Voči v roli festivalového zajíce a v kapse s debutovkou "S tebou idem ďalej" i čerstvým singlem "2012" nasávali (atmosféru) po boku velkých zahraničních interpretů. Další křest ohněm kapela prožívá teď, když hudební veřejnost začíná vstřebávat dojmy z nového studiového alba "Nikto z nás nie je bez chýb". V mladém slovenském kvartetu nejenže dřímá značný potenciál, ale sám má celkem jasno i v tom, jak by taková moderní nahrávka se vším všudy měla vypadat. Příště už do Hradce pojedou v lepší pozici a hlavně - zatuchlý domácí rybník díky nim zase o něco méně smrdí.

Zoči Voči jsou na východ od našich hranic in. Chápu. Na Facebooku mají solidně přes čtyřicet tisíc fans (kam se na ně hrabe skvělejma lidičkama obsypaná a s každým se přátelící česká pop-punková jednička). Taky chápu. A jejich popularita výrazně stoupla i v Česku. Pochopil bych i bez vystoupení na RfP. Zoči Voči jsou totiž vedle From Our Hands dalším opravdu kvalitním slovenským kytarovým produktem připraveným k expedici do zahraničí. Jedinou výraznější překážkou jim mohou být texty psané v mateřském jazyce, pro frontmana Michala Žitňanského prioritní způsob vyjadřování. Prcanie na streche i silné emoce příběhu "Stratený" jsou proto přímější tuzemskému posluchači.

Jak vznikal přebal desky

Nejen v artworku je hmatatelný pokrok oproti předchozímu albu. Jeho autorem je Martin Hossa aka Anakin Fox, který stojí například i za videoklipem k singlu "2012" či za dokumentem, který je součástí desky. Podívejte se, jak celý přebal vznikal.

"Nikto z nás nie je bez chýb" nemůže být už z principu samotného názvu dokonalou deskou. Kvalitativně je ale na výši, a to nejen co se hudby týče. Má graficky prvotřídně zpracovaný booklet, vlastní track-by-track dokument a solidní porci osmnácti písní. Mezi nimi tři intra, z nichž mi ale hned úvodní elektrický ohradník k charakteru nahrávky vůbec nepasuje. Jakmile si ale z playlistu předehru odfajfkujete, bude vás skoro tři čtvrtě hodiny bavit pestrý materiál, jemuž nechybí ostřeji řezané kytarové rify ani scream (typicky "Prehrať a zmiznúť"), a který nabízí akusticky upřímný prožitek ("3:00"), Vašo Patejdla a v bonusech i unplugged vzpomínku na loňské první album. Přesto přese všechno je jádrem desky poctivý pop-punk s kupou chytlavých pasáží ve svižných, často maximálně tříminutových skladbách. Největší slabinu odkrývá Michalův vokál, který ve výškách hapruje jak štokrle na židli. Jinak není potřeba moc co vyčítat.

Dokument Nikto z nás nie je bez chýb

Líbí se mi instrumentální progres i pečlivost, se kterou Zoči Voči k druhému projektu přistoupili. Jejich hudební projev má záchvěv originality, v našich končinách jev těsně před vyhynutím. "Nikto z nás nie je bez chýb" je i přes některé nedostatky (a přebytky) pro scénu důležitou deskou. Hudebně za sedm, jako kompletní produkt ještě o stupeň výš. S pokorou choďte ďalej, chalani.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY