Defibrilátor tuzemského reggae?

17.11.2011 16:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Švihadlo se po šestileté odmlce vrací na scénu, kterou už scénou neoznačují ani ti nejoptimističtější optimisté. Pokud is reggae opravdu dead, jak pak může být nová švihadelní deska tak svěží, čerstvá, lehká, veselá, nenudící, životabudící? Ne, reggae is ještě pořád not dead, ale "Času je málo" a brzy chcípne.
7/10

Švihadlo - Času je málo

Skladby: Happy Man, Času je málo, Pro zábavu, Investor, Šance, Politicians, Volný pád, Světlo a stín, History, Sligoville, Tak si sáhni, To je ale pohoda, Den je krásnej, Holy See, Láska se vznáší
Vydáno: 26.9.2011
Celkový čas: 51:07
Vydavatel: vlastní náklad
Své proroctví opírám o nicotu, jež Švihadlo po vydání nové desky "Času je málo" obestoupila. Přestože se jedná o nadprůměrnou tuzemskou nahrávku, sešlo se na ni celkem pět recenzí (započítány i výžblepty céčkových bloggerů) a širší veřejnost nechala zcela chladnou. Namísto nadšení, že vyšlo nové Švihadlo, přicházejí jízlivé dotazy typu: "Cože? Nové cédéčko? Oni ještě pořád fungují?" Ano, fungují. A neobvykle progresivní deskou oblékají české reggae do nových, barevně pestřejších plavek. Na nadcházející období zimy vás představa o pohodovém prožití života zahřeje s nečekanou intenzitou.

Švihadlo na nové nahrávce překvapuje - na své poměry - moderním soundem. Rozumějte, v reggae už toho mnoho formovat a reformovat opravdu nelze. O to více je třeba ocenit snahu pěstovat oldskůlový zvuk a zároveň díky jemným zásahům znít jinak, než se od ctitelů tradice všeobecně očekává. Mírné experimenty kapela na celé desce prokládá úseky s tradičním groovem. Příkladem za všechny budiž houpavá hymna "Politicians".


Švihadlo - Politicians

Staromilectví navzdory lze zalitovat, že se Švihadlo neprokousalo z regé pravěku ještě více do 21. století, období elektronické hudby. Tato etapa osmadvacetiletou skupinu zatím zcela míjí. Odklon k dancehallu, taneční náladě, fúze či navázání spolupráce s Cocomanem, jinými zelenáči či hiphopovými rappery, to vše by matadory polilo elixírem mládí a otevřelo jim cestu k novému publiku. To dosavadní vymírá a místo skládání jointy odkládá.

Materiál na "Času je málo" je pro mladé. Je mladý, o tom žádná, ale pořád jej prezentují staří pardálové bez šance zaujmout nové fanoušky, nové fanynky. Švihadlo není sexy, a to je jediné, co výslednému výlisku schází k dokonalosti. Jediným, ovšem výrazným handicapem desky tak zůstává jen scházející záchvěv mladosti, činící přehlížené více přitažlivým.


Švihadlo - Času je málo

Přestože na hravosti písní absence hostů neubírá, neubírá se Švihadlo tím správným směrem. Materiál na nové nahrávce je až příliš dobrý na to jej promrhat a nárazově nezískat nové publikum, které je k procitnutí českého reggae tolik třeba. "Času je málo". Navzdory nepopiratelné kvalitě nevyužitá šance? Možná. Defibrilátor tuzemského reggae? Spíše ne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY