Bludný kořen včerejšího zítřka

04.11.2011 14:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Sice Vince Clarke a Andy Bell pro čtrnáctou desku Erasure omladili team okolo sebe, moc zásadních změn se na "Tomorrow's World" ale nedočkáte. Pilotní singl "When I Start To (Break It All Down)" sliboval mnohé, vše však zůstalo někde na půli cesty. Holt se tato dvojice zadrhla v jedné časové periodě.
5/10

Erasure - Tomorrow's World

Skladby: Be With You, Fill Us With Fire, What Will I Say When You’re Gone?, You've Got To Save Me Right Now, A Whole Lotta Love Run Riot, When I Start To (Break It All Down), I Lose Myself, Then I Go Twisting, Just When I Thought It Was Ending
Vydáno: 03.10.2011
Celkový čas: 31:44
Vydavatel: Parlophone
Oproti předchůdcům si Erasure s "Tomorrow's World" dali celkem načas. Pauzu mezi řadovkami ovšem vyplnili výběrem "Pop2! The Second 20 Hits", Andyho sólovkou "Non-Stop" a návratem Yazoo. Dvojici Andy Bell a Vince Clarke pomáhal s produkcí Frankmusik a o mix se postaral Rob Orton, který se může pochlubit třemi Grammy za mix na "The Fame"/"The Fame Monster" Lady Gaga nebo spoluprací s Kelis, Darrenem Hayesem či Pet Shop Boys. Frankmusik vypomohl i s programmingem, udělal však jen kosmetické úpravy toho, co doma ve svém studiu v Maine natočil Clarke. A to je na jejich novince jeden z největších zádrhelů.

Deska "Tomorrow's World" totiž zní, jako by byla natočena v zemi, kde se zastavil čas a zdejší král se nedokáže zbavit svých hrátek se starými syntenzátory. Prosté melodické linie, které pro něj jsou tolik poznávacím znamením, se nikterak nepozměnily a na povrch se dere zjištění, že v posledních letech od nich posloucháte ty samé nápady a postupy. Clarke však v jedné věci zariskoval, možná mu to i Frankmusik našeptal - zkusil retro trance/techno styl. Hloupé je, že v případě "Then I Go Twisting" vše zní jako zvuk (přes kopírák) věhlasného Rolla z konce devadesátých let minulého století. Suma sumárum, není tu nic, co byste již dříve neslyšeli a co by nějak vybočovalo z jeho pojetí synthpopu.

Album sice nabízí několik málo potencionálních hitovek ("Fill Us With Fire", "When I Start To (Break It All Down)", "I Lose Myself" nebo celkem chytlavá odrhovačka "Then I Go Twisting"), ale i vatu, což na prostoru nějakých třiceti dvou minut jaksi neschováte. V mnoha recenzích a názorech se však zároveň objevuje fakt, že svým způsobem ve svých textech tápe už i Andy. Jeho labyrint lásek a vztahů dostává větší trhliny, a potenciál singlových záseků tak značně pokulhává s přibývající časovou vzdáleností od vydání brilantního počinu "Chorus".

"Tomorrow's World" potěší zejména věrné fanoušky této nerozlučné dvojice (živě je po dlouhé době uvidíme i u nás v polovině listopadu). Andy a Vince se dostali do smyčky, ve které se monotematicky vrací k určitému sledu vlastních tvůrčích postupů. Nyní jsme si sice počkali čtyři roky, to však nemění nic na faktu, že poslední desky oproti dřívějším počinů spíše paběrkují. Můžeme jedině doufat, že stejně nedopadne chystané společné album Clarke/Gore, které je ohlášeno na příští rok. Snad na něm konečně přijde opuštění onoho bludného kruhu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY