shop.musicserver.cz
MusicJet: <i>"Nabízíme především komfort"</i>

MusicJet: "Nabízíme především komfort"

Vydáno: 03.10.2011 21:20 v sekci Novinky - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta
MusicJet
© facebook interpreta
"MusicJet přichází právě včas, aby zaplnil díru na hudebním trhu, kde je velká poptávka po jednoduché, přehledné a především legální službě sdílení hudby formou streamingu, tedy poslechu milionů písní za měsíční paušál," uvedl nový projekt Tomáš Filip, generální ředitel vydavatelství Universal Music. Jeho slova korespondují s masivním úspěchem služby Spotify, u které se MusicJet ve své podstatě více než jen inspiroval.

Zatímco Spotify vstup na východoevropské trhy neplánuje, Apple se svým iTunes Music Store již invazi v minulém týdnu v rámci Česka podnikl. A právě to spuštění MusicJetu jen uspíšilo. Nepříjemné časové tísni navzdory se tvůrcům služby podařilo nabídnout - i v této základní, jistě notně uspěchané verzi - rozhodně více než pouhý pahýl. Svědčí o tom nejen databáze obsahující půl druhého milionu skladeb, ale hlavně příjemné uživatelské prostředí, které by mělo být klíčem k úspěchu služby. V dnešní době, kdy tři čtvrtiny celkového objemu hudby spotřebitelé zkonzumují na PC a přenosných mobilních zařízeních, jde o komfort především.

Za pravdu této domněnce dávají slova Michala Horáka, jednoho ze zakladatelů MusicJetu: "Byla to pro nás výzva, počítače se staly hlavní branou do hudebního světa průměrného posluchače a přenosná mobilní zařízení se stala dominantními v užívání hudby. Získali jsme proto podporu většiny velkých hudebních vydavatelství a také kolektivního správce OSA a rozhodli se realizovat hudební službu MusicJet. Nejde jen o obsah dostupný na síti zdarma, rozhoduje i kvalita ovládání a obsluhy."

MusicJet

MusicJet je postaven na bázi streamování hudby, a to jak zdarma s reklamou, tak ve dvou placených verzích:

MusicJet Raz, dva... - Model, který bude pro všechny uživatele zdarma a bude založený na reklamě. V průběhu poslechu se budou zobrazovat bannery a audio-reklamy budou znít mezi jednotlivými skladbami. Každý uživatel bude mít možnost vytvořit si vlastní playlisty. Tato služba bude fungovat pouze v případě, že bude uživatel připojený k internetu.

MusicJet Start - Tato verze poběží bez reklam. Cena pro uživatele bude 75 Kč včetně DPH měsíčně.

MusicJet Naplno - Verze bez reklamy. Plná mobilní synchronizace s telefony Symbian a Android. iPhone se připojí do konce října a další systémy budou následovat. Playlisty má uživatel dostupné offline v PC i mobilním telefonu. Cena za tuto službu je 149 Kč včetně DPH měsíčně.

V propagačních materiálech k MusicJetu nelze přehlédnout podtrženou větu, která by se dost dobře mohla stát i mottem celé služby: "Dnes rozhoduje kvalita ovládání a obsluhy, nikoliv obsah volně dostupný na síti zdarma." Nepotřebujete-li písně nutně fyzicky vlastnit, ale plně vám postačí je pouze poslouchat ze streamu, je MusicJet tím nejpohodlnějším způsobem, jak se v hudbě zorientovat. Nekonečné vysílání z cloudu je ráznou odpovědí na fragmentaci hudebního světa.

"Tento způsob legálního poslechu hudby je pro koncového uživatele v základní verzi opravdu bezplatný," představuje cenou politiku MusicJetu, ředitel výzkumu a vývoje portálu Seznam.cz, Vlastimil Pečínka. Právě Seznam.cz se společně s rádiem Evropa 2 stal hlavními partnery služby. Služby, která je ve své základní verzi dočasně bezplatná, do budoucna se ovšem kalkuluje i s jejím zpoplatněním.

Support Lesbiens coby tvář MusicJetu

Support Lesbiens - Homobot
Kromě partnerů byla při tiskové konferenci představena i hlavní hudební tvář MusicJetu. Stala se jí skupina Support Lesbiens, která na nové službě vydává v digitální podobě svou osmou studiovou nahrávku, žánrově pestrého crossoverového hybrida se znepokojivým názvem "Homobot".


NÁZORY
  • Pořád to vypadá (Arvo, 03.10.2011 23:14) Reagovat

    že oni nám laskavě umožňují poslouchat hudbu, kterou nevytvořili.

    Proprietární aplikace, samozřejmě jen pro PC, účet na Seznamu, telefonní číslo... Doufám, že si někdo dá práci s monitorováním aktivit té aplikace.

    To si můžou nechat.

    • Re: Pořád to vypadá (mbm, 04.10.2011 09:44) Reagovat

      Ne tak docela. Kazdy interpret ma moznost si album vydat zcela sam, nemusi jit s prosikem do vydavatelstvi. To, ze to tak obecne nyni je, je predevsim proto, nebot to pro interprety je PRINOSEM. Vlastni nahravky je mozno prodavat po koncertech, pres iTunes, na vlastnich strankach atd. To, ze interpreti jdou do vydavatelstvi, aby jejich hudbu vydalo, protoze vydavatelstvi je ochotne vrazit nejaky ten baksis do propagace hudby daneho interpreta, jeste neznamena, ze je vydavatelstvi spatne. Naopak. Nadavas taky na Tesco, ze prodava chleba, ktery samo neupeklo? Vyrobce a distributor jsou dva odlisne subjekty a vyrobce je pro distributora stejne prinosny jako distributor pro vyrobce. Jinak ale vydavatelstvi nebranim - kdysi davno udelala vsechna vydavatelstvi chybu. Misto toho, aby pochopilia, ze distribucni model je treba zmenit, zacala bojovat s Napsterem. Vyhrala, ale jak uz to tak byva, pokud sejmete jednoho smejda, objevi se smejdu pet, kteri jsou jeste nebezpecnejsi a kraceji v jeho stopach. A nasledovalo druhe chybne rozhodnuti - klesajici prodeje hudby znamenaly klesajici trzby, coz se opet vydavatelstvi pokusila kompenzovat navysovanim ceny. To fungovalo, ale jen do urcite chvile, protoze jednou proste poptavku cenou nabidku zcela utlumite. MusicJet sanci na uspech ma, ale pouze tehdy, pokud Apple nenabidne hudebni Cloud i u nas, coz zjistime mozna jeste dneska, urcite do konce rijna.

      • Re: Pořád to vypadá (jozka cerny, 04.10.2011 10:41) Reagovat

        vis,ale za ten chleba si vyrobce necha od Tesca slusne zaplatit. autor taky dostane takovy podil jako pekar od Tesca? :) a provoz Tesca je mnohem nakladnejsi nez provoz nejakeho MusicJetu. A propagaci bych taky moc nebral do pusy. Uz vidim nejakou alternativni kapelu,jak ji delaji propagaci

        • Re: Pořád to vypadá (mbm, 04.10.2011 12:02) Reagovat

          No to si pis, ze je to stejna zlodejna. Jen v jine rovine - vzhledem ke konkurencnim bojum jsou tlaceny ceny potravin dolu, ale nikoli na ukor zisku distributoru, ale na ukor vykupni ceny od vyrobce. Problem vyrobce chleba / vajicek / zeleniny a vyrobce hudby je ale uplne stejny - jakakoli jina moznost distribuce snizi jeho trzby natolik, ze je pro nej prinosnejsi vyuzit distributora-vyderace.

          V hudbe byl ten trend obraceny - ceny nosicu se zvysovaly, a prodeje tim padem klesaly, ale interpreti tratni nebyli, protoze se vetsinou nevykupovaly desky a pisnicky, ale podepisovaly se smlouvy na X desek dopredu (coz je ostatne puvodcem veskereho mainstreamu, protoze distributor pak tlacil na interpreta pod smlouvou, aby svou tvorbu smeroval tak, aby se dobre prodavala).

          A pis si, ze provoz MusicJetu bude sakra nakladny - musi se zaplatit prenosy dat z datoveho centra v takovych objemech, ze to nebude zadna sranda (variantu zdarma si milerad bude cas od casu zkouset kazdy, takze terabajty budou litat dnes a denne).

          A alternativni kapely? Kolik druhu citronovych mineralek si muzes v Tescu koupit? Deset? A kolik kastanovych? Jednu. A kolikrat jsi videl tu kastanovou v letaku nabidka tydne, prip. na vyloze obchodu? Je to stejne jako v jakemkoli jinem byznysu - pokud mas rad neco, co se vymyka obecnemu vkusu, je za a) nabidka mensi a za b) na promo akce a marketing se venuje mene penez, protoze kazda investice by se mela vratit, nikdo na produktech umyslne nebude prodelavat... a je to prece pochopitelne.

          Hudebni prumysl je v haji proto, nebot zaspal prichod noveho distribucniho modelu a protoze zruinoval sam sebe velkolepymi a dlouhodobymi smlouvami v dobe, kdy negativni vyhled prodeju nikdo necekal. Ale blyska se na lepsi casy - cloudove zpristupneni archivu je fajn. K idealu uz chybi jen jedno - aby se z tohoto retezce zcela odstranila vydavatelstvi. Aby sam autor hudby rozhodoval o tom, kde svou hudbu bude poskytovat (iTunes, Amazon a dalsi novi hraci) a provizi mu platil v tomto pripade vyrobce aplikace a distributor hudby v jednom. Tak, jak to funguje napriklad u aplikaci pro mobilni telefony.

      • Re: Pořád to vypadá (Tupolev, 05.10.2011 14:32) Reagovat

        Vydavatelství nepřináši muzikantům VŮBEC NIC.
        Oni ti lidé tam jen potřebují udržet své pozice a platy a snaží se nás přesvědčit, že existuje nejaký nahrávací průmysl, že je důležitá IFPI, OSA, "kapitáni hudebního průmyslu".
        To je lež. Všechno jsou to privátní spolky a instituce, které mají jediný zájem. ŽIvit se příživou na muzikantech. Většina z nich by totiž jinou práci za tyto peníze těžko hledala.
        MusicJet je služba, která tohle všechno sdružuje pod rouškou záchrany hudebního průmyslu.
        GAME'S OVER, darmožrouti!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Support Lesbiens oslavují temně zábavným klipem "White Lines" Halloween (28.10.2020 11:14)
- Video: Support Lesbiens jsou v klipu k "Here I Am" černobílí, ale hudebně barevní (25.11.2019 13:42)
- Video: Support Lesbiens v "New Generation" ukazují nefalšovanou koncertní energii (12.06.2019 13:38)
- Video: Support Lesbiens natočili klip k "Hazardérovi" na křtu. Zpívají v něm o uličníkovi v každém z nás (06.04.2019 16:41)
- Nominační listině Hudebních cen Evropy 2 vládnou Lipo a Support Lesbiens, na afterparty dorazí i The Rasmus (24.02.2019 18:45)
- Naživo: Support Lesbiens křtili album "Glow". Potvrdili, že nový směr jim svědčí (14.02.2019 23:41)
- Recenze: Support Lesbiens na "Glow" inklinují k popu a jednotvárnosti (22.11.2018 11:15)
- Rozhovory: Support Lesbiens - Chtěli jsme udělat hezký písničky, ne revoluci (02.11.2018 17:30)
- Nové desky 41/2018 - od Toma Morella přes Erica Claptona po Martu Jandovou (16.10.2018 08:00)
- Video: Support Lesbiens servírují v klipu "Ocean" emoce i vášeň prostřednictvím tance (02.10.2018 08:13)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia U2 Rush AC/DC Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu