Pohoda z Divokého západu

03.09.2001 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Již jednou vydaná kompilace "The Very Best Of The Eagles" se dočkala remasterované edice u příležitosti comebackového turné legendy country rocku - skupiny Eagles. Pojďme se tedy podívat, co čeká na fanouška této pohodové hudby.
7/10

Eagles - The Very Best Of (Remastered)

Skladby: One Of These Nights, Take It Easy, Hotel California, New Kid In Town, Heartache Tonight, Tequila Sunrise, Desperado, Best of My Love, Lyin' Eyes, Take It To The Limit, I Can't Tell You Why, Peaceful Easy Feeling, James Dean, Doolin-Dalton, Witchy Woman, The Long Run, Life In the Fast Lane
Celkový čas: 75:30
Skupina Eagles vznikla na počátku sedmdesátých let ve složení Glenn Frey (kytary, zpěv), Bernie Leadon (kytary, zpěv), Randy Meisner (basová kytara, zpěv) a Don Henley (bicí, zpěv). První dvě alba nazvaná "Eagles" (1972) a "Desperado" (1973) byla natočena v Anglii, i když skupina pochází z Californie (Los Angeles). Druhé album mělo být použito jako hudba ke stejnojmennému filmu, který nakonec nebyl realizovaný. Roku 1973 do skupiny přišel hráč na kytary Don Felder, který se spolupodílel na natáčení alba "Desperado". Na těchto albech skupina definovala svůj styl - country rock, který se stal jejich poznávací značkou. Každé následné album skupiny Eagles přineslo větší úspěch a ohlas fanoušků. "On The Border" (1974) a "One Of These Nights" (1975) předznamenaly blížící se vrchol tvorby skupiny. Ten přišel s albem "Hotel California" (1976) se stejnojmenným megahitem, který se ve velkých rotacích na rádiích hraje dodnes. Posledním albem, které vyšlo před rozpadem skupiny, bylo "The Long Run" (1979), ze kterého pochází povedená balada "I Can't Tell You Why". Po rozpadu skupiny vyšlo v roce 1980 živé dvojalbum "Live". Po dlouhé přestávce, až v roce 1994 vyšlo album "Hell Freezes Over", které je částečně průřezem tvorby Eagles a zároveň přineslo nový materiál. Ve stejném roce vyšla i kompilace "The Very Best Of". Letošní rok je velkým comebackem této skupiny, která v původním složení odjela turné a na trh se postupně dostaly reedice všech alb, došlo i na nové vydání zmíněné kompilace.

Pokud již máte doma původní vydání výběru, může být pro vás příjemné jen to, že bylo digitálně remasterováno, výsledný zvuk se doopravdy povedl. Oproti původnímu vydání, kdy skladby následovaly za sebou více podle data vydání, bylo jen promícháno pořadí, čímž si, myslím, došlo ke snížení kvality tohoto výběru. Původní kompilace ukazovala vývoj tvorby skupiny tak, jak se zlepšovala a připravovala propracovanější skladby, nové vydání je tak trochu pelmel náhodného výběru skladeb, a to mi trošku pokazilo celkový dojem tohoto kompilačního alba. Vždy mě fascinovaly pomalejší skladby, ať už to byl megahit "Hotel California" nebo "I Can't Tell You Why". Vrcholy kompilace jsou bezesporu skladby "Desperado", "Best Of My Love" ("On The Border") nebo "Take It To The Limit" ("One Of These Nights"). Eagles však uměli nachystat i pořádný rokec, povedeným příkladem je skladba "Heartache Tonight" ("The Long Run").

Album "The Very Best Of The Eagles" je 75 minut trvající pohodou, nejenom na cestovaní nebo poznávání Divokého západu z pohodlí domácího prostředí. Škoda jen, že nebyla zachována původní struktura výběru. Zvuk je doopravdy propracovaný, pro fanouška však album nepřináší nic nového.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Eagles - The Very Best Of (Remastered)
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 75:30
Skladby: One Of These Nights, Take It Easy, Hotel California, New Kid In Town, Heartache Tonight, Tequila Sunrise, Desperado, Best of My Love, Lyin' Eyes, Take It To The Limit, I Can't Tell You Why, Peaceful Easy Feeling, James Dean, Doolin-Dalton, Witchy Woman, The Long Run, Life In the Fast Lane


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY