V americké hitparádě se dařilo The Beatles

15.09.2011 20:38 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Tento titulek není chyba ani retrovýlet do 60. let, The Beatles totiž digitálně vydali album hitů "1", a to tak vyletělo až na čtyřku za Lil Waynea, Adele a novinku George Straita. V singlech se na první místo vrátili Maroon 5, do Top 10 se dostala Rihanna a nejvýše debutovala Kelly Clarkson.
Maroon 5 ft. Christina Aguilera - Moves Like Jagger
© facebook interpreta
SINGLY - "Someone Like You" Adele se minulý týden dle tvrzení Billboardu stalo první písní pouze s pianem a vokály, která vyhrála singlovou hitparádu. VMA efekt ale lehce odpadl, a na první místo se tak vrátili Maroon 5 a Christina Aguilera s "Moves Like Jagger". Čísla u Džegra indikují šestiprocentní nárůst downloadů na 220 tisíc a dvacetiprocentní nárůst v rádiích na 104 milionů posluchačů, u Adele to je pád o 22 % na 213 tisíc stažení, ale růst o třetinu na 61 milionů impresí.

Foster The People i LMFAO si místa udrželi, z Top 10 ale už opravdu po 69 týdnech vypadla Katy Perry (mimochodem, příštím singlem bude "The One That Got Away") a asi nadobro už i Pitbull, naopak se tam vrátili Gym Class Heroes se "Stereo Hearts" a Lil Wayne s "How To Love". Novinkou v první desítce je Rihanna, takže panáka na úspěch "Cheers (Drink To That)"!

Novinkou týdne je "Mr. Know It All" Kelly Clarkson s debutem na osmnáctce díky 107 tisícům stažení a 17 milionů rádioimpresí. Písnička se líbí široké veřejnosti, nijak však nevybočuje z průměru a je kritizovaná za podobnost k tvorbě Bruna Marse. Vysoko, na třicet čtyřce, odstartoval i další singl Lady Antebellum "Wanted You More". Poprvé v hitparádě se objevil Hugh Laurie (ano, ten; více v deskách), píseň "Police Dog Blues" skončila padesátá osmá. A po pěti letech máme v žebříčku i JoJo, singl "Disaster" snad už značí blížící se vydání odkládaného alba "Jumping Trains".

    Top 10 - singly:
  1. Maroon 5 feat. Christina Aguilera - Moves Like Jagger
  2. Adele - Someone Like You
  3. Foster The People - Pumped Up Kicks
  4. LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock - Party Rock Anthem
  5. Bad Meets Evil feat. Bruno Mars - Lighters
  6. Gym Class Heroes feat. Adam Levine - Stereo Hearts
  7. Nicki Minaj - Super Bass
  8. Lady Gaga - Yoü And I
  9. Lil Wayne - How To Love
  10. Rihanna - Cheers (Drink To That)

Lil Wayne - The Carter IV
© facebook interpreta
DESKY - Dvě velké novinky předchozího týdne, Lil Wayne a Red Hot Chili Peppers, zaznamenaly shodně zhruba tříčtvrtinový pád prodejů, "Tha Carter IV" to stále stačilo na zlato, "I'm With You" ale spadlo až na pětku. Stříbro tentokráte brala Adele a bronz jediný debut v Top 10, "Here For A Good Time" aneb 39. řadovka(!!!) country veterána George Straita.

Na čtyřce máme absurdní číslo růstu o 5 786 procent. Kolekce #1 hitů The Beatles v US a UK "1" totiž vyšla digitálně na iTunes za 9,99 dolarů a za týden se jí prodalo šedesát tisíc. Jedná se o jednu z nejprodávanějších desek historie vůbec. Do Top 10 se s dvojnásobným nárůstem vrátili Maroon 5, deska "Hands All Over" profitovala ze singlových úspěchů a též z iTunes slevy.

Z nižších debutů bych vypíchl pouze jedno jméno: "doktor" Hugh Laurie se svou bluesovou prvotinou "Let Them Talk" obsadil šestnácku. Ta už v květnu dosáhla v Británii stříbra. Příští týden se očekává vítězství country skupiny Lady Antebellum, zlato získají se zhruba 250-300 tisíci prodanými kusy. Sekundovat jim bude kolega Brantley Gilbert a čtveřice rockových skupin Staind, Dream Theater, The Devil Wears Prada a Anthrax.

    Top 10 - alba:
  1. Lil Wayne - Tha Carter IV (219, -77 %)
  2. Adele - 21 (121, -21 %)
  3.  N George Strait - Here For A Good Time (91)
  4. The Beatles - 1 (60, +5786 %)
  5. Red Hot Chili Peppers - I'm With You (58, -75 %)
  6. Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne (49, -38 %)
  7. Maroon 5 - Hands All Over (29, +97 %)
  8. ▲ Různí - Now! 39 (27, -25 %)
  9. Beyoncé - 4 (25, -35 %)
  10. Foster The People - Torches (25, -14 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY