Jay-Z & Kanye West a Katy Perry v USA stanovili nové rekordy

18.08.2011 18:01 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Katy Perry to nakonec opravdu dokázala - i s "Last Friday Night (T.G.I.F.)" vyhrála singlovou hitparádu, a zlatem všech pěti singlů z alba "Teenage Dream" tak vyrovnala rekord Michaela Jacksona. V albech na trůn usedli Jay-Z a Kanye West se společným albem "Watch The Throne".
Katy Perry - Last Friday Night (T.G.I.F.)
© facebook interpreta
SINGLY - Když jsem album "Teenage Dream" slyšel poprvé, pět písniček mě zaujalo na první poslech. Většinou mi tipy na singly vyjdou a tentokrát měl management Katy Perry opravdu stejný vkus a na posluchače to zafungovalo dokonale: "California Gurls", "Teenage Dream", "Firework", "E.T." i nově "Last Friday Night (T.G.I.F.)" vyhrály singlovou hitparádu. Katy Perry je tak první ženou, která dosáhla pěti #1 z jednoho alba, mezi muži takto uspěl pouze Michael Jackson s albem "Bad" v letech 1987 a 1988.

Jak si určitě z předchozího zpravodajství pamatujete, finálním trumfem v boji o rekordní páté zlato byl remix "TGIF" s Missy Elliot. Ten sice neměl příliš velký efekt (14 % nárůst downloadů, ze sumy 156 tisíc byla čtvrtina připsána remixu), na celkové vítězství to ale stačilo, když Katy potvrdila prvenství v rádiích se 148 miliony impresí. Připomeňme, že předtím už "TGIF" kromě Radio songs dosáhlo zlata v kategoriích Digital songs a Pop songs.

"Party Rock Anthem" LMFAO tedy spadlo na dvojku, stále první je ale ve speciálním pořadí Songs of the Summer, který počítá pouze výkony přes červenec a srpen a je pravděpodobné, že zbylé dva týdny si zlato udrží. Na trojku z osmičky vyskočili Maroon 5 a Christina Aguilera s "Moves Like Jagger". Premiéra videoklipu navýšila prodejnost i poslouchanost o téměř čtyřicet procent. Nicki Minaj spadla na čtyřku před stacionárními Bad Meets Evil, síly ale už definitivně došly Pitbullovi, "Give Me Everything" je nově až sedmé. Do Top 10 se pak vůbec poprvé dostali indiepopoví Foster The People díky singlu "Pumped Up Kicks".

Nejvyšší novinkou je Drakeův singl "Headlines" na třináctce, o jehož existenci už víte ze starších komentářů. Na třicet devítce debutoval Jason Derülo s pomalejší r'n'b písní "It Girl", na šedesát šestce se objevil David Guetta s promo singlem "Titanium", ve kterém mu hostuje Sia. Pokud sledujete Guettův YouTube.com kanál, tato píseň je jednou z několika, které vypustil k předčasnému poslechu. O dvě místa níže jsou Evanescence, "What You Want " je jejich první singl po čtyřech letech. 78. příčku okupují T.I. a B.o.B s "We Don't Get Down Like Y'all", přičemž není známo, na jaké nahrávce se track objeví. Do žebříčku se také díky vydání desky objevily dvě nesinglové skladby z "Watch The Throne" Jay-Zho a Kanye Westa, konkrétně "Who Gon Stop Me" a "Niggas In Paris".

    Top 10 - singly:
  1. Katy Perry - Last Friday Night (T.G.I.F.)
  2. LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock - Party Rock Anthem
  3. Maroon 5 feat. Christina Aguilera - Moves Like Jagger
  4. Nicki Minaj - Super Bass
  5. Bad Meets Evil feat. Bruno Mars - Lighters
  6. Lil Wayne - How To Love
  7. Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer - Give Me Everything
  8. Foster The People - Pumped Up Kicks
  9. Britney Spears - I Wanna Go
  10. OneRepublic - Good Life

Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne
© facebook interpreta
DESKY - Jay-Z a Kanye West jsou dohromady rozhodně nejmocnější dvojicí hip hopu, a i když společné album "Watch The Throne" bohužel není kvalitativně sumou obou jednotlivců, počin to je povedený a komerčně samozřejmě úspěšný. 436 tisíc prodaných kusů znamená druhé nejlepší letošní číslo po "Born This Way", z čehož bylo 321 tisíc downloadů a konkrétně 290 tisíc jen z iTunes, čímž dosáhli nového rekordu. Předchozí týdenní iTunes rekord drželi Coldplay s "Viva La Vida Or Death And All His Friends" s 282 tisíci. Více o nezvyklých okolnostech vydání alba si přečtěte v infoboxu.

Strážení trůnu

Jay-Z
Vydání alba "Watch The Throne" Jay-Zho a Kanye Westa je unikátní. Nepamatuji si, kdy naposledy nějaká velká deska neleakla. Hiphopová alba navíc ven unikají postupně dlouho před celým vydáním, jak jej různí producenti tvoří a jejich spolupracovníci si nenechají tajemství pro sebe. Jay-Z a Kanye nenechali nic náhodě a prostě si leak pohlídali. Své kolegy si pozvali přímo k sobě (k nahrávání si pronajali studia a hlavně hotelové pokoje po celém světě), nepoužívali internet a stopy ukládali na externí harddisk se čtečkou otisků prstů. Měli tak dokonalý přehled o veškerém zvukovém materiálu, nic nešlo přes relativně nebezpečné maily a nikdo v hotelových session nevytasil mobil, na který by tajně nahrál skladbu. Podrobněji se o celé zvláštnosti rozepsal Billboard zde.

Kanye West
Aby pak zcela zamezili předčasnému útěku hotové desky, rozhodli se album vydat napřed pouze digitálně 8.8. (a exkluzivně pro iTunes do 11.8.) a poté až na fyzických nosičích (12.8.). Jakmile totiž vylisované CD opustí továrnu a rozvezou se s předstihem do prodejen, první grabnutí a uploadnutí na net je otázkou krátkého času. První nelegální kopie tedy vznikla až 8.8., když si první uživatelé koupili desku na iTunes a nasdíleli ji. Pozitivní dopad eliminace předčasného leaku na prodej je určitě znát (i když opačnou situaci lze vyčíslit jen teoreticky). Na druhou stranu prodejní čísla prvního týdne nejsou tak vysoká, jak by mohla být, započítaly se totiž pouze tři dny prodeje fyzických nosičů (12.-14. srpna) oproti plnému týdnu digitálu.

Stupně vítězů se zcela proměnily, což též znamená, že se tam po pětadvaceti týdnech nevlezla Adele. Country zpěvák Luke Bryan dosáhl nejlepšího výsledku kariéry prodejem 145 tisíc kusů třetího alba "Tailgates & Tanlines". 110 tisíc Američanů se rozhodlo pro kompilaci "Now That's What I Call Music! 39", na které našli snad všechny současné letní hity. Do Top 10 se vlezl ještě rapper Ace Hood se třetím albem "Blood Sweat + Tears" a vrátila se tam Jackie Evancho díky televiznímu vysílání jejích koncertů.

Oželet debut v Top 10 museli nezvykle herci ze seriálu Glee, album "Glee: The 3D Concert Movie" skončilo až šestnácté. Ve třetí desítce se pak umístili rappeři Royce Da 5'9' se "Success Is Certain" a Gucci Mane & Waka Flocka Flame s "Ferrari Boyz". Jestli tuto dvojici neznáte, přiblížit ji vám může toto parodické kreslené video (+ vysvětlení textu), které má i pokračování.

    Top 10 - alba:
  1.  N Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne (436)
  2.  N Luke Bryan - Tailgates & Tanlines (145)
  3.  N Různí - Now! 39 (110)
  4. Adele - 21 (73, -4%)
  5. Eric Church - Chief (37, -32 %)
  6. Jason Aldean - My Kinda Party (36, -13 %)
  7. Beyoncé - 4 (27, -22%)
  8.  N Ace Hood - Blood Sweat + Tears (26)
  9. ▲ Jackie Evancho - Dream With Me (26, +53 %)
  10. ▼ Kidz Bop - Kidz Bop 20 (25, -32 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY