Neřízená střela Kate Nash přistála na Rock For People

04.07.2011 22:17 - Katarína Straková a Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Britská kytaristka a zpěvačka Kate Nash přivezla do Hradce Králové nálož neidentifikovatelné muziky, a vůbec poprvé se tak podívala do České republiky. Pro její koncert se více hodí synonymum "představení", protože Kate Nash, to není jen hudba. Tu musíte vidět...

Live: Kate Nash

místo: festival Rock For People, Hradec Králové
datum: 3. července 2011

Kate Nash, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Kate rozhodně není takový fenomén, jako jsou například její britské kolegyně Adele, Florence And The Machine nebo Jessie J. Přesto se jim svým projevem přinejmenším vyrovná. Zpěvačka má snad to nejmagičtější a nejuhrančivější kouzlo osobnosti, jaké jsem osobně kdy viděla, a v soukromí to musí být pořádný fracek - jen nevím, jestli je to negativum, nebo pozitivum.

Jak uvedly dnešní Festivalové noviny, nějakou chvíli před koncertem přišla informace, že Kate Nash ruší všechny rozhovory, protože ztratila make-up a chce na fotkách vypadat dobře i bez počítačových retuší. Nakonec jí prý líčidlo jedna dobrá duše z produkce půjčila, a tak ji fanoušci na pódiu viděli v její upravené kráse. A rozhovory se s několikahodinovým zpožděním nakonec také podařily.

Z pohledu Tomáše Bláhy

Na Kate Nash jsem měl vždycky rád tu její roztomilost. Když někoho poslala do prdele, člověk se tak na půl koutku pousmál. "Made Of Bricks" jsem svého času točil v přehrávači pravidelně. Její druhá deska "My Best Friend Is You" na mě trochu působila, jako kdyby jí někdo tu roztomilost vyčítal, a ona tak chtěla (musela) ukázat, že si umí pořádně dupnout. Na T-Mobile stagei se svým dívčím ansámblem působila jako svého času The Runaways. Pořádný bordel, stoupačka na klávesy, válečka u repráků, běhačka po pódiu a běsnění do mikráku. Kate to fakt umí rozbalit, jenže to rozbalený cosi na mě působilo trochu zvláštně. Za á jsem chtěl svoji roztomilou Kate (díky za "Foundations"!), za bé mně to celý přišlo jako dětinský vzdor zhrzených dívčích srdcí, která otrávenými šípy probodli ti zlí kluci, kteří pro tentokrát tvořili (dle mého pohledu) tu nadšenější část publika. Kate nejde nemilovat (fyzicky), lze jí ale leccos vyčíst (hudebně).

Dívčí kapela, jež zpěvačku doprovázela, k ní perfektně pasovala, což bylo až s podivem, protože tak specifickou a svéráznou osobu svět snad neviděl. Kate by přesně padl ďábelský kostýmek doplněný červenými latexovými legínami, sněhobílými křidélky z uměle načechraného peří a lesknoucí se pozlacenou svatozáří. Na první pohled něžná dívenka, ztělesnění lásky a světového míru, když se jí ale podaří urvat z pomysleného řetězu, není k zastavení.

Kate Nash, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
V necelé hodině, kterou držitelce Brit Awards pořadatelé vyčlenili, zahrála fanouškům písničky "I Just Love You More", "Do Wah Doo" z rok starého alba "My Best Friend Is You", a přidala pochopitelně i hit "Foundations", jenž ji kdysi proslavil.

Kate Nash je nepředstavitelně vášnivá, z roztomile rozverné školačky se úderem vteřiny promění ve strach nahánějící šelmu, která se s mikrofonem v ruce plazí po zemi, radostně tančí po jevišti, shazuje aparatury, do prvních řad vhazuje hrůzostrašné pohledy a vy si říkáte, že ta holka v něčem stoprocentně jede.

Přestože jí zvuk dvakrát nepřál a silný vítr odnášel její charismaticky zabarvený hlas někam, kde nebyl zřetelně slyšet, patřilo vystoupení Kate Nash k těm nejnezapomenutelnějším dnešního dne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY