Garážové sestry i vzpomínka na Sahulu

20.05.2011 05:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Psát kritiku na adresu Tří sester je jako házet na stěnu hrách. Ostatně Fanánek a spol. se tím, že sestry stále stejně hrají, nijak netají a ještě o tom složili na poslední řadovku "Lázničky" otvírací song. S touhle deskou je spojen i nový disk "Z garáže", na který se i přes výše zmíněné stejně podíváme.
4/10

Tři sestry - Z garáže

Skladby: Neházej pivo, Zabij bobra, Nešpory, Nádraží, Fenka na Klamovce, Domácí pivovar, Španělsko, Smějící se bestie, Modlitba pro Rosu, Nouzovej východ, Zlatá II, Sahulovo směska
Vydáno: 25.03.2011
Celkový čas: 38:11
Vydavatel: Parlophone
Nestandardní album "Z garáže" původně vyšlo loni před Vánocemi jako součást trojdiskové kolekce "Superlázničky". Ta kromě garážové desky obsáhla ještě řadovku "Lázničky" a DVD se záznamem výročního koncertu na Džbáně k loňským 25. narozeninám kapely. Pro ty, kteří netoužili po celém superbalení, pak vyšly letos garážové kousky samostatně, částečně jako upoutávka na letošní koncertní pouť souboru, na které by se nemělo na kapelu házet pivo.

S podtitulem alba luxusní underground jde v jistém ohledu souhlasit. Kdo by totiž u nahrávek čekal sklepní zvuk, bude překvapen. S dnešní relativně lehce dostupnou technikou je možné natočit zvukově obstojné album skutečně i v garáži. To je případ právě této kolekce, která rozhodně není nějakým šumícím demáčem.

Po obsahové stránce už je to drobet horší. První tři songy jsou svižné krátké mlátičky, pro Tři sestry v posledních letech tak typické, které ale jak rychle doznějí z reproduktorů či sluchátek, tak rychle zmizejí i z hlavy. Zato s následujícím poklidným "Nádražím" s vánoční tematikou se to má přesně naopak, minimálně slova refrénu se někde v mozkových závitech uloží. Stejně tak možná ještě taktéž klidnější "Fenka na Klamovce", ale třeba "Španělsko" se diskotékovému "Mexiku" stěží může rovnat. A živá "Modlitba pro Rosu", ve které na kytaru hostuje fotbalista Tomáš Rosický? Poněkud nuda...

Tři sestry se o prostor na disku "Z garáže" podělili se Syny výčepu, bandu před třemi lety zavražděného Františka Sahuly. Sahulova tvorba, nazpívaná Fanánkem, je tu zastoupena jednak mixem zásadních písní legendárního Průši, jednak také jeho posledním kusem "Nouzovej východ".

Ve východu mi ale Fanánkův zpěv příliš nesedí (což se ještě více projevuje na nové, akustické desce Synů výčepu "Miluáju chána", což sem ale nepatří). Jak by se s písní popral sám autor jejích slov, těžko zjistíme. Každopádně to nic nezmění na faktu, že kdo chce mít garáž Tří sester doma, ten si ji pořídí, i kdybych se stavěl na hlavu. Takže tečka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY