Letošní Polar Music Prize obdrží Patti Smith a Kronos Quartet

06.05.2011 07:24 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Patti Smith
© Angelo Cricchi / pattismith.net
Letošními laureáty prestižního ocenění Polar Music Prize se stali Patti Smith a Kronos Quartet. Slavnostní ceremoniál, na kterém budou umělci vyznamenáni oceněním a milionem švédských korun z rukou švédského krále Karla XVI. Gustafa, se uskuteční 30. srpna ve Stockholmu.

"Polar Music Prize 2011 byla udělena americké básnířce a muzikantce Patti Smith. Tím, že zasvětila svůj život umění ve všech jeho formách, ukázala, jak moc rock'n'rollu je v poezii a kolik poezie je v rock'n'rollu. Patti Smith je jako Rimbaud se zesilovačem Marshall. Změnila způsob, jak se celá generace lidí obléká, myslí i sní. Patti Smith má duši umělce a dokazuje znova a znova, že lidé mají moc," stojí v prohlášení na webu polarmusicprize.org.

Ocenění Polar Music Prize funguje od roku 1989 díky Stigu Andersonovi (manažer skupiny ABBA) a vloni jej obdržela, jak jsme vás ostatně informovali, islandská Björk a italský skladatel filmové hudby Ennio Morricone. Ocenění je udělováno každý rok akademií složenou z profesionálů působících v hudebním průmyslu (Royal Swedish Academy Of Music) za výjimečné činy na hudební scéně - sólovým interpretům, skupinám, ale i institucím.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY