European Reggae Contest zná vítěze, Češi zůstanou doma

06.05.2011 10:15 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Europan Reggae Contest
© facebook interpreta
Ve čtvrtek 5. května nad ránem se v holešovickém Crossu rozhodlo o tom, že se letos žádná tuzemská reggae kapela do Evropy (zadarmo) nepodívá. Regionální kolo soutěže Rototom Reggae Contest Europe totiž karvinským SilesiJAH All Stars postavilo ve finále do cesty dvojblok srbských kapel ZAA a Irie FM. Z jednomyslného vítězství se u poroty, ve které byl zastoupen i musicserver.cz, radovala nakonec druhá jmenovaná skupina - desetihlavá, snad stonástrojová, roots reggae oldskůlová záležitost Irie FM.

Při finálové noci východoevropského regionálního kola zaujala především barevnost vystupujících. Zatímco ZAA je ska, Piškotův slezský výběr koketuje s dancehallem a vítěz, jak již bylo zmíněno, odkazuje na tradiční roots. Mezi trojlístek finalistů se pokoušela dostat řada již etablovaných kapel (z Česka například Basta Fidel, Los Perdidos, DiscoBalls, Green Småtroll nebo Zion Squad), soubory ale pohořely buď u porotců, anebo u hlasujících fanoušků. Právě tyto dva kanály rozhodly o postupujících. Symbiózu mezi nimi dokázali nastolit překvapivě SilesiJAH All Stars, kteří sice na rozdíl od vítězných Irie FM nepojedou evropské turné, ale vítězstvím je pro tuto neznámou kapelu již samotná finálová účast. Zanedlouho se tak SilesiJAH All Stars alespoň objeví v pražském Rock Café...

Letošní ročník European Reggae Contest slovem Lukáše Bendy

Podobně jako vloni i letos byl trojlístek finalistů vzácně vyrovnaný. Další paralelu s loňským ročníkem lze vypozorovat u finálního rozhodnutí porotců. Opět u všech členů jury uspěl jeden jediný soubor. Žel bohu se ale letos neradovalo Česko, které by konfrontaci s Evropou potřebovalo rozhodně více než Srbsko. Vloni uspěli Homebwoyrasta, letos jejich balkánská variace. K Irie FM se musíte přes dredy zpěváka také proklestit. Na pevninskou Evropu jakoby nepatřili, spíše na ostrovy.

Letošní ročník byl specifický v tom, že trojice finalistů nevzešla z národního, ale z regionálního, nebo spíše nadregionálního kola. Naplno se v něm projevilo, že v Česku nikdy nebyla, není a nebude(!) žádná reggae scéna. Ta netolerantní plíseň, jež pokryla alternativní posluchačskou obec, zapříčiňuje ve finále absurdní ústupky. Věděli jste, že retro ansámbl Green Småtroll nehraje při koncertech písně o skinheadech, protože je v Česku zakořeněná představa, že každej skinhead rovná se nácek? Malost je fenoménem, nejen mezi igelitovým lidem.

Jediným konkurenceschopným českým interpretem tak nadále zůstává Mr. Cocoman, ten už ale v minulosti European Reggae Contest vyhrál, nemohl se tudíž znovu účastnit. V účastnické listině se tak objevily průměrné a podprůměrné soubory, které v každé písni odkazují na Babylón, a byť se hlásí k reggae či ska, hrají vlastně alternativu a la Indies Scope.

Pro srovnání s Evropou - v prvním kole mne nejvíce zaujala řecká skupina Delirium Framboise, která skončila hluboko v poli poražených a do finále se neprobojovala. U mne si přesto vysloužila maximální hodnocení, protože něco podobného produkci D.F. v Česku schází snad ještě víc než nějaká kompaktní reggae scéna samotná.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY