shop.musicserver.cz
Sto zvířat, Palác Akropolis, Praha, 27.3.2011

Našli nejkratší cestu do srdcí fanoušků

Vydáno: 28.03.2011 14:31 v sekci Naživo - Katarína Straková | foto: Matěj Vaněček

Zase to dokázali. Podařilo se jim sjednotit tu necelou pětistovku jedinců v Akropoli na Žižkově v komplexní celek, který s entuziasmem žral všechny jejich průsery, skandály, pochyby a hlavně velkou lásku, kterou skupina Sto zvířat v neděli večer štědře vysílala mezi lidi.

Live: Sto zvířat

místo: Palác Akropolis
datum: 27. března 2011
setlist: Nejkratší cesta, Novgorod, Chicago 1993, Přístav, Vrány, U nás se dojídá, Dap-Geo, Zub, Jak zmírnit děs, Lustr, Ikaros pro chudý, Pláč, Kanál, Alžír, Mrtvej pán, Píseň, Jsem tady cizí, Neláskou opilí, G.O.P., Skandál, Havran, Nástěnka, Podpaží, Romeo a Julietta, Poprvé, Dáma s čápem, Erotickej film, Nikdy nic nebylo, Škola, Varieté, Pochyby

Sto zvířat
© facebook interpreta
Jak je pro Zvířata příznačné, večírek pod psa se nekonal a tentokrát chyběl i v playlistu. Byl to krutej a nevýchovnej koncert, v rámci kterého pokřtili svou jubilejní výběrovku "Sto dvacet!".

Kmotrů bylo hned dvanáct, prý "jako apoštolů". S ohledem na noční klid, který se v Paláci Akropolis musí držet, ovšem připadla role řečníka pouze dvěma z nich. Dlouholetému manažerovi kapely Šimonu Kotkovi a hudebnímu kritikovi Romanu Jirešovi, jenž podle Kaliny sleduje zvířecí kariéru už celá dvě desetiletí.

"Chtěl bych poděkovat hlavně Zvířatům, že to spolu celou tu dobu vydrželi," navodil Kotek sentimentální ráz a Jireš v něm pokračoval: "S Janou se známe přes dvacet let díky studiu na pedagogické fakultě a musím říct, že naše školství přece nemůže být v takovém průseru, když má takovéto paní učitelky. Doufám, že se tu příště sejdeme k oslavám třiceti let Sto zvířat," řekl, a vyvolal tak souhlasný potlesk publika.

Živý záznam z loňského koncertu v Inchebě pokřtili stylově. Připravené LP postříkali směsí koly a kubánského rumu, posvěcenou placku pak Kalina vyhodil do hlediště, kde se o jedinečný artefakt strhl zběsilý souboj.

Stejně jako na dalších významnějších koncertech i v pražské Akropoli Zvířatům hostovaly dvě talentované vokalistky, v některých skladbách ("Mrtvej pán", "Škola" a další) jim také pomohl saxofonista Filip Nebřenský (Kašpárek v rohlíku) a s přirozeností doplnil už tak značně silnou (hudebně i prostorově) dechovou sekci. Skladbu "Skandál" tentokrát s Kalinovým svolením interpretoval klávesista Petr Hostinský, a užil si tak své čtyři minuty vytoužené slávy (včetně potlesku).

Sto Zvířat, Roxy, Praha, 8.4.2009
© Matěj Vaněček
Je to fantastická kapela, bez příkras. Současná sestava Sto zvířat spolu hraje už pátým rokem a i po těch letech jim to spolu báječně klape. Samotný frontman Honza Kalina v jednom rozhovoru řekl, že tuto sestavu považuje za nejlepší ve dvacetileté historii kapely.

Devět chlapů a Jana coby dáma - v tričku s čápem - fanoušky koncert co koncert pravidelně ničí osobitou interpretací svých nesmrtelných hitů, jako je "Škola", kterou z francouzského originálu přeložil Petr Ostrouchov, všemi oblíbený "Kanál" nebo hit "Přístav" ze zatím poslední řadovky "Postelový scény".

Kapela s bystrými texty i muzikou se na jevišti vždycky promění v bandu děcek, která si ráda hrají, občas si z lásky dělají drobné naschvály a jsou nadšená. Ani včera jim nechyběly spontaneita a empatie, s nimiž muzikanti komunikovali jak mezi sebou, tak s fanoušky. Všechny spáry v podlaze i výklenky ve zdi vyplnila hromada energie, zcela intimní zábavy a zvířecí svébytnosti - prostě naprosto typický koncert Sto zvířat.

"Líbí se mi na nich, že nepoužívají oblíbený nešvar jiných kapel, které hrají pořád výhradně své největší hity. Zvířata hrají i méně známé písničky pro skalní fanoušky," řekla mi redaktorka spřáteleného filmserveru Amaya Sardá.

A co se týká včerejšího koncertu, věřím, že budu mluvit za většinu přítomných, když řeknu, že prostě nelze předstírat, jako by nikdy nic nebylo. Sto zvířat jsou skuteční profesionálové, kteří si společně s úspěchem chovají v náručí velkou pokoru. Dělají rádi a dělají dobře to, co dělají. Tahle parta je chloubou a bohatstvím českého ska a rocksteady a mně nezbývá, než popřát hodně štěstí do další dekády (nebo dvou).


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Minirecenze: Sto zvířat se na "Nočních ptácích" zahalilo do tmy (06.11.2023 15:30)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Zemřel Honza Kalina, frontman skupiny Sto zvířat (19.08.2023 08:53)
- Video: Skupina Sto zvířat si v úsporném klipu prohlíží svoje "Rodinný foto" (20.07.2021 12:29)
- Video: Petr Ostrouchov ON AIR: S Vladimírem Mišíkem jsme byli od začátku na jedné lodi (05.12.2020 10:43)
- Recenze: Zábavní Sto zvířat testují svůj humor na lidech už třicet let (16.10.2020 15:30)
- Fotogalerie: Festival Mezi ploty v obrazech (28.05.2018 10:58)
- Naživo: První den na Rock for People ovládli poctiví rockeři Cage The Elephant i excentrici Die Antwoord (05.07.2017 12:47)
- Fotogalerie: Festival Mezi ploty v obrazech (29.05.2017 21:48)
- Nové desky pro 26. týden (03.07.2016 21:34)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu