Našli nejkratší cestu do srdcí fanoušků

28.03.2011 14:31 - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Zase to dokázali. Podařilo se jim sjednotit tu necelou pětistovku jedinců v Akropoli na Žižkově v komplexní celek, který s entuziasmem žral všechny jejich průsery, skandály, pochyby a hlavně velkou lásku, kterou skupina Sto zvířat v neděli večer štědře vysílala mezi lidi.

Live: Sto zvířat

místo: Palác Akropolis
datum: 27. března 2011
setlist: Nejkratší cesta, Novgorod, Chicago 1993, Přístav, Vrány, U nás se dojídá, Dap-Geo, Zub, Jak zmírnit děs, Lustr, Ikaros pro chudý, Pláč, Kanál, Alžír, Mrtvej pán, Píseň, Jsem tady cizí, Neláskou opilí, G.O.P., Skandál, Havran, Nástěnka, Podpaží, Romeo a Julietta, Poprvé, Dáma s čápem, Erotickej film, Nikdy nic nebylo, Škola, Varieté, Pochyby

Sto zvířat
© facebook interpreta
Jak je pro Zvířata příznačné, večírek pod psa se nekonal a tentokrát chyběl i v playlistu. Byl to krutej a nevýchovnej koncert, v rámci kterého pokřtili svou jubilejní výběrovku "Sto dvacet!".

Kmotrů bylo hned dvanáct, prý "jako apoštolů". S ohledem na noční klid, který se v Paláci Akropolis musí držet, ovšem připadla role řečníka pouze dvěma z nich. Dlouholetému manažerovi kapely Šimonu Kotkovi a hudebnímu kritikovi Romanu Jirešovi, jenž podle Kaliny sleduje zvířecí kariéru už celá dvě desetiletí.

"Chtěl bych poděkovat hlavně Zvířatům, že to spolu celou tu dobu vydrželi," navodil Kotek sentimentální ráz a Jireš v něm pokračoval: "S Janou se známe přes dvacet let díky studiu na pedagogické fakultě a musím říct, že naše školství přece nemůže být v takovém průseru, když má takovéto paní učitelky. Doufám, že se tu příště sejdeme k oslavám třiceti let Sto zvířat," řekl, a vyvolal tak souhlasný potlesk publika.

Živý záznam z loňského koncertu v Inchebě pokřtili stylově. Připravené LP postříkali směsí koly a kubánského rumu, posvěcenou placku pak Kalina vyhodil do hlediště, kde se o jedinečný artefakt strhl zběsilý souboj.

Stejně jako na dalších významnějších koncertech i v pražské Akropoli Zvířatům hostovaly dvě talentované vokalistky, v některých skladbách ("Mrtvej pán", "Škola" a další) jim také pomohl saxofonista Filip Nebřenský (Kašpárek v rohlíku) a s přirozeností doplnil už tak značně silnou (hudebně i prostorově) dechovou sekci. Skladbu "Skandál" tentokrát s Kalinovým svolením interpretoval klávesista Petr Hostinský, a užil si tak své čtyři minuty vytoužené slávy (včetně potlesku).

Sto Zvířat, Roxy, Praha, 8.4.2009
© Matěj Vaněček
Je to fantastická kapela, bez příkras. Současná sestava Sto zvířat spolu hraje už pátým rokem a i po těch letech jim to spolu báječně klape. Samotný frontman Honza Kalina v jednom rozhovoru řekl, že tuto sestavu považuje za nejlepší ve dvacetileté historii kapely.

Devět chlapů a Jana coby dáma - v tričku s čápem - fanoušky koncert co koncert pravidelně ničí osobitou interpretací svých nesmrtelných hitů, jako je "Škola", kterou z francouzského originálu přeložil Petr Ostrouchov, všemi oblíbený "Kanál" nebo hit "Přístav" ze zatím poslední řadovky "Postelový scény".

Kapela s bystrými texty i muzikou se na jevišti vždycky promění v bandu děcek, která si ráda hrají, občas si z lásky dělají drobné naschvály a jsou nadšená. Ani včera jim nechyběly spontaneita a empatie, s nimiž muzikanti komunikovali jak mezi sebou, tak s fanoušky. Všechny spáry v podlaze i výklenky ve zdi vyplnila hromada energie, zcela intimní zábavy a zvířecí svébytnosti - prostě naprosto typický koncert Sto zvířat.

"Líbí se mi na nich, že nepoužívají oblíbený nešvar jiných kapel, které hrají pořád výhradně své největší hity. Zvířata hrají i méně známé písničky pro skalní fanoušky," řekla mi redaktorka spřáteleného filmserveru Amaya Sardá.

A co se týká včerejšího koncertu, věřím, že budu mluvit za většinu přítomných, když řeknu, že prostě nelze předstírat, jako by nikdy nic nebylo. Sto zvířat jsou skuteční profesionálové, kteří si společně s úspěchem chovají v náručí velkou pokoru. Dělají rádi a dělají dobře to, co dělají. Tahle parta je chloubou a bohatstvím českého ska a rocksteady a mně nezbývá, než popřát hodně štěstí do další dekády (nebo dvou).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY